ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – 10 χρόνια έντονης ζωής…

Δέκα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ). Όταν πρωτοοργανώθηκε σε δύο περίπτερα της HELEXPO, ως πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), σε συνεργασία βέβαια με το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν ήταν σίγουρη η έκβασή της. Κατά καιρούς ακούστηκαν πολλά για μεταφορά της στην Αθήνα και για δυσκολίες στην οργάνωση (οικονομικές βεβαίως), “έζησε” αλλαγές προσώπων σε κεντρικές θέσεις και συγκρούσεις τους, αλλά άντεξε.DEVTH AFISA

Φαίνεται να αντέχει ακόμη και φέτος, που -σύμφωνα με τις προ καιρού ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα το ΕΚΕΒΙ δεν υπάρχει πλέον (στη λίστα των οργανωτών βέβαια αναφέρεται ακόμη!) και ενώ η μοίρα των υπαλλήλων του Κέντρου είναι στον… αέρα!

Αντέχει λοιπόν και γιορτάζει και αυτόν το Μάιο για ένα τετραήμερο, από σήμερα 16 έως και τις 19 του μήνα, στους δύο γνώριμους χώρους των περιπτέρων 13 και 15 στην HELEXPO.

Φέτος, τιμώμενη χώρα είναι η Μεγάλη Βρετανία, ενώ το κεντρικό αφιέρωμα της ΔΕΒΘ αφορά τον σπουδαίο ποιητή Κ. Π. Καβάφη, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννησή του.

Τα εγκαίνια έχουν οριστεί για τις 7:30 σήμερα το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης, συνοδεία συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με συνθέσεις Άγγλων συνθετών προς τιμήν της Μεγάλης Βρετανίας. Προμηθευτείτε το ενημερωτικό πρόγραμμα με αναλυτικά στοιχεία για όλες τις εκδηλώσεις και ξεκινήστε τη βιβλιο-βόλτα…

DEVTH FOTO 2

Τιμή σε μια χώρα…
Πέρα από όλα τα αβέβαια που προαναφέραμε, το βέβαιο είναι ότι η ΔΕΒΘ αποτελεί ένα αγαπημένο ετήσιο ραντεβού των βιβλιόφιλων.

Στα δύο περίπτερα απλώνεται ένα πλήθος εκδόσεων για όλες τις προτιμήσεις, “σοδειά” που παρουσιάζουν 200 και πλέον Έλληνες εκδότες, αλλά και  συνάδελφοί τους από άλλες 18 χώρες.

Μάλιστα, αυτόν το διεθνή χαρακτήρα της Έκθεσης ενισχύουν με την παρουσία τους και σημαντικοί ξένοι συγγραφείς (30 στο σύνολό τους), που έρχονται για να παρουσιάσουν το έργο τους.

Επιπλέον η τιμώμενη Μεγάλη Βρετανία φέρνει στη Θεσσαλονίκη 10 σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης λογοτεχνίας της. Στο περίπτερο 13, όπου βρίσκεται και το σταντ της, θα βρεθούν συγγραφείς όπως ο Τζόναθαν Κόου (θα τον συναντήσετε σήμερα 16 του μήνα στις 6 μ.μ.), ο Άντριου Κρούμι (θα δώσει το παρών του το Σάββατο 18 Μαΐου), η Βικτόρια Χίσλοπ (θα παρουσιάσει το έργο της την Κυριακή 19 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι) και άλλοι…

…και σε έναν ποιητή
Δεύτερος ισχυρός πυλώνας της ΔΕΒΘ είναι το αφιέρωμα στον Καβάφη. Σε ένα περίπτερο 150 τ.μ., παρουσιάζονται βιβλία του ποιητή, ελληνικές και μεταφρασμένες εκδόσεις για το πρόσωπο και το έργο του, αρχειακό υλικό σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.
Στον ίδιο χώρο, το κοινό μπορεί μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή να περιηγηθεί στο ψηφιακό αρχείο του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού,  καθώς επίσης και να δει ταινίες για τον ποιητή ή να ακούσει ηχογραφημένα και μελοποιημένα ποιήματα του. Επιπλέον, στο περίπτερο αυτό θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις παλιότερων και νέων εκδόσεων.

Εκδηλώσεων συνέχεια…
Πλάι σε όλα αυτά θα πραγματοποιηθεί το 2ο Διαβαλκανικό φεστιβάλ ποίησης με ποιητές και ποιήτριες από 10 βαλκανικές χώρες, η Παιδική γωνιά με 55 εκδηλώσεις, επαγγελματικές ημερίδες και συζητήσεις, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα που οργανώνουν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού κ.α.

Υπάρχουν επίσης και οι εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης (συνδιοργανωτής από φέτος), μεταξύ των οποίων η έκθεση ξενόγλωσσων βιβλίων για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, η εικαστική έκθεση με θέμα Κύριλλος και Μεθόδιος κ.ά.

10η ΔΕΒΘ, από τις 16 έως και τις 19 Μαΐου στα περίπτερα 13 και 15 της HELEXPO. Είσοδος ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 3 -9 μ.μ.,  Παρασκευή και Κυριακή 10 π.μ.-9 μ.μ., Σάββατο 10 π.μ.-10 μ.μ.
Έξω-ΔΕΒΘ…ικές εκδηλώσεις
Ποίηση στα μπαρ
Από σήμερα έως και τις 20 του μήνα, αναζητήστε σε μπαρ της πόλης απαγγελίες ποιημάτων. Πραγματοποιούνται στις 6-9 μ.μ., στα μπαρ URBAN, DE FACTO, ON THE EDGE, PASTAFLORA, SLUG, DON’T TELL MAMA, RESIDENTS, ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ.

Θεατρική ανάγνωση… Στις 17 Μαΐου, στις 10 το βράδυ, το ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Λεωφ. Στρατού 2), θα φιλοξενήσει θεατρική ανάγνωση ποιημάτων του Καβάφη από τον Νίκο Ναουμίδη.

Ταινίες… Στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ του κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους), φιλοξενούνται αυτό το τετραήμερο ταινίες και ντοκιμαντέρ που αφορούν τον Καβάφη. Το αφιέρωμα που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα φιλμ Καβάφης του Γιάννη Σμαραγδή (1996), Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου (ντοκιμαντέρ, 2008), Εποχές και συγγραφείς: Η παγκοσμιότητα του Κωνσταντίνου Καβάφη του Τάσου Ψαρρά (αρχείο ΕΡΤ, τηλεοπτική παραγωγή, 2001)… Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.

Έλσα Σπυριδοπούλου