ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ 5 του Στίβεν Κουέιλ

(FINAL DESTINATION 5)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Κουέιλ
Παίζουν: Νίκολας Ντ’ Αγκόστο, Έμα Μπελ, Μάιλς Φίσερ, Τόνι Τοντ, Κόρτνεϊ Μπι Βανς
Διάρκεια: 92’

Αξιολόγηση: •

«Ο θάνατος», λέει το tag line της ταινίας, «δεν ήταν ποτέ πιο κοντά». Βρίσκεται, συμπληρώνω εγώ, αντιστρόφως ανάλογα με το τέλος της που ήταν απέραντα μακριά!

Δεν αναρωτιέμαι πλέον γιατί οι παραγωγοί εκεί στο Χόλιγουντ «σπρώχνουν» τα σίκουελ. Σαν άτομο θετικών επιστημών κάνω προσθέσεις, ανακατεύω αριθμούς και διαπιστώνω κέρδη. Τεράστια κέρδη. Όσο αφελές κι αν είναι ένα σενάριο, μόνο η φήμη του κάθε franchise είναι αρκετή για να προκαλέσει την περιέργεια (έτσι για το χαβαλέ) θεατών, είτε στο σινεμά (φιλμ) είτε στο σπίτι (dvd). Αν τώρα αυτό πολλαπλασιαστεί επί Χ (χώρες της υφηλίου) καταλαβαίνετε ότι η ταινία, όχι μόνο κάνει απόσβεση των εξόδων της, αλλά αποκομίζει σημαντικά κέρδη.

Η υπόθεση δε χρήζει εμβάνθυσης. Συμβαίνουν πανομοιότυπα γεγονότα με του πρώτου μέρους. Το μόνο που διαφοροποιεί κάθε σίκουελ από τα άλλα είναι οι τρόποι θανάτου των πρωταγωνιστών. Και προκειμένου οι σεναριογράφοι/σκηνοθέτες να καινοτομήσουν, κατακρεουργούν τη νοημοσύνη μας. Το «αδύνατο γίνεται δυνατό», όπως διατυμπανίζει γνωστό πολυεθνικό αναψυκτικό. Αυτό που διαπιστώνουν τα κουρασμένα ματάκια μου είναι ότι, σχεδόν όλες οι σειρές, όσο αυξάνουν τον αριθμό της συνέχειάς τους, τόσο υστερούν σε ενδιαφέρον.

Κάθε πέρσι και καλύτερα. Κάτι σαν την αντίστροφη μέτρηση στο κρυφτό: 5-4-3-2-1… φτου και βγήκα. Και δε ξαναμπαίνω σε αίθουσα με τέτοιες ταινίες!

Γιάννης Τοτονίδης