Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ / (DEAD MAN DOWN)
Σκηνοθεσία: Νιλς Άρντεν Όπλεβ
Παίζουν: Κόλιν Φάρελ, Νοομί Ραπάς, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ντόμινικ Κούπερ, Τέρενς Χάουαρντ, Φ. Μάρεϊ Άμπρααμ
Διάρκεια: 118′
ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ 3, VILLAGE COSMOS 4 (2η εβδομάδα)

IMG_2896.CR2

Δύο Ευρωπαίοι στη Νέα Υόρκη, μοναχικοί και τσακισμένοι, βρίσκουν απρόσμενο σύμμαχο ο ένας τον άλλο, στα σχέδια εκδίκησης που έχει ο καθένας. Ο Βίκτορ θέλει να εκδικηθεί τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης που διέταξε την εκτέλεση αυτού και της οικογένειάς του. Η Μπεατρίς θέλει να εκδικηθεί τον ασυνείδητο οδηγό που προκάλεσε το ατύχημα το οποίο παραμόρφωσε το πρόσωπό της. Το πρώτο βήμα το κάνει η κοπέλα προσκαλώντας το γείτονά της Βίκτορ και εκβιάζοντάς τον στη συνέχεια, μιας και είναι μάρτυρας σε ένα φόνο που αυτός διέπραξε. Η αναγκαστική αυτή συνεργασία εξελίσσεται σε κάτι πιο βαθύ, καθώς ο ένας ανακαλύπτει τον άλλον. Ο κύκλος αίματος που ανοίγει μπλέκει Ούγγρους μαυραγορίτες, Αλβανούς εκτελεστές, Άγγλους εμπόρους ναρκωτικών και τους τυπικούς Αμερικανούς εγκληματίες που όλοι γνωρίζουμε και… εκτιμούμε.

Ο Κόλιν Φάρελ είναι πειστικός ως θλιμμένος και απογοητευμένος Βίκτορ και η Νοομί Ραπάς έχει το τσαγανό και την εσωτερική δύναμη που απαιτείται για την Μπεατρίς. Η σκηνοθεσία του Νιλς Άρντεν Όπλεβ, γνωστού από το πρώτο «Κορίτσι με το τατουάζ» είναι άκρως ατμοσφαιρική και υποβλητική.

Το σενάριο από την άλλη έχει κάποια θέματα, αφήνοντας μικρά κενά στην εξέλιξη. Τα σημάδια στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριας καλύπτονται μια χαρά από ένα μέικ-απ του σούπερ μάρκετ και με τίποτα δεν δικαιολογούν τον χλευασμό των γειτόνων της. Ο ρόλος της μητέρας της (ερμηνευμένος από την Ιζαμπέλ Ιπέρ) μοιάζει βγαλμένος από μία άλλη ιστορία που ίσως και να αξίζει να γίνει ένα άλλο φιλμ.

Η «Γεύση της εκδίκησης» είναι ένα θρίλερ – περιπέτεια στην πρίζα, με καταιγιστικό ρυθμό. Η επίγευση που αφήνει όμως είναι αμυδρή και σύντομη. Επιφυλάσσομαι για μία διαφορετική συνέχεια στο Χόλιγουντ από τον Δανέζο σκηνοθέτη.

Αξιολόγηση: *** (3)
Σοφία Μελικίδου