«Η Λεωφόρος της Δύσης» - «Sunset Boulevard»

«Η Λεωφόρος της Δύσης» – «Sunset Boulevard»

Το στοιχείο που κυριαρχεί είναι ο ήλιος. Φωτίζει τις ζωές των χαρακτήρων της ταινίας, αλλά πιο πολύ αυτή του Τζο Γκίλις (William Holden). Ζει τη ζωή του και τα καταφέρνει καλά, κερδίζει λεφτά για να ζήσει άνετα. Βρίσκεται σε μία απομονωμένη βίλα μίας κάποτε διάσημης ηθοποιού του βωβού κινηματογράφου, της Νόρμα Ντέσμοντ (Gloria Swanson).

«Η Λεωφόρος της Δύσης» - «Sunset Boulevard»Έχουμε να κάνουμε μ’ένα σεναριογράφο. Η αποστολή του είναι να γράψει ένα σενάριο που θα είναι η επιστροφή της ηθοποιού στην πρώτη γραμμή της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Αυτός βρίσκει ότι αυτό δεν έχει κανένα νόημα, σκέφτεται όμως ότι κάτι θα κερδίσει. Από εκεί αρχίζει το παιχνίδι. Η εκκεντρική γυναίκα ελέγχει τη ζωή του, έτσι σιγά-σιγά μεταλλάσσεται από σεναριογράφος σε αιχμάλωτό της. Ο Billy Wilder παίζει με τα είδη και με μαεστρία αλλάζει το χαρακτήρα του βάζοντάς το μέσα στην κοινωνία, δοκιμάζεται με διαφορετικούς τρόπους για να φύγει απ’το ειδικό και να πάει στο παγκόσμιο, να ανοίξει την αφήγηση σε όλο το κοινό.

Η γυναίκα είναι το στοιχείο που θα σύρει τα αφηγηματικά στοιχεία απ’το ένα περιβάλλον στο άλλο. Ο ερωτισμός θα γίνει μυστήριο, σχεδόν θρίλερ, θα υπάρξουν οι βαμπιρικές φόρμες, χωρίς όμως να κυριαρχεί η μία ή η άλλη μορφή έτσι ώστε η ταινία να έχει ένα κυρίαρχο χαρακτηρισμό, αλλά να είναι η ομοίωση της πραγματικής ζωής. Για τη δόμηση του μύθου θα καταφύγει στη δομή του παραμυθιού, όπου αντιπαλεύουν ο βωβός και ο κινηματογράφος με τη σύγχρονή του μορφή.

Ο θεατής ζει σ’ένα ονειρικό περιβάλλον. Γνωστοί ηθοποιοί του βωβού κινηματογράφου παίζουν τους εαυτούς τους, το παρελθόν έρχεται στο παρόν, οι μνήμες ενεργοποιούνται και μας φέρνουν καταστάσεις απ’το παρελθόν που θα μας μιλήσουν για το παρόν, ακολουθώντας την μπερξονική φιλοσοφική θεώρηση.

Το όνειρο, όπως η ψυχολογία το αναφέρει, θα αναφερθεί στη μελλοντική κατάσταση, προσεγγίζοντας η ταινία τη σουρεαλιστική αφήγηση, χωρίς να κυριαρχήσει το αφηρημένο, εδραιώνοντας το φορμαλισμό της και την αναφορά της στον ψυχικό κόσμο του κάθε ανθρώπου.

 

«Η Λεωφόρος της Δύσης» – «Sunset Boulevard»

Σκηνοθεσία: Billy Wilder

Σενάριο: Billy Wilder, Charles Brackett, D. M. Marshman Jr.

Παίζουν: William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim, Cecil B. DeMille, Buster Keaton

Γιάννης Φραγκούλης