Δημήτρης Ζερβουδάκης: Ας πούμε επιτέλους όσα δεν είπαμε…

Τις Πέμπτες του Μαρτίου επέλεξε ο Δημήτρης Ζερβουδάκης για το «αντάμωμά» του με τον κόσμο. Αρχής γενομένης από σήμερα 14 Μαρτίου, θα εμφανίζεται στη ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ για να μας προσφέρει τραγούδια αγαπημένα από παλιά, αλλά και νεότερα, που ετοιμάζονται να «βγούνε» στο φως. «Διάλεξα τις Πέμπτες γιατί ήθελα να διαφοροποιηθώ λιγάκι από τη λογική του Σαββατοκύριακου, του ευκαιριακού, και να σου πω την αλήθεια θέλω να επικοινωνήσουμε αλλιώς, να μιλήσουμε, να γελάσουμε, να πούμε και καμιά βλακεία, να περάσουμε όμορφα! Έχω και καινούριο ανέκδοτο, αλλά δεν στο λέω τώρα» είπε γελώντας, σε μια συζήτηση που είχαμε ενόψει των μουσικών αυτών ταξιδιών.
Την ημέρα που μιλήσαμε βέβαια, το περασμένο Σάββατο, το κλίμα ήταν φορτισμένο. Μια πορεία για τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική εξελίχθηκε σε λαοθάλασσα 20.000 περίπου ατόμων, που διαδήλωσαν για όλα όσα μας πονάνε εδώ και πολύ καιρό.
Ο Ζερβουδάκης ήταν εκεί. Και η κουβέντα μας δεν γινόταν παρά να ισορροπήσει ανάμεσα στη συλλογικότητα που γεννά η μουσική και στη συλλογικότητα που μπορεί να γεννήσει η κοινωνία…

zervoydakis

Ιδιαίτερη μέρα έτσι; Ήσουν στην πορεία για την Ιερισσό;
Ναι. Ξεκίνησε ως πορεία για όσα γίνονται στην Ιερισσό, αλλά μεταλλάχθηκε σε μια συνειδητοποιημένη πορεία εναντίον της βαρβαρότητας που ζούμε. Ήταν εξαιρετική πραγματικά! Είχε πάρα πολύ κόσμο και λένε ψέματα ορισμένοι ότι δεν είχε! Εγώ βίωσα μιαν άλλη Θεσσαλονίκη, τη δικιά μου τη Θεσσαλονίκη που είχα πολλά χρόνια να τη δω έτσι. Η πόλη μας έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, αποκαλύφθηκαν πράγματα τα οποία κανένας δεν ήθελε να πιστέψει, από την άλλη όμως έχω την αίσθηση ότι καθαρίζει λιγάκι και αυτή η κόπρος του Αυγεία, η οποία είχε συσσωρευτεί με τόνους στην τοπική κοινωνία! Χαίρομαι λοιπόν, γιατί είδα μιαν άλλη Θεσσαλονίκη να δονείται, να αφουγκράζεται, να ανησυχεί και να δείχνει απίστευτη αποφασιστικότητα, με μαζικότατη συμμετοχή. Είδα επιτέλους έναν κόσμο απολύτως συνειδητοποιημένο, έξω από την εκάστοτε κομματική μέγγενη (τα κόμματα στο λέω με σιγουριά ότι σύρθηκαν πίσω από τη διαδήλωση), έναν κόσμο με σαφή θέση απέναντι στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Αυτή η εικόνα σου δίνει αισιοδοξία ότι μπορούμε να βγούμε από το τέλμα που έχουμε πέσει;
Ναι! Αυτό που εξέλιπε τόσο καιρό ήταν για τους περισσότερους- και για μένα ουσιαστικά- η πεποίθηση ότι η φυσική μας παρουσία μπορεί να αλλάξει τα πράγματα! Γιατί ουσιαστικά αυτό μας έχουνε περάσει. Τι να πας να κάνεις, αφού ουσιαστικά δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα; Να όμως που αποδείχτηκε ότι η φυσική μας παρουσία μπορεί όντως να κάνει τη διαφορά! Εγώ είδα την υπέρβαση να συντελείται μπροστά στα μάτια μου!

Σαν τις υπερβάσεις που πετυχαίνει και η Τέχνη! Τι τραγούδια θα παρουσιάσεις αλήθεια στις εμφανίσεις σου;
Θα υπάρχει οπωσδήποτε ό,τι έχω αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια, όλα αυτά τα τραγούδια που έχουν μαζευτεί ξανά και ξανά σε δίσκους δικούς μου, μα και φίλων πάνω απ’όλα, θα’ναι μαζί μου μια μπάντα που έπαιζε σταθερά μαζί μου τα τελευταία χρόνια και η Σοφία Γεωργαντζή. Έχουμε ανάγκη την επικοινωνία. Εξάλλου, σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσουμε μια καινούρια δουλειά και, όπως πάντα το επιχειρώ πριν δοθούν οι δίσκοι στην κυκλοφορία τους, δοκιμάζω και 2-3 πράγματα στις καρδιές σας ουσιαστικά. Οι μέρες εξάλλου ευνοούν. Είναι γόνιμες, παρότι δύσκολες…

Ευνοούν τα ανταμώματα; (γελάμε)
Βέβαια. Η μουσική ειδικά έχει το χάρισμα να έχει άμεσο αποτέλεσμα και για τον ακροατή και για τον καλλιτέχνη. Πιθανόν γι’αυτό και ο κόσμος να εναποθέτει αν θέλεις την ανάγκη του για παρηγοριά πάνω στη μουσική. Από την άλλη, είμαστε ένας λαός που αγαπά τη μουσική, αγαπά τους ποιητές του, τους στίχους και τα τραγούδια του -και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει! Τραγουδάμε και στο ζόρι μας, τραγουδάμε και στη χαρά μας, αυτό είναι ένα από τα βασικά συστατικά του dna μας.

Ο νέος δίσκος τι θα έχει;
Θα είναι ένα διπλό cd με τίτλο Ζωής παιχνίδια και θα τολμήσω να πω ότι είναι ένα ιδιότυπο χρονογράφημα/ ψυχογράφημα της γενιάς μου. Επιχειρούμε να δώσουμε μιαν άλλη διάσταση σε αυτό που συλλήβδην εγκατέλειψαν οι δισκογραφικές εταιρείες, δηλαδή τη δισκογραφία. Έχοντας δημιουργήσει εδώ και 2,5 χρόνια περίπου ένα δικό μου σχήμα που το ονόμασα Κύμα, επιχειρώ μιαν ακόμη ανεξάρτητη παραγωγή, όπου αυτή τη φορά θέλω να προτείνω και στη γενιά μου να πούμε όσα δεν είπαμε. Έχουμε άποψη, μπορούμε να παρέμβουμε στα πράγματα! Είμαστε γονείς, ταλαιπωρημένοι από τη ζωή, η εμπειρία είναι εδώ και πιστεύω ότι πρέπει να μιλήσουμε. Η Τέχνη εξάλλου πρέπει να οσφραίνεται και αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Και κυρίως πρέπει να μη λείψει ο έρωτας και η δίψα για τη ζωή!

Συνέντευξη στην Έλσα Σπυριδοπούλου

Μαύρη Τρύπα (Βαΐου 5, πλατεία Μοριχόβου, Λαδάδικα). Στις 14, 21 και 28 Μαρτίου στις 9 μ.μ. Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σοφία Γεωργαντζή. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 510081.