Απομεινάρια: Η κοιλιά μιας πόλης

Η νέα έκθεση που φιλοξενεί η γκαλερί TinT (Χρυσ. Σμύρνης 13, τηλ. 2310 235689) από τις 30/5 και θα διαρκέσει ως και τις 29/6 έχει τίτλο Απομεινάρια: Η κοιλιά μιας πόλης. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο του Ιταλού συγγραφέα Ίταλο Καλβίνο Αόρατες Πόλεις. Ο Καλβίνο αντιλαμβάνεται τις πόλεις ως ένα σύνολο πραγμάτων: απομνημονεύσεων, επιθυμιών, σημείων μιας γλώσσας, ως τόπους ανταλλαγών -όχι  μόνο εμπορικών, αλλά και ανταλλαγών λέξεων, πόθων, αναμνήσεων. Οι πόλεις του Καλβίνο είναι, όπως γράφει ο ίδιος, «ευτυχισμένες πόλεις που συνεχώς αλλάζουν σχήμα και χάνονται, κρυμμένες μέσα σε δυστυχισμένες πόλεις». Από το έργο του Καλβίνο αντλούν την έμπνευσή τους και οι καλλιτέχνες της έκθεσης (Blaqk, Daniel Egneus, Versaweiss, Φίλιππος Θεοδωρίδης και Πάρις Κούτσικος), οι οποίοι προέρχονται από τους χώρους της γραφιστικής και της street art, και δημιουργούν τις δικές τους πόλεις, έτσι όπως τις φαντάζεται και τις οραματίζεται καθένας τους ξεχωριστά. Αξιοποιώντας τα μέσα και τις τεχνικές τους και προσαρμόζοντας τη δουλειά τους σε ένα διαφορετικό, εικαστικό πλαίσιο, παρουσιάζουν την προσωπική τους αντίληψη για την πόλη, τη λειτουργία και τη μορφή της, αποδεσμευμένοι από τους νόμους της φυσικής και τη σύγχρονη αστική θεωρία, μέσα από ψηφιακές εκτυπώσεις, ζωγραφική και τοιχογραφίες.

eikastika-apomeinaria1

Η γραφιστική ομάδα των Blaqk δημιουργεί μία τοιχογραφία σε έναν από τους χώρους της γκαλερί, με γεωμετρικά μοτίβα και στοιχεία καλλιγραφικά. Ο Ντάνιελ Εγκνέους στα τυπώματά του παρουσιάζει μιαν ερειπωμένη πόλη που κατοικείται απο ζώα και προβάλλει την έννοια του «αόρατου» ανθρώπου. Οι Versaweiss συνθέτουν τοπία, κατασκευές και φυσικούς οργανισμούς, με στόχο την εννοιολογική σύνδεση των τριών στοιχείων: άνθρωπος-φυσικό περιβάλλον- αρχιτεκτονική. Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης δημιουργεί την Υδρία, μία πόλη που αιωρείται ανάμεσα σε μεγάλες σκάλες και νερό και στηρίζεται σε σκαλωσιές και ο Πάρις Κούτσικος στο έργο του Paracity συνθέτει ένα αστικό περιβάλλον στο οποίο χαρτογραφεί τις πιθανές διαδρομές ενός φανταστικού ταξιδιώτη.

eikastika-apomeinaria5

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης έχουν σημαντική και μακρά πορεία στα πεδία της γραφιστικής και της street art. Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην έκθεση, θα πρότεινα μια μικρή «περιήγηση» στα βιογραφικά και τις μέχρι τώρα δουλειές των καλλιτεχνών, καθώς παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον…

Τάνια Βλαχομήτρου