jimmis

Τζίμης Πανούσης, προφήτης στον τόπο του

Mnimonium, 30 Χρόνια Νύχτα, live @ Stage 18-11-2011

jimmis

Έντεκα νταν. Ο Τζιμάκος βγαίνει στη σκηνή φορώντας μια μπλου ελεκτρίκ φλοκάτη και καλωσορίζει “κυρίες, κυρίους και ομοφυλόφιλους θαμώνες”. Το “ζώου” ξεκινά, όπως εκείνη η ζωντανή ηχογράφηση των Μουσικών Ταξιαρχιών στο Κύτταρο (Hard Core) τον Φλεβάρη του 1985, με το πατριωτικό ποιηματάκι Η Ελληνοπούλα. Το φρόνημα ανορθώνεται, η φλοκάτη πέφτει κι από πίσω εμφανίζεται το μαύρο μακό με τον Μαρξ που σχηματίζει με τα δυο του δάχτυλα ένα V, το σήμα της νίκης. Κι από κάτω το γνωστό κολάν με την πεοθήκη, από την οποία ο ευρηματικός καλλιτέχνης θα ανασύρει διάφορα αξεσουάρ στη διάρκεια της παράστασης.

Στην ευρύχωρη σκηνή τον συνοδεύουν ο, από τότε συνεργάτης, πληκτράς Βασίλης Γκίνος, ο θεσσαλονικιός κιθαρίστας των Deus X Machina Στέλιος Φράγκος, ο ντράμερ Βασίλης Κοκκώνης κι o μπασίστας Γιώργος Κωστόπουλος. Στη στενόχωρη πλατεία γίνεται το αδιαχώρητο. Τα γκαρσόνια πηγαινοέρχονται ντυμένα επί δικτατορίας τροχονόμοι. Η παράσταση ακολουθεί τη δομή όλων των ζωντανών εμφανίσεων: ανατατικά ποιηματάκια, βιτριολική αθυρόστομη πρόζα, αριστοφανική σάτιρα, παρλάτες κατά ριπάς και τραγουδάκια –σατιρικά, (αυτό)σαρκαστικά, χαρούμενα, θλιβερά– που συνθέτουν πλήρως το αλαλούμ και το χάος της ελληνικής πραγματικότητας. Π.χ. το σχόλιό του για την Αριστερά είναι ότι “γηράσκει αεί διασπώμενη”. Για τον αρχιεπίσκοπο που έχει μονίμως θλιμμένο βλέμμα λέει ότι είναι “Ιερόν emo”.

Στο δεύτερο μέρος βλέπουμε στη γιγαντοοθόνη τον μαέστρο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν να διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης. Ο Τζίμης ο τίγρης εμφανίζεται με λευκό μανδύα, κεκοσμημένο με διάσπαρτα κατακόκκινα γαρίφαλα, και μακρύ ξέπλεκο μαλλί να άδει ως αοιδός, με φωνή πριμαντόνας και τα χέρια ψηλά, το κλασικό άσμα Σ’ έχω κάνει θεό. Ένα από τα τραγουδιστικά συνθήματα του 2ου ημιχρόνου είναι το “θάνατος-αθάνατος (λευκή) ισοπαλία 0-0”. Κάνει και ανθρωποδιωκτική κονσομασιόν κατά την προσφιλή του συνήθεια. Και μια τηλεφωνική συνομιλία με τη μάγισσα μανούλα του από το υπερπέραν.

Το κλου της βραδιάς; Μια γυμνή ψηλόλιγνη κοπέλα, που φορά στο κεφάλι μια τηλεόραση με το πρόσωπο του Τζιμάκου και κάνει ντουέτο με τον ίδιο επί σκηνής στα ελληνικά το ασμάτιο του Ράντι Νιούμαν από το Toy Story Εγώ κι εσύ μαζί. Κατά τα άλλα, καλύτερα, κάλλιστα απ’ ότι περίμενα. Το γέλιο ρέει μέχρι δακρύων, ο “30 χρόνια προφήτης” περνά γενεές 14 την καλλιτεχνική, κοσμική, πολιτική, δικαστική, ιερατική, δημόσια εικόνα της “ψωρογιώργαινας” (πια) και προβλέπει το άμεσο μέλλον… που δυστυχώς θα είναι μελό!

Δύο παρά δέκα νταν (παρότι μας φοβέρισε πως το πρόγραμμα τελειώνει στις 04:30) μας αφήνει ενεούς ν’ αναρωτιόμαστε τι άλλο θα γεννήσει ακόμα εκτός απ’ τα ερμαφρόδιτα μωρά του.

Κώστας Καρδερίνης