Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2016, μέρος πρώτον

afisa (1)Κοίτα τις μουσικές που αγαπάς…

Η μουσική ιστορία της Μονής Λαζαριστών συνεχίζεται για ένα ακόμη καλοκαίρι, μ’ ένα πρόγραμμα εκλεκτικών συγγενειών και με μεγάλα ονόματα της ελληνικής και ξένης σκηνής.

Με άξονα πάντα τις ποιοτικές επιλογές, αλλά και τη δημιουργία ξεχωριστών καλλιτεχνικών γεγονότων, το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2016, θα παρουσιάσει από τις 10 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου το πρώτο μέρος του προγράμματος του, προσφέροντας στους φιλότεχνους μερικές από τις εκδηλώσεις που θα συζητηθούν αυτό το καλοκαίρι.

Ο Θάνος Μικρούτσικος με τον Μίλτο Πασχαλίδη εγκαινιάζουν τη φετινή διοργάνωση με τη συναυλία που δίνουν (10/6),  ενώ η θεατρική σκηνή της Μονής θα φιλοξενήσει το εμβληματικό έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα ψηλά βουνά», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα (23/6).

Ένα Μικρό Φεστιβάλ (27/6) περιμένει, επίσης, τους μικρούς φίλους, με τη συμμετοχή των  και των Dromocósmicas και των Jinx και μια δυνατή εμπειρία θα βιώσουν οι φίλοι της μουσικής του Θάνου Ανεστόπουλου. Στη συναυλία του (29/6) με τον τίτλο Από τις ΡΙΖΕΣ ως τα ΑΝΘΗ του καλού θα συμμετέχουν πολλοί και εκλεκτοί μουσικοί φίλοι του και σίγουρα θα αποτελέσει το μουσικό γεγονός του ελληνικού μουσικού καλοκαιριού…

Ένα διήμερο Brass Band (30/6 – 1/7) με μερικές από τις πιο αξιόλογες φιλαρμονικές ορχήστρες της Ελλάδας περιμένει τους φιλόμουσους, ενώ οι φίλοι του μπαλέτου θα απολαύσουν τα Αυτοκρατορικά Μπαλέτα της Ρωσίας (3/7).

Δυο μεγάλα διεθνή ονόματα θα ανέβουν στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών: οι αισθαντικά απολαυστικοί Pink Martini (4/7) και η ιέρεια των σεφαραδίτικων Yasmin Levy (5/7) υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις…

Μια μοναδική μουσική βόλτα υπόσχονται οι Κρινιώ Νικολάου, Δέσποινα Ολυμπίου (7/7) και η Φωτεινή Βελεσιώτου (11/7) παίρνει τους φίλους της και κλείνει το πρώτο μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών με μουσικές εξαίσιες και μνήμες δυνατές…

Αναλυτικότερα: 


ΠΑ 10/6

mikroutsikos miltosΘάνος Μικρούτσικος & Μίλτος Πασχαλίδης

Σε πείσμα των καιρών, ο Θάνος και ο Μίλτος θα ξορκίσουν το κακό, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα με τραγούδια κοινού αισθήματος. Τραγούδια αγαπημένα που 3 γενιές περπάτησαν μαζί τους, καθιστώντας τα μ’ αυτό τον τρόπο διαχρονικά.

«Στα είπα όλα» λέει ο Μίλτος.
Βιάζεσαι, γιατί είσαι «Αγύριστο κεφάλι», του λέει ο Θάνος. Έλα μαζί μου για να δούμε τη «Ρόζα», τον «Γουίλυ», τους «7 νάνους» πάνω σε «Μια Πιρόγα» να σηκώνουν τις «Βυθισμένες άγκυρες» σε μια «Λίμνη».
Και « Ακροβάτης» να ήμουνα πως θες ν΄ ανάψω τη «Φωτιά μου» απαντά ο Μίλτος.
Με «ένα Μαχαίρι» λέει αινιγματικά ο Θάνος και πριν το καταλάβεις θα σου φέρω τη «Θάλασσα στη σκάλα».

Αγκαλιάστηκαν κι έδωσαν ραντεβού τον Μάιο για πρόβες.

Μικρούτσικος και Πασχαλίδης μαζί το καλοκαίρι, ενώνουν τις δυνάμεις τους και θέλουν να συναντήσουν όλους τους νέους ανθρώπους από 7 έως 77 χρονών και να τραγουδήσουν μαζί τους.

Μαζί τους η Μιρέλλα Πάχου.

Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 12 € (προπώληση), 14 € (ταμείο), 12 € (φοιτητικό, ανέργων)

 


ΠΕ 23/6

vounaΤα ψηλά βουνά

Το  Νέο  Θέατρο  Θεσσαλονίκης   παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση  «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Τα ψηλά βουνά, το πρώτο αναγνωστικό, που γράφτηκε στην εν χρήση γλώσσα των Νεοελλήνων, τη δημοτική, με τις ολοζώντανες περιγραφές του και το λεπτό του χιούμορ, προοριζόταν για την εκπαίδευση των νεότερων γενεών.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνικής μας παράδοσης, που κρύβει στις σελίδες του την απελευθερωμένη νοσταλγία των παιδιών και μνήμες της ανοιχτής φύσης απ’ όπου προέρχεται. Τα ψηλά βουνά, άφησαν να φανεί το πνεύμα του παιδαγωγού Παπαντωνίου, που μας κληροδότησε ένα έργο ουσιαστικό, ένα αξεπέραστο κατόρθωμα για την πενιχρή ιστορία της παιδαγωγικής μας λογοτεχνίας και συγχρόνως μια σπάνια νότα δροσιάς και ψυχικής ευφορίας για το ελληνικό σχολείο.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

3D animation & video art: Στάθης Μήτσιου

Κοστούμια – εικαστικά: Χρήστος Μπρούφας

Κίνηση – χορογραφία: Ειρήνη Καλογηρά

Μάσκες: Πένη Ντάνη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα – Μαρκέλα Χαλκιά

Η επιλογή κειμένων είναι του Ανδρέα Καρακίτσιου, και η δραματουργική επεξεργασία του θιάσου.

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιούλη Βάλλα, Τριαντάφυλλος Δελής, Ιωάννα Διαμαντίδου, Μάριος Ζαρδαβάς, Πέτρος Παπαζήσης, Στέφανος Πίττας, Χρήστος Τσαβλίδης.

 

Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 6€ (προπώληση), 8€ (ταμείο)


ΔΕ 27/6

VagorBellaVitaΜικρό Φεστιβάλ

Κρουστόφωνο |  Dromocósmicas | Jinx

 

Το Κρουστόφωνο έρχεται να ξεσηκώσει τους μικρούς και μεγάλους στο ρυθμό της μουσικής του. Μουσικές από όλο τον κόσμο, με κρουστά και μελωδίες, διαμορφώνουν μια ιδιαίτερη παράσταση που σίγουρα θα κινητοποιήσει τους πάντες!

Την ιστορία των «Vagor & Bellavita»,  παρουσιάζουν οι Dromocósmicas,  δύο κλόουν που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας. Mια κωμική παράσταση παντομίμας, ένας μύθος για τη δύναμη της φιλίας και της φαντασίας, που συνδυάζει ακροβατικά και μουσική.
Μαζί τους η ομάδα κουκλοθεάτρου JINX που διασκευάζει το γνωστό παιδικό παρα μύθι «Ο Λύκος και τα τρία γουρουνάκια» με ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή των κουκλών. Οι κουκλοπαίχτες δεν είναι κρυμμένοι πίσω από τα σκηνικά αλλά συμμετέχουν διαδραστικά στην εκτέλεση της παράστασης, γεγονός που συμβάλλει στο να είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό και αγαπητό σε πολύ μικρές ηλικίες.

Ώρα έναρξης: 20:00
Τιμή εισιτηρίου: 5€


ΤΕ 29/6

anestopoulosΘάνος Ανεστόπουλος
Από τις ΡΙΖΕΣ ως τα ΑΝΘΗ του καλού…

Ο Θάνος Ανεστόπουλος ενορχηστρώνει και αποδίδει τα ομορφότερα τραγούδια από την μουσική ανθοφορία των Διάφανων Κρίνων, καθώς και από την προσωπική του διαδρομή, με τη συνδρομή μιας πλειάδας εξαιρετικών μουσικών σε μια παράσταση με χαρακτηριστικό της τη μουσική κατάνυξη. Ταξιδεύουμε μαζί του πίσω, στις ρίζες των τραγουδιών και σε ότι ενέπνευσε το μεγάλωμα αυτού του «όμορφου δέντρου των Κρίνων». Ένας φόρος τιμής από τον Θάνο Ανεστόπουλο στους αγαπημένους του ποιητές και τραγουδοποιούς, αλλά και στα τραγούδια που άφησαν μουσική παρακαταθήκη τα Διάφανα Κρίνα.

«… Στις ρίζες ενός δέντρου που όταν γίνουν γερές, κανένας άνεμος δεν μπορεί να τις σπάσει.»

Ώρα έναρξης: 21:30
Τιμή εισιτηρίου:  Προπώληση: Α ζώνη (αριθμημένες θέσεις)  15€, Β ζώνη 12€.
Ταμείο: Α ζώνη (αριθμημένες θέσεις) 17€, Β ζώνη 14€


ΠΕ 30/6 | ΠΑ 1/7

ΦιλαρμονικέςBrass Band Fest

Συνάντηση Φιλαρμονικών

Από τα μέσα του 19ου αιώνα οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του μουσικού γίγνεσθαι αλλά και του κοινωνικού ιστού, από την πρωτεύουσα μέχρι τον ακριτικό χώρο, αφενός γιατί συμμετέχουν στις περισσότερες εκδηλώσεις του τόπου τους, αφετέρου γιατί στελεχώνονται από τους ίδιους τους δημότες. Πέρα από τα μουσικά κομμάτια που απαιτούνται  στις θρησκευτικές και εθνικές επετείους, οι φιλαρμονικές ορχήστρες μπορούν να παρουσιάσουν ένα απαιτητικό ρεπερτόριο κάθε εποχής και στυλ, αποτελώντας ένα σημαντικό μέσον μουσικής έκφρασης.

Τη γνωριμία με αυτή τη διάσταση του ρόλου τους έχει ως σκοπό το φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, φιλοξενώντας εφέτος μερικές από τις πιo δραστήριες ορχήστρες πνευστών: τις Φιλαρμονικές Καλαβρύτων, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς , Δοξάτου Δράμας, Αιγινίου και ορχήστρα σαξοφώνων Kukluxsax του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης.

Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος ελεύθερη


ΚΥ 3/7

CarmenCarmenBoleroChopiniana από τα Αυτοκρατορικά Ρωσικά Μπαλέτα Μόσχας

Τα Αυτοκρατορικά Ρωσικά Μπαλέτα Μόσχας ιδρύθηκαν για να γιορταστούν τα 50 χρόνια εντυπωσιακής σκηνικής παρουσίας της Μάγιας Πλισέτσκαγια, της μεγάλης μπαλαρίνας των Μπολσόι. Η επιτυχημένη καλλιτεχνική συνεργασία μεταξύ της Μάγιας Πλισέτσκαγια και του πρώτου χορευτή και αρχηγού του μπαλέτου Γκεντιμίνας Ταραντά, οδήγησε στην επίσημη ίδρυση του Αυτοκρατορικού Ρωσικού Μπαλέτου Μόσχας. Το μπαλέτο συνεχίζει την μεγάλη ρωσική παράδοση επιλέγοντας πάντοτε στο ρεπερτόριό του αυθεντικά ρωσικά έργα μπαλέτου.

Το συγκρότημα αποτελείται από 40 συντελεστές, χορευτές και σολίστες με εξέχουσα θέση στον καλλιτεχνικό χώρο της Ρωσίας. Μας παρουσιάζουν τρία αριστουργήματα κλασικού μπαλέτου σε μία μοναδική παράσταση.

Ώρα έναρξης: 20:00
Τιμή εισιτηρίου: 20€ (γενική είσοδος), 15€ (φοιτητικό, παιδικό)


ΔΕ 4/7

Pink_MartiniPink Martini

Η μυστηριώδης αύρα της Ανατολής, η σημερινή Νέα Υόρκη, η δεκαετία του ‘30 στην Αβάνα, το κοσμοπολίτικο κλίμα του Saint Tropez και το μυστηριώδες άρωμα της Κίνας συναντιούνται επί σκηνής.  Αυτοί είναι οι δημοφιλείς και «κοσμοπολίτικοι» Pink Martini, ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της lounge σκηνής.

Πιστοί στο ραντεβού τους με το ελληνικό κοινό, έρχονται  στη Mονή Λαζαριστών, για να μας ταξιδέψουν με τη φρεσκάδα της μουσικής τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Θα θαυμάσουμε την εκθαμβωτική lead singer Storm Large, που θα συνοδεύσει επί σκηνής τους υπόλοιπους εξαιρετικούς μουσικούς από όλα τα σημεία του πλανήτη και τον πιανίστα-ιδρυτή του συγκροτήματος, Thomas Lauderdale.

Μια μοναδική ευκαιρία να τραγουδήσετε μαζί τους το «Je ne veux pas travailler», να ερωτευθείτε ξανά ψιθυρίζοντας το «Amado mio», να αναπολήσετε τραγουδώντας «Τα παιδιά του Πειραιά» και να ονειρευτείτε ακούγοντας το «Una notte a Napoli».

Ώρα έναρξης: 21:30

Τιμή εισιτηρίου: Καθήμενων (αριθμημένες) : 34€, πλατεία καθήμενων: 27€  και 22€ (φοιτητών, ανέργων), κερκίδα-ορθίων : 22€ και 18€ (φοιτητών, ανέργων)


ΤΡ 5/7

yasminYasmin Levy

H Yasmin Levy, γνωστή και ως ιέρεια των σεφαραδίτικων τραγουδιών, επιστρέφει μετά από χρόνια στην Θεσσαλονίκη. H Yasmin Levy είναι μια ερωτική ερμηνεύτρια πολυπολιτισμικών ήχων που έχουν αγαπηθεί από όλο τον κόσμο αλλά και από τη χώρα μας. Έγινε γνωστή με την ερμηνεία σεφαραδίτικης μουσικής, που μετρά περισσότερα από 500 χρόνια ιστορίας. Έχει ταξιδέψει τραγουδώντας στην Ευρώπη, την Τουρκία, το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μοιράζοντας ακούσματα από Ladino (ισπανοεβραϊκή μουσική), από φλαμένγκο, αλλά και από δικά της κομμάτια. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Ελένη Βιτάλη, το Γιάννη Κότσιρα, το Γιώργο Νταλάρα και το Γιάννη Χαρούλη.

Ώρα έναρξης: 21:30
Τιμή εισιτηρίου: 20€ (αριθμημένες θέσεις), 15€ (γενική είσοδος), 12€ (φοιτητικό)


ΠΕ 7/7

Κρινιώ Νικολάου & Δέσποινα ΟλυμπίουΚρινιώ Νικολάου & Δέσποινα Ολυμπίου

«Πάμε βόλτα;»

 

Πάμε μια βόλτα στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών παρέα με την Κρινιώ Νικολάου και τη Δέσποινα Ολυμπίου. Πάμε βόλτα με ωραία τραγούδια και μουσική που κατευνάζει, ταξιδεύει, διασκεδάζει.

Η Κρινιώ Νικολάου και η Δέσποινα Ολυμπίου, δύο τραγουδίστριες και μουσικοί, με χρόνια εμπειρίας και αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία, με εξαιρετικές συνεργασίες στο ενεργητικό τους, προσωπικές δισκογραφικές δουλειές και σημαντικές συμμετοχές, αποφάσισαν φέτος,  να ξανατραγουδήσουν μαζί στην καλοκαιρινή τους περιοδεία, με έναρξη τη Μονή Λαζαριστών.

Η ιδιαιτερότητα της φετινής συνεργασίας τους είναι να περάσουν το μήνυμα της ευαισθητοποίησης στην υιοθέτηση και φροντίδα αδέσποτων ζώων και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειας.

 

Μέρος των εσόδων από την προπώληση των εισιτηρίων, θα διατεθεί στα φιλοζωικά σωματεία.

 

Ώρα έναρξης: 21:30

Τιμή εισιτηρίου: 10€ (γενική είσοδος), 6€ (φοιτητικό, ανέργων, παιδικό)


ΔΕ 11/7

Φωτεινή Βελεσιώτου και φίλοιΦωτεινή Βελεσιώτου και φίλοι

«Δι΄ ασήμαντον αφορμή»

Σε κάθε συναυλία της  μας τραγουδά όλα αυτά που χρόνια τώρα την έχουν μαγέψει, σε ένα αληθινό ταξίδι στους δρόμους των τραγουδιών που όλοι αγαπάμε, έξω από τα δεσμευτικά όρια ενός κλασικού μουσικού προγράμματος. Η προσωπική της δισκογραφία  συνδυάζεται με γνωστά τραγούδια μεγάλων συνθετών από  που έχουν σημαδέψει το ελληνικό τραγούδι στο σύνολό του. Σεμνή αλλά ουσιαστικά παρούσα, ανιχνεύει με τον δικό της τρόπο και μελετά αθόρυβα κάθε μουσικό ρεύμα, σύγχρονο ή κλασσικό, δίνοντας τον δικό της τόνο σε κάθε ερμηνεία της. Μαζί της ο νέος ταλαντούχος τραγουδιστής Σωτήρης Μπαλλάς.

Φιλική συμμετοχή: Ευγένιος Δερμιτάσογλου, Γιάννης Μήτσης.

Ώρα έναρξης: 21:30
Τιμή εισιτηρίου: 12 € (προπώληση), 14 € (ταμείο), 12 € (φοιτητικό, ανέργων)