ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ του Τέρι Τζόουνς

(THE MEANING OF LIFE)
Σκηνοθεσία: Τέρι Τζόουνς
Παίζουν: Τζον Κλιζ, Γκράχαμ Τσάπμαν, Έρικ Άιντλ, Μάικλ Πάλιν, Τέρι Τζόουνς, Τέρι Γκίλιαμ
Διάρκεια: 107’

Αξιολόγηση: *****

Είναι εύκολο να βρεις το νόημα της ζωής; Κι αν έχει νόημα, τότε αυτό βγάζει… νόημα; Είναι η ζωή σοβαρή ή απλά ένα ηλίθιο αστείο; Από πού ξεκινάει κάποιος την αναζήτηση για το νόημα της ζωής και ποιες πτυχές της ζωής πρέπει κάποιος να βιώσει ώστε να το βρει;

Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα κατάφεραν να δώσουν μέχρι σήμερα μόνο οι Μόντι Πάιθον! Στο κλασικό τους αυτό αριστούργημα σε… περιπλανούν από όλες τις σημαντικές πτυχές της ζωής. Από το θαύμα της γέννησης μέχρι το μυστήριο του θανάτου. Και στο ενδιάμεσο, κάνουν μερικές στάσεις στην ανάπτυξη και εκπαίδευση του ανθρώπου, στον πόλεμο, στη μέση ηλικία, στη ζωντανή μεταμόσχευση οργάνων, στα φθινοπωρινά χρόνια και στην (υπερ)κατανάλωση φαγητού.

Μέσα από αυτήν την περιπλάνηση καλείσαι εσύ ως θεατής να μαζέψεις τα απαραίτητα στοιχεία που υπάρχουν επιμελώς διασκορπισμένα στην ταινία, τα οποία θα σου χρειαστούν αργότερα στο παιχνίδι ώστε να καταλάβεις τις υπό- λοιπες διαλεκτικές και πρακτικές της ζωής: τις πνευματικές, τις υλικές και τις… οδοντικές ανάγκες του καθενός μας. Και μόλις τελειώσεις με όλα αυτά κι έχεις μεγαλώσει αρκετά, μπορείς να προχωρήσεις στο μεγάλο φινάλε όπου καλείσαι να ζήσεις μέσα στην ίδια τη ζωή ως κάτοικος ενός όμορφου εξοχικού μέσα στο δάσος. Εκεί πρέπει να αποδείξεις ότι μπορείς να ζήσεις μια οργανωμένη ζωή και να καταφέρεις να ξεπεράσεις όλα τα εμπόδια που θα βρεθούν μπροστά σου στη διαδρομή. Αν καταφέρεις να τα ξεπεράσεις όλα, τότε και μόνο τότε το νόημα της ζωής θα σου φανερωθεί!

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται περίεργα και μπερδεμένα αλλά οι Μόντι Πάιθον κατάφεραν μέσω μια κωμωδίας που (θεωρητικά) ξεχειλίζει από χαζομάρα, ηλιθιότητα και υπερ-σουρεαλισμό, να τα εξηγήσουν με τον πιο έξυπνο τρόπο: χωρίς καν να το πάρεις χαμπάρι!

Αλέξανδρος Κωνσταντάρας