Ευρώ, δραχμές και κόκκινες γραμμές

Εδώ το πι-ες-άι, εκεί το πι-ες-άι, που είναι το πι-ες-άι; Δηλαδή το κούρεμα του χρέους που θα ανοίξει τις πλατιές λεωφόρους του μέλλοντος και θα οδηγήσει την πατρίδα μας σε νέες δόξες; Φαίνεται πως αυτό το πολυδιαφημισμένο χέρκατ (κούρεμα – haircut) που με πολλά ταρατατζούμ, φωταψίες, πυροτεχνήματα και φανφάρες μάς παρουσίασαν οι πράσινοι αρχικά, μετά των βένετων και των φαιών στη συνέχεια, είναι ακόμη μια αρλούμπα. Δυστυχώς όμως, όχι αρλούμπα από εκείνες που τις παίρνεις στην πλάκα, αλλά από τις άλλες, από εκείνες που μοιάζουν με κακόγουστα αστεία και ξαφνικά εκπυρσοκροτούν. Ούτε λαμπρό μέλλον προβλέπεται, ούτε γιορτές και πανηγύρια. Ζόφος και καταστροφή, κι άλλες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κι άλλες περικοπές από την υγεία και την παιδεία, κι άλλα λουκέτα στην αγορά, περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, της δυστυχίας. Οπότε δεν πρόκειται για κούρεμα, αλλά για αποκεφαλισμό (χεντ κατ-head cut)!

Αφού μας μπάφιασαν όλον αυτό τον καιρό οι διάφοροι σωτήρες τύπου Παπαδήμου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη κλπ. με τις κόκκινες γραμμές (αλήθεια, γιατί κόκκινες;) που πιο πίσω δεν πάνε, ασχέτως εάν καθημερινά μετατοπίζονται και λίγο πιο πίσω… ήρθε η στιγμή του μεγάλου εκβιασμού. Ή χρεοκοπείτε ή χρεοκοπούμε! Όπερ μεθερμηνευόμενο, ή δέχεστε περαιτέρω μειώσεις ή χρεοκοπεί η χώρα. Ή στήνετε το λαιμό σας στον πάγκο του χασάπη, ή επιστρέφουμε στη δραχμή -και τότε ζήτω που καήκαμε! Έτσι, με συνεχείς εκβιασμούς, ασκείται εσχάτως σε τούτη τη χώρα η πολιτική. Πολιτική ουδεμία σχέση έχουσα με τη δημοκρατία, η οποία ήταν η πρώτη που καταργήθηκε, ασχέτως εάν δεν έκλεισε η Βουλή και δεν κυκλοφορούν άρματα στους δρόμους. Το πολιτικό σύστημα διαθέτει σατανικές μεθόδους κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας, επικαλούμενη αυτήν ακριβώς, δηλαδή την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα. Η απόλυτη διαστρέβλωση εννοιών, μπροστά στην οποία ο κ. Μπαμπινιώτης σηκώνει τα χέρια.

Λοιπόν, μετά τις τελευταίες διαταγές της τρόικας που η «ελληνική κυβέρνηση» των τριών καμπαλέρος (τρομάρα τους) απεδέχθη ασμένως και άνευ αντιστάσεων, καταλύθηκε και το τελευταίο οχυρό της εργατικής νομοθεσίας. Μετά από αυτό, νομίζω πως το Εργατικό Δίκαιο ως μάθημα δεν έχει καμία θέση στη Νομική Σχολή. Δεν πάει πολύς καιρός που καταργήθηκε το Συνταγματικό, οσονούπω αναμένεται να καταργηθεί κι αυτό ακόμη το Δίκαιο. Γελάτε, ε; Δεν κάνω χιούμορ. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε μια χώρα που έχουν καταλυθεί τα πάντα, για ποιο Δίκαιο μπορεί να μιλά κανείς; Εδώ πλέον η εξουσία κυβερνά με διατάγματα, με ντιρεκτίβες που φέρνουν κάποιοι άθλιοι υπαλληλίσκοι από την Εσπερία και η συγκυβέρνηση των ανδρείκελων εκτελεί… εκτελώντας μας!

Και τώρα, φυσικά, κάποιοι είστε έτοιμοι να με αρπάξετε και να μου θέσετε το ερώτημα που σκοτώνει: Καλά όλα αυτά, αλλά αν δεν υπογραφεί η δανειακή σύμβαση η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Σωπάστε, καλέ! Εσείς δηλαδή τούτη την ώρα δεν αισθάνεστε χρεοκοπημένοι; Και έρχεται η επομένη ερώτηση-καταπέλτης: και τι προτείνεις; Προτείνω, άλλη πολιτική, βασισμένη σε άλλη λογική. Μια πολιτική για τους ανθρώπους και όχι για τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο. Με ανακατανομή του πλούτου, με διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με ανάπτυξη. Κι ακόμη με διαπραγματευτικό τσαμπουκά, που θα ζητήσει διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους (όχι τύπου χέρκατ, που είναι καταστροφικό), επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, χαμηλούς τόκους. Ξέρω, τώρα θα μου πείτε πάλι για ουτοπίες και εύκολη κριτική. Ε, κι εγώ θα σας πω, πως όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα χρόνια κοσκινίζει. Κι ακόμη να μην ξεχνάμε πως η κρίση δεν είναι ελληνική (όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε), αλλά κρίση του συστήματος. Και ξεπερνιέται με αλλαγή πολιτικής. Προς το παρόν αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, για να αποκατασταθεί και η δημοκρατική νομιμότητα, είναι να βγούμε στους δρόμους και να τους αναγκάσουμε να προσφύγουν σε εκλογές. Κι εσείς που έχετε ενστάσεις στα όσα γράφω, μπορείτε να τους ξαναψηφίσετε. Προκαταβολικώς, τα συγχαρητήριά μου!

Στράτος Κερσανίδης