Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΕΩΣ του Μπίλι Γουάιλντερ

(SUNSET BOULEVARD)
Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Παίζουν: Γουίλιαμ Χόλντεν, Γκλόρια Σουάνσον, Έριχ Φον Στρόχαϊμ, Νάνσι Όλσον

Διάρκεια: 110’

Αξιολόγηση: *****

Ηλιοβασίλεμα. Σύμβολο ρομαντισμού, αντικείμενο θέασης, που σαγηνεύει με την ομορφιά του, αλλά στο βάθος εμπεριέχει τη μελαγχολία. Δύσκολα μπορεί κανείς να μην μελαγχολεί με την αποχώρηση της ημέρας και του φωτός που τη συνοδεύει. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν μιλάμε για τη δύση ενός ανθρώπου, της καριέρας, της δόξας, της δράσης του, αλλά και της ίδιας της ζωής του. Η αντιπαράθεση με το τέλος, προκαλεί θλίψη. Όσο πιο λαμπρή είναι η διαδρομή, τόσο πιο επώδυνο το τέλος της.

Η Νόρμα Ντέσμοντ υπήρξε μια σταρ του βωβού κινηματογράφου. Αλλά ο βωβός κινηματογράφος έχει παρέλθει. Έτσι είναι ο πολιτισμός μας, φέρνει κάτι καινούργιο παραμερίζοντας το παλιό. Όπως και κάθε γενιά με τα δικά της κοινωνικά συμφραζόμενα έρχεται σε αντιπαράθεση με την προηγούμενη, που έχει περιχαρακωθεί από τα δικά της. Έτσι προχωράει η ζωή, η αλλαγή σκυτάλης φέρνει στην επιφάνεια αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, πικρίες, πόνο και θλίψη. Άντε τώρα από τα ουράνια να βρεθείς κατάχαμα, από τη δόξα και τη χλιδή της, να σου μείνει η χλιδή με την μοναξιά, από περιζήτητη να περιέλθεις στα αζήτητα.

Και η Ντέσμοντ είναι στα αζήτητα, κάνοντας όνειρα για τη μεγάλη επιστροφή στα πλατό που δόξασε και την δόξασαν. Αλλά αν η πορεία της ζωής για τους καθημερινούς ανθρώπους έχει μια κάπως στρογγυλεμένη εξέλιξη προς το ανεπιθύμητο τέλος, για τους ευνοημένους της ζωής, που τους έδωσε απλόχερα ομορφιά, ταλέντο, δόξα, πλούτο, ο συμβιβασμός με το τέλος αυτό είναι πιο δύσκολος. Ο παραγκωνισμός της πενηντάρας Νόρμα συνοδεύεται από επώδυνη μοναξιά, την απουσία του έρωτα που κάποτε τον χάρηκε ως προνομιούχα. Αλλά κορεσμός στον έρωτα, στην ευτυχία και στη ζωή δεν υπάρχει. Και η απρόσκλητη μοναξιά είναι ανεπιθύμητη. Λένε πως τα συναισθήματα δεν εξαγοράζονται, εντούτοις η Νόρμα επιζητεί απεγνωσμένα τον έρωτα, έστω και επί χρήμασι. Αλλά δεν διαθέτει τον κυνισμό ενός Όσκαρ Γουάιλντ.

Ο σεναριογράφος Τζο, αμφιβόλου ταλέντου, νέος, ωραίος και απένταρος, θα βρεθεί τυχαία στη βίλα της στην Sunset Boulevard, στο Χόλιγουντ. Οφθαλμοφανής και καίρια σημειολογία. Αμφότεροι θα αδράξουν την ευκαιρία, η μεν για συναισθηματική παροχή υπηρεσιών και ο δεύτερος για την επιβίωση. Αυτή του παρέχει κάθε οικονομική δυνατότητα και αυτός της γράφει σενάριο για την επάνοδό της. Η συναισθηματική ανεπάρκεια αθεράπευτη, το αδιέξοδο προφανές.

Γυρισμένο το 1951, επίκαιρο όσο ποτέ, εντυπωσιακά προφητικό. Μεγάλε Γουάιλντερ μας λείπεις!

Γιάννης Ν. Γκακίδης