Ο Nicholas Ray με το «Διψασμένο για ηδονή» («In a lonely place») κάνει την πιο σκιώδη και ηθικά διφορούμενη φιλμ νουάρ ταινία, η οποία θα πρέπει να έχει στοιχεία αυτοαναφορικά. Κυκλοφόρησε δυόμιση χρόνια αφού η House Un-American Activities Committee έβαλε το Χόλιγουντ στην πρίζα και λίγους μήνες πριν το «Sunset Boulevard». Σε αυτή την ταινία θα έχουμε μία αναπαράσταση της κινηματογραφικής βιομηχανίας ως σκηνή εγκλήματος, με πρωταγωνιστή ένα σεναριογράφο σε σύγχυση.
Η ταινία έχει παραχθεί έτσι με αφορμή τους ηθοποιούς της κυρίως. Ο Humphrey Bogart, αν και ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός, η ταινία του δίνει μία ευκαιρία να ξεφύγει απ’τα συνηθισμένα, με έναν χαμηλό προϋπολογισμό. Η καριέρα του σεναριογράφου δεν έχει δομηθεί με βάση την αριστερή τοποθέτησή του, αλλά εξαιτίας των σκληρών ποτών, της κακιάς του συμπεριφοράς και του εκρηκτικού του ταπεραμέντου. Αυτό φαίνεται απ’την πρώτη κιόλας σκηνή, όταν μιλά στον ατζέντη του.
Μπολιάζεται έτσι η δομή του φιλμ νουάρ για να φτάσουμε σ’ένα ψυχόδραμα, όπως συναντάμε στα μεγάλα λογοτεχνικά έργα του 19ου αιώνα ή σε αυτά του Καμύ. Για την ανάγκη της αφήγησης εφευρέθηκε ένα κορίτσι που θα ανακαλύψει και θα αμφισβητήσει τα κομμάτια της ιστορίας, ενώ εμείς, μαζί με αυτή, θα ξετυλίξουμε το κουβάρι της αφήγησης. Η μυστηριώδης και συνάμα γοητευτική φάτσα του Bogart μας πηγαίνει πότε στην ταινία μυστηρίου πότε στην ερωτική αφήγηση. Με αυτή την περσόνα ο Ray μας αφήνει να τον ταυτίσουμε.
Πράγματι, έχουμε μία διφορούμενη προσωπικότητα, πρώην κομμουνιστής νυν κινηματογραφιστής καριέρας, ένας σκηνοθέτης που «ζωγραφίζει» στο καρέ, που ελίσσεται ανάμεσα στα κινηματογραφικά είδη, μιλώντας για το Ray, η ταινία ξεφεύγει αμέσως απ’την αυτοβογραφία και εδραιώνεται στην περιγραφή της ατμόσφαιρας στην αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέσα στο ψυχροπολεμικό κλίμα.
Τότε θα ανακαλύψουμε ότι δε μιλά για το Χόλιγουντ αλλά για την ίδια την Αμερική, τη δομή της κοινωνίας της, με τον πιο γοητευτικό και εύστοχο τρόπο που θα μπορούσε να κάνει μία πολιτική ταινία.
«Διψασμένος Για Ηδονή» – «In A Lonely Place»
Σκηνοθεσία: Nicholas Ray
Σενάριο: Andrew Solt, Edmund North, Dorothy Hughes
Παίζουν: Humphrey Bogart, Gloria Grahame, Frank Lovejoy, Carl Benton Reid.
Γιάννης Φραγκούλης