Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

Θριαμβευτής ο Λαρς Φον Τρίερ!

Το περασμένο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου έγινε στο Βερολίνο η τελετή απονομής των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημία Κινηματογράφου! Μεγάλος νικητής αναδείχτηκε ο Δανός Λαρς Φον Τρίερ και η ταινία του «Melancholia» καθώς απέσπασε τρία βραβεία: καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας για το 2011, φωτογραφίας και καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Η Σουζάνε Μπίερ (επίσης από τη Δανία) απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας για το «Ίσως αύριο», ταινία που είχε βραβευτεί πέρυσι με βραβείο Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο Βρετανός ηθοποιός Κόλιν Φερθ απέσπασε βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον «Λόγο του βασιλιά», ενώ η Τίλντα Σουίντον κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για το «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν».

Καλύτερο σενάριο αναδείχθηκε εκείνο της ταινίας «Το παιδί με το ποδήλατο» των Βέλγων αδελφών Νταρντέν, ενώ το «The Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους βραβεύτηκε για τη μουσική του (Λουντοβίκ Μπουρσέ).

Βραβείο καλύτερου κινουμένου σχεδίου μεγάλου μήκους απέσπασε το «Chico and Rita», ενώ καλύτερο ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το «Pina» του Βιμ Βέντερς.

Τιμητικά βραβεία δόθηκαν στον Βρετανό σκηνοθέτη Στίβεν Φρίαρς και στον Γάλλο ηθοποιό Μισέλ Πικολί.

φιλμ νουάρ