ΓΛΥΚΟ ΨΕΜΑ του Πιέρ Σαλβατορί

(DE VRAIS MENSONGES/ BEAUTIFUL LIES)
Σκηνοθεσία: Πιέρ Σαλβατορί
Παίζουν: Οντρέ Τοτού, Ναταλί Μπαέ, Σαμί Μπουαζιλά
Διάρκεια: 105’

Αξιολόγηση: **

Η παρεξήγηση μοιάζει με ζιζάνιο. Αν δεν το ξεριζώσεις από την αρχή, απομυζεί τους χυμούς των πέριξ φυτών και στραγγαλίζει την ανάπτυξη.

Στο «Γλυκό ψέμα» η παρεξήγηση απαντάται σε πολλαπλό βαθμό και ο γεωμετρικός τόπος της σχηματίζει κύκλο με επίκεντρο ένα κομμωτήριο. Εκεί διαδραματίζεται η ιστορία, με κεντρικούς χαρακτήρες τρεις γυναίκες κι έναν άντρα: τις δυο ιδιοκτήτριες του κομμωτηρίου, τη μητέρα της μιας και έναν απόφοιτο του Χάρβαρντ που αυτοεξορίζεται από τη γνώση, δουλεύοντας ως τεχνίτης γιαμικροεπισκευές. Ο δίχως ανταπόκριση έρωτάς του για την όμορφη αφεντικίνα του, η επιστολή ερωτικής εξομολόγησης που της αποστέλλει και η αντιγραφή της από την κόρη προς την πρόσφατα χωρισμένη μητέρα της που πάσχει από κατάθλιψη, με σκοπό την εξύψωση της αυτοπεποίθησής της, προκαλούν ένα συνονθύλευμα κωμικοτραγικών καταστάσεων.

Ο εξειδικευμένος στις κομεντί Σαλβατορί ξανασυνεργάζεται με το «Κορίτσι για σπίτι» (Τοτού). Η ιδέα του είναι σπιρτόζα, οι ερμηνείες αξιοπρεπείς, οι χαρακτήρες ρεαλιστικοί, αλλά η ιστορία εμβολιάζεται από αρκετά κλισέ. Σίγουρα δε βαριέσαι, σίγουρα δε χάνεις τα λεφτά σου, σίγουρα διασκεδάζεις και -αν μη τι άλλο- αποτελεί από τις καλύτερες προτάσεις για θερινό σινεμά. Τι κι αν είναι κάπως ρηχή; Με τόση εμβάθυνση στα αθλητικο-κοινωνικο-πολιτικά αποτελεί μια έξοδο από την ισοπέδωση των εγκεφαλικών κυττάρων!

Γιάννης Τοτονίδης