Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού

Πενταμελής είναι φέτος η κριτική επιτροπή που θα… κρίνει τις ταινίες, που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα. Το μέλος από την Ελλάδα είναι ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης. Από εκεί και πέρα έχουμε και λέμε:

Λόρενς Κάρντις: Ανώτερος Επιμελητής Κινηματογράφου του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης – Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. Είναι ο Ανώτερος Επιμελητής Κινηματογράφου του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης και μέλος της προκριματικής επιτροπής του ετήσιου κινηματογραφικού φεστιβάλ «NewDirectors / New Films» που διοργανώνει το Μουσείο. Έχει διοργανώσει επίσης εκατοντάδες κινηματογραφικές εκθέσεις κι έχει διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ διεθνούς κύρους.

Χισάμι Κουρόιβα: Παραγωγός και αντιπρόσωπος πωλήσεων. Γεννήθηκε στην Ιαπωνία. Σπούδασε στη Σχολή Τεχνών Tisch του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών κινηματογραφικών σπουδών. Επίσης, έχει πτυχίο αγγλικής και αμερικανικής φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Meiji Gakuin. Είναι κυρίως γνωστή ως κινηματογραφική παραγωγός και αντιπρόσωπος πωλήσεων. Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία, το φιλμ Καπνός, κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ οι ταινίες Sunday και Bent ήταν πολύ επιτυχημένες. Πέρα από τη δουλειά της στον κόσμο του κινηματογράφου, έχει εργαστεί ως μεταφράστρια και διαφημίστρια.

Φρεντερίκ Μπουαγιέ: Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Les Arcs. Το 1994 δημιούργησε το «Videosphere», ένα βιντεοκλάμπ αφιερωμένο στις ταινίες τέχνης, που είναι και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» του φεστιβάλ των Καννών το 2010 και το 2011. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Les Arcs, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το Δεκέμβριο στη Γαλλία.

Σιτόρα Αλιέβα: σκηνοθέτιδα, μοντέρ. Γεννήθηκε στο Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν και έκανε το ντεμπούτο της ως ηθοποιός σε ηλικία επτά ετών. Στα επόμενα εννιά χρόνια, ερμήνευσε περίπου δέκα ρόλους σε σινεφίλ και τηλεοπτικές ταινίες. Το 1987 αποφοίτησε από το τμήμα σεναριογραφίας και ιστορίας του Ινστιτούτου Κινηματογράφου και, για αρκετά χρόνια, εργάστηκε ως εμπειρογνώμονας στο Ταμείο Πολιτισμού. Έχει δουλέψει κυρίως ως υπεύθυνη μοντάζ σε διάφορα στούντιο και οργανισμούς, καθώς και ως σκηνοθέτιδα. Επίσης, έχει διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής σε πολλά φεστιβάλ, ανάμεσά τους αυτά του Βερολίνου και της Βενετίας.

φ.ν.