Μαρίνα Προβατίδου Ο γάμος της γιαγιάς μου

Στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης εγκαινιάστηκε το Σάββατο 6 Απριλίου η ατομική έκθεση της Μαρίνας Προβατίδου με τίτλο Ο γάμος της γιαγιάς μου. Η Μαρίνα Προβατίδου είναι μία νέα καλλιτέχνις – απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, όπως στη Μπιενάλε του Βερολίνου το 2012, κι έχει βραβευθεί για την εικονογράφηση του πορτραίτου του Παπαδιαμάντη των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ενώ έχει κερδίσει το 3ο Βραβείο Μπιενάλε Σχολών Καλών Τεχνών. Ο γάμος της γιαγιάς μου είναι ουσιαστικά η πρώτη της δουλειά, καθώς δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας στην ΑΣΚΤ, ένα ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένο πρότζεκτ που συνδυάζει με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο μία ποικιλία εκφραστικών μέσων.

Επίκεντρο και έναυσμα για την καλλιτεχνική της δημιουργία συνιστά η προσωπική ιστορία και αφήγηση δύο αγαπημένων προσώπων, του παππού και της γιαγιάς της. Κάτοικος ενός προσφυγικού χωριού της Θεσσαλονίκης, περνά την παιδική της ηλικία μαζί τους και μεγαλώνει ακούγοντας τις αφηγήσεις τους για μια ζωή που στιγματίστηκε από τις δυσκολίες και την ανέχεια, τη μετανάστευση και τον αγώνα της επιβίωσης σε έναν ξένο τόπο. Με κεντρικό θέμα την ιστορία που με πικρία αφηγείται η γιαγιά της, που παντρεύτηκε φορώντας τα προσφυγικά κουρελιασμένα ρούχα και δεν φόρεσε ποτέ αληθινό νυφικό, η Προβατίδου συνθέτει ένα ιδιαίτερο εικαστικό περιβάλλον, όπου ένα ανεκπλήρωτο γεγονός μοιάζει να πραγματώνεται και η ανθρώπινη προσωπική ιστορία να αποκτά μία διαφορετική διάσταση σε ένα άλλο επίπεδο, πέρα από το χρόνο. Έχοντας κάνει δώρο ένα νυφικό στη γιαγιά της και προσκαλώντας συγγενείς και φίλους, η καλλιτέχνις χαρίζει σε δύο αγαπημένα της πρόσωπα την εκπλήρωση ενός μεγάλου ονείρου: η γιαγιά και ο παππούς ξαναπαντρεύονται, περιτριγυρισμένοι από δικούς τους ανθρώπους που τους καμαρώνουν και με τη γιαγιά να φοράει πια ένα αληθινό νυφικό. Περιλαμβάνονται μνημειακών διαστάσεων χαρακτικά με κυρίαρχη τη φιγούρα της γιαγιάς-νύφης, ασπρόμαυρες φωτογραφίες που αποτυπώνουν το γαμήλιο γεγονός και μία βιντεοεγκατάσταση με τις αφηγήσεις τις γιαγιάς, ενώ μία περφόρμανς που πραγματοποιήθηκε (την ημέρα των εγκαινίων) από την ίδια την καλλιτέχνιδα μεταμφιεσμένη σε νύφη ολοκλήρωσε τελετουργικά το γάμο της γιαγιάς.

Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Δόμνα Γούναρη, η εικόνα της ηλικιωμένης γυναίκας, που είναι ενδεδυμένη με το νυφικό ρούχο, κάθε άλλο παρά αφύσικη και αλλόκοτη προβάλλει. Αντίθετα, ο θεατής αντιλαμβάνεται σταδιακά ότι πρόκειται για μία γυναίκα που υποδύεται με ευλάβεια το γαμήλιο ρόλο της, φορώντας το νυφικό-παραδοσιακό σύμβολο προσδιορισμού της θηλυκότητας, το οποίο καθόλου ασύμβατο δε μοιάζει με τη βιολογική της εμφάνιση.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως και τις 11/5. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00.

Τάνια Βλαχομήτρου