Παναγία Δεξιά Καμάρα Θεσσαλονίκη - Νάντια Κατσαρού

Ζήτω! Που καήκαμε…

Η είδηση

Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας για το 2014 η Θεσσαλονίκη
Τον τίτλο της Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας νεολαίας για το 2014 κατέκτησε η Θεσσαλονίκη, μετά την αξιολόγηση των σχετικών προτάσεων από ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, της πλατφόρμας οργανώσεων νεολαίας στην Ευρώπη, που σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνουν κάθε χρόνο τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» στην πόλη που παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, ιδεών, προτάσεων και συνεργασίας για τους νέους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την ικανοποίησή του για τη διάκριση της Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Παπανικολάου, μέλος της επιτροπής πολιτισμού και παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων.

«Παρά την δύσκολη και πρωτοφανή για την Ελλάδα οικονομική συγκυρία, παρά την δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει στην Ευρώπη η χώρα μας, η επιτυχία της Θεσσαλονίκης και τα θετικά σχόλια που απέσπασε στην επιτροπή αξιολόγησης απέδειξε ότι η θέληση και η πίστη των Ελλήνων για έναν σκοπό μπορούν να φέρουν σπουδαία αποτελέσματα. Απέδειξε ότι οι Έλληνες μπορούμε», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής.

Εστίασε ακόμη στο συμβολικό χαρακτήρα της ανακήρυξης μιας ελληνικής πόλης ως πρωτεύουσα νεολαίας για το 2014, καθώς όπως είπε, η εξέλιξη αυτή δείχνει «την εμπιστοσύνη των νέων Ευρωπαίων στις ικανότητες των Ελλήνων».
(αντιγραφή από το site της Ναυτεμπορικής)

Το σχόλιο

Μου είναι αδύνατον να συμμεριστώ τον ενθουσιασμό όλων όσων πανηγυρίζουν για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, μετά τους εκατοντάδες φίλους & πελάτες που αποχαιρέτησα, την χρονιά που μας πέρασε. Εύχομαι μόνο να υπάρχει ακόμη νεολαία στην πόλη το 2014. Εκτός κι αν ως νεολαία ορίζεται αυτός ο ανεξέλεγκτος ομοιόμορφος πολτός φιγούρας, με τα μαύρα γυαλιά και τα αυτοκίνητα στην Τσιμισκή το Σάββατο, που αποφεύγει τα βιβλιοπωλεία, τα μουσεία, το θέατρο και τον κινηματογράφο όπως ο διάολος το λιβάνι, αλλά στήνει κερκίδα στις καφετερίες για να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο και να παίζει χαρτιά στα καφενεία, αν δεν λιώνει στο chatting.
(Τέλλος Φίλης, ανάρτηση στο facebook)

Η φωτογραφία

Παναγία Δεξιά Καμάρα Θεσσαλονίκη - Νάντια Κατσαρού

Την έβγαλε η Νάντια Κατσαρού κι έχει μεγάλο σουξέ στο facebook. Αποτυπώνει με πολύ… εύγλωττο τρόπο το σκηνικό που έχει στηθεί γύρω από την εκκλησία Παναγία Δεξιά και στην πλατεία μπροστά από την Καμάρα. Πανηγύρι σωστό! Εντάξει, δεν φταίνε οι μικροπωλητές – σε εποχή κρίσης ζούμε, τη δουλειά τους κάνουν. Ποιοι φταίνε; Σα να λέμε, τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

Μια άλλη Βαρκελώνη

Εντάξει, να μην τα παραλέμε: η Θεσσαλονίκη είναι (ακόμα) όμορφη. Παρά την αναρχία της. Παρά τις κακοτεχνίες της. Παρά τα… πανηγύρια τύπου «Παναγία Δεξιά». Αλλά, όπως και να το κάνουμε αγαπητέ μας δήμαρχε, απέχουμε πάαααρα πολύ για να γίνουμε η Βαρκελώνη των Βαλκανίων. Εγώ θα ήμουν ευχαριστημένος αν καταφέρναμε να γίνουμε ένα πολύ μεγαλύτερο Νυμφαίο… Και σε ότι αφορά τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» δεν εντυπωσιάζομαι. Ιδίως αν χρησιμοποιηθεί από ορισμένα «γατόνια» για να βγάλουν φράγκα πουλώντας πολιτισμό…

Θόδωρος Γιαχουστίδης