ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ του Λόνε Σέρφινγκ

(ONE DAY)
Σκηνοθεσία: Λόνε Σέρφινγκ
Παίζουν: Αν Χάθαγουεϊ, Τζιμ Στάρτζες, Πατρίσια Κλάρκσον, Τζοντι Γουίτακερ
Διάρκεια: 107’

Αξιολόγηση: ****

Το «λίγο» κάθε άλλο παρά φυλακή ήταν για του πρωταγωνιστές της ταινίας «Μία ημέρα». Η (άλλοτε ουσιαστική, άλλοτε αδιάφορη, σίγουρα όμως σποραδική) καταγραφή της 15ης Ιουλίου για περισσότερα από 20 χρόνια για το κεντρικό ζευγάρι της ταινίας, είναι ικανή να αποκωδικοποιήσει τις μέρες που προηγήθηκαν και τις μέρες που θα ακολουθήσουν.

Ο Ντέξτερ και η Έμα συναντήθηκαν λίγο πριν το 1988 αλλά μίλησαν για πρώτη φορά τότε. Αυτός, μποέμ έφηβος, ό,τι θυμάται χαίρεται. Εκείνη, περισσότερο ρομαντική, όσο τον θυμάται χαίρεται! Εκείνο το βράδυ καταλήγουν στο κρεβάτι αλλά μια σειρά αλυσιδωτών αναταράξεων θα τους προσγειώσει στην καθημερινότητα όπου το υποθετικό «αν» άρχει. «Αν» λοιπόν έκαναν τότε έρωτα, θα σκεφτόταν ο ένας τον άλλο και θα επικοινωνούσαν πάση θυσία κάθε 15η Ιουλίου;

Η απάντηση, υποθετική και αυτή, όπως και οι προσδοκίες της ανατροπής της. Ο χρόνος περνάει… και όσο αυτός διάγει βίο ακόλαστο, εκείνη ενσωματώνει τη μιζέρια της σε πλαστικά κουτάκια θλίψης που κλείνουν αεροστεγώς τη λέξη έρωτα, αφήνοντας την πραγματική αγάπη να αλλοιωθεί εκτεθειμένη στα φυσικά φαινόμενα. Ναι, είναι ακόμα ερωτευμένη μαζί του, αλλά τον αγαπάει; Και πώς δηλαδή να αγαπήσει κάποιον που στην ουσία αδιαφορεί για εκείνη; Η λογική όμως, εκείνη τη μέρα ήταν συναίσθημα. Εκείνος έχει πάρει το μάθημά του: πέθανε η μητέρα του, η σύζυγός του τον απάτησε, δεν ενδύθηκε με επιτυχία τον ρόλο του πατέρα… Είναι μια μέρα αρκετή για την αγάπη; Μα φυσικά αφού και μια στιγμή μπορεί να φέρει την αλλαγή!

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος