ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΚΙΠΗΤΑΡΗ- Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΚΙΠΗΤΑΡΗ- Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΚΙΠΗΤΑΡΗ- Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
  1. Μιλήστε μας για σας.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τα βοηθητικά ρήματα είμαι και έχω, ή συνώνυμα τους, σε όλους τους χρόνους. Η ζωή μου και να το επεδίωκα ακόμη, ποτέ δεν μπήκε σε κάποιο πλαίσιο, ώστε να σας δώσω ένα πιο συγκεκριμένο στίγμα για μένα. Απλά την ακολουθώ και ζω το απρόβλεπτο της. Κακό ή καλό. Μετά από κάποια  γεγονότα προσπαθώ να ζω στο γίγνεσθαι.

  • Είστε γλύπτης, ενώ παράλληλα διδάσκετε και γλυπτική. Μιλήστε μας για αυτή σας την αγάπη.

Βλέπετε πως αμέσως επιστρέφουμε στην πρώτη μου απάντηση;  Δεν είμαι πια. ΥΠΗΡΞΑ… γλύπτης και δάσκαλος. Στα χρόνια της νεότητας μου, όταν ζούσα στην Κυκλαδίτικη Σίφνο. Η αγάπη μου για αυτή την τέχνη δυστυχώς έσβησε, όταν έφυγε απρόσμενα από την ζωή αυτό που την μεγάλωνε και την συντηρούσε.

  • Εκτός από γλύπτης, είστε και συγγραφέας, παραγωγός, σκηνοθέτης και σκηνογράφος στο θέατρο. Πώς προέκυψαν όλα αυτά; Μιλήστε μας για προηγούμενες δουλειές σας.

Από νέος, είχα νοιώσει ότι η εξειδίκευση περιορίζει την πλατύτερη γνώση. Έτσι ασυνείδητα ασχολήθηκα με όσες περισσότερες μορφές τέχνης είχα κλίση και δυνατότητα. Θεωρώντας ότι η καθημερινότητα είναι ένα πλήρες θεατρικό σενάριο, ασχολήθηκα με το Θέατρο. Γρήγορα οδηγήθηκα, στην Ν.Υ. όπου είχα την τύχη να λειτουργεί ως Θεατρικός σκηνοθέτης ο αδελφός μου Λουκάς. Εκεί βρήκα την σωστή αναπνοή μου και σταδιακά ήρθε η σκηνογραφία, το θεατρικό σενάριο, η σκηνοθεσία μικρών παραγωγών, η διεύθυνση σκηνής και σιγά-σιγά η παραγωγή. Αυτός ο χώρος μου έδινε μονίμως το απαιτούμενο συναίσθημα να αντιμετωπίζω σαν ένα σενάριο την κάθε μου μέρα. Απρόβλεπτες τραγωδίες, ξαφνικές συννεφιές, προβλέψιμες χαρές και αναμενόμενες ομορφιές αποκτούσαν την εξέλιξη που όριζα εγώ, μέσα φυσικά στην σύνοψη που μου επιβαλλόταν από την ζωή.  

  • Τι ετοιμάζετε αυτή την περίοδο;

Ένα νέο ψυχολογικό δράμα, που στηρίζεται στην διαμάχη των επιβεβλημένων και εγγενών μας αρχών. Ιδιαίτερα σκληρό, όπως η χωρίς διακόσμηση αλήθεια. Απαραίτητο όμως για να διαβάσει ο αναγνώστης κουβέντες που σκέφτεται αλλά δεν τολμά να αρθρώσει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΚΙΠΗΤΑΡΗ- Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

  • Μοιράζετε τον χρόνο σας ανάμεσα σε Νέα Υόρκη και Θεσσαλονίκη. Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα στις δυο αυτές πόλεις;

Η γυναίκα μου και η ερωμένη μου. Μεταξύ τους διαλέγουν τον ρόλο τους στην όμορφη τριάδα μας και αφαιρούν σχεδόν τελείως την πλήξη. Διαφορετικότητα σοβαρή δεν θέλω να διακρίνω γιατί θα χαλάσω την ενδιαφέρουσα συνύπαρξη μας.

  • Η φιλοσοφία σας με λίγα λόγια.

Αυτή που αναφέρω στο βιβλίο μου. Στο ΤΡΙΨΥΧΩ. Από την ανυπαρξία ερχόμαστε και στην ανυπαρξία πηγαίνουμε. Το τίποτε είναι πιο γνώριμο από το κάτι. Οπότε δεν προχωρούμε, αλλά επιστρέφουμε στην πρωτογενή επιθυμία μας, που είναι η παραμονή μας στην παρασιτική διάσταση κάποιας  μήτρας.

  • Ένας στίχος που σας εκφράζει.

Η Ευδοκία Παυλίδου γράφει σε ένα της ποίημα που βρίσκεται στην ποιητική της συλλογή «Κατά Συρροή(ν) Εραστές»: “Με την παλάμη σου θ’ ανοίξεις το φως και θα χάσει την όρασή της η αλήθεια”. Ένας στίχος που με συγκλόνισε και υπήρξε η βάση μιας βαθιάς και πιστεύω διαχρονικής συνεργασίας στον ίδιο χώρο που κινούμαστε. Σε ένα δρόμο που η αλήθεια μας κοιτάζει τον ήλιο κατάφατσα χωρίς να χάνει την όραση της.

  • Εκτός όλων των άλλων δραστηριοτήτων σας, είστε και ιδρυτής των εκδόσεων Ανεμόεσσα. Μιλήστε μας για αυτό.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΚΙΠΗΤΑΡΗ- Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Όταν ασχολήθηκα (ευτυχώς ελάχιστα) με την έκδοση βιβλίου μου στην Ελλάδα διαπίστωσα ότι οι εκδοτικοί οίκοι στον τόπο μας, εκτός φυσικά εξαιρέσεων, δέχονταν οτιδήποτε, εφόσον ο γράφων, ωθούμενος από το σωστό ή λανθασμένο όνειρό του, είχε να διαθέσει κάποια ευρώ. Έτσι ενεργώντας σαν γνήσια απορριμματοφόρα μετέφεραν έναντι κάποιας αμοιβής στην απέραντη χωματερή πεζού λόγου και ποίησης όλους τους υποψήφιους “Νομπελίστες”. (Δεν εξαιρούμαι). Οι εκδόσεις Ανεμόεσσα ιδρύθηκαν αρχικά για την προσωπική μου αυτονομία και να εκδώσω το ΤΡΙΨΥΧΩ. Αμέσως μετά, ομού με την συνεργάτιδα μου, η οποία είναι πρόεδρος του φιλανθρωπικού συλλόγου «Το Ράφι της Αγάπης” προέκυψε η ιδέα, οι εκδόσεις να αναλαμβάνουν την παραγωγή βιβλίων, όπου τα έσοδα τους θα διατίθενται για κοινωφελή σκοπό (σκοπό που μπορεί να υποδείξει και ο συγγραφέας). Παράλληλα δε, οι εκδόσεις εξειδικεύονται στον χώρο του θεατρικού σεναρίου, καθώς διαθέτουμε πολύχρονη εμπειρία. Έτσι θεατρικοί συγγραφείς μπορούν με εμάς να μεταφέρουν τα κείμενα τους στο σανίδι. Αυτά είναι τα οράματα μας ,στην Ανεμόεσσα.

  • Η τέχνη στην Ελλάδα της κρίσης.

Κρίση; …Τέχνη;… Ελλάδα; …. Σας παρακαλώ…   Προέχει η ΔΕΗ.

  1. Μελλοντικά σχέδια και όνειρα.

Αύριο ονειρεύομαι να είναι ηλιόλουστη Κυριακή.

Σας ευχαριστώ θερμά για αυτή την τόσο όμορφη κουβέντα μας και σας εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα.

Δελίνα Βασιλειάδη