Τα Χριστούγεννα του Μάικ

Μάικ ο Φασολάκης: Τα Χριστούγεννα του Μάικ – Δελίνα Βασιλειάδη

Τα Χριστούγεννα του ΜάικΤην πολύ όμορφη, ευαίσθητη και τρυφερή χριστουγεννιάτικη παιδική παράσταση που μιλά απευθείας την καρδιά και την ψυχή Μάικ ο Φασολάκης: Τα Χριστούγεννα του Μάικ σε κείμενο και στίχους της Μαρί Κυριακού προτείνουν για αυτή την εορταστική περίοδο το Θέατρο Κολοσσαίον (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150, τηλέφωνο 2310 834996) και το Θέατρο του Βορρά. Ο πολύ αγαπημένος ήρωας των παιδιών Μάικ ο Φασολάκης μαζί με τους φίλους του, τη γλυκιά Αγάπη με τη μελωδική φωνή και τον μονίμως γκρινιάρη και πεινασμένο Γλάρο αποφασίζουν παραμονή Χριστουγέννων να προετοιμαστούν για τα Χριστούγεννα, να στολίσουν το όμορφο σπίτι της Αγάπης, να αποκτήσουν χριστουγεννιάτικο δέντρο και να αγοράσουν δώρα και πολλά γλυκά. Έτσι, ξεκινούν οι τρεις αχώριστοι φίλοι μια όμορφη περιπέτεια, η οποία θα τους οδηγήσει μέσα στο χιονισμένο δάσος. Εκεί θα συναντήσουν πρώτα μια οικογένεια από χιονάνθρωπους που ξέρουν καλά το πόσο σημαντικό είναι να ζεις και να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή, αλλά και να εκτιμάς αυτό που έχεις γιατί μπορεί πολύ εύκολα να χαθεί, κατόπιν πολλά μικρά χαριτωμένα ελαφάκια που αγαπούν τη μουσική και τα τραγούδια και τρελαίνονται να οδηγούν το έλκηθρο του Αϊ Βασίλη και τέλος όμορφα Χριστουγεννιάτικα έλατα. Ένα από αυτά τα έλατα, όμως, ο Τούλης Ελατούλης δεν είναι χαρούμενο. Είναι λιγότερο πράσινο από τα υπόλοιπα και όχι τόσο όμορφο και για αυτό κανείς δεν το θέλει να το πάρει σπίτι του και να το στολίσει. Τα υπόλοιπα έλατα τον κοροϊδεύουν συνεχώς και ο καημένος ο Τούλης είναι απελπισμένος επειδή δεν έχει φίλους και φοβάται πως δε θα αποκτήσει ποτέ. Μόλις ο Μάικ, η Αγάπη και ο Γλάρος μαθαίνουν τι συμβαίνει θυμώνουν πάρα πολύ. Κανείς δεν πρέπει να μένει μόνος, χωρίς φίλους, κανείς δεν πρέπει να είναι στόχος κριτικής και πικρών λόγων επειδή απλά είναι λίγο διαφορετικός. Και για να αποδείξουν στον Τούλη Ελατούλη πως η πραγματική αγάπη και φιλία δεν εμμένει στην εξωτερική εμφάνιση, του ζητούν να έρθει μαζί τους στο σπίτι της Αγάπης για να τον στολίσουν και όλοι μαζί αγαπημένοι να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Στο δρόμο της επιστροφής η όμορφη παρέα των τεσσάρων θα βρει μπροστά της ένα ορφανοτροφείο. Κι επειδή οι άνθρωποι πρέπει να βοηθούμε αυτούς που έχουν ανάγκη, όχι μόνο τα Χριστούγεννα βεβαίως αλλά και ολόκληρο το χρόνο, ο Μάικ, η Αγάπη, ο Γλάρος και ο Τούλης αποφασίζουν χωρίς κανένα δισταγμό να προσφέρουν ανώνυμα όλα τα πράγματα, τα δώρα, τα τρόφιμα και τα γλυκά που αγόρασαν για τους ίδιους, στα μικρά ορφανά που μέσα στη νύχτα τραγουδούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Τελικά, όλοι μαζί οι φίλοι συγκεντρώνονται στο σπίτι της Αγάπης, στολίζουν τον τρισευτυχισμένο Τούλη που λάμπει ολόκληρος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ανταλλάσσουν ευχές, τραγουδούν και χορεύουν συνειδητοποιώντας πως το πιο σημαντικό να βρίσκεσαι με τους αγαπημένους σου, τους συγγενείς και τους φίλους σου, να κάνεις το καλό και να χαμογελάς.

Τα Χριστούγεννα του ΜάικΤο ταξίδι του Μάικ, της Αγάπης και του Γλάρου είναι γεμάτο όμορφες περιπέτειες από τις όποιες οι τρεις φίλοι, και κατ’ επέκταση και οι μικροί θεατές τους, μαθαίνουν πολλά. Τα μηνύματα της παράστασης είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Το έργο μιλά για την αγάπη, την απέραντη, χωρίς περιορισμούς αγάπη προς τους φίλους μας, προς τον συνάνθρωπο, τα ζώα, όλα τα πλάσματα. Η φύση μας χρειάζεται. Αλλά τη χρειαζόμαστε κι εμείς. Πρέπει να την προστατεύσουμε. Πρέπει να φωλιάζει στην καρδιά μας αγάπη προς όλους, προς τον κόσμο που μας περιβάλλει και να κάνουμε πάντα μόνο το καλό. Κι αυτό επιστρέφει σε εμάς με τη μορφή της χαράς. Σημαντικό στοιχείο του έργου και η φιλία. Η ανιδιοτελής, αγνή πραγματική φιλία. Ο φίλος δεν κρίνει, δεν πληγώνει, δέχεται τον άλλο όπως ακριβώς είναι. Ο Μάικ, ένα φασολάκι, είναι φίλος με ένα κορίτσι, την Αγάπη, αλλά και με έναν Γλάρο. Μια φαινομενικά αταίριαστη παρέα που όμως μοιράζεται μια υπέροχη φιλία και μια μεγάλη αγάπη. Σημασία δεν έχει η εξωτερική εμφάνιση αλλά το πραγματικό συναίσθημα. Σημασία δεν έχει η εικόνα αλλά η εσωτερική ομορφιά που κρύβεται βαθιά μέσα στην ψυχή. Και οι τρεις φίλοι το γνωρίζουν αυτό καλά.

Τα Χριστούγεννα του ΜάικΕνδιαφέρουσα η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Δαλλέ. Έξοχα τα σκηνικά της ταλαντούχας Δανάης Πανά, η οποία δήλωσε στο φιλμ νουάρ «Τη σκηνογραφία σε μια παιδική παράσταση τη θεωρούσα πάντα μια πρόκληση, επειδή τα παιδιά είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό κοινό που πρέπει να το κερδίσεις, να το μαγέψεις. Το σκηνικό πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους σε μαγικά μέρη. Στην παράσταση Μάικ ο Φασολάκης: Τα Χριστούγεννα του Μάικ θέλησα να δημιουργήσω αυτή τη ζέστη και χαρούμενη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, με τα στολισμένα σπίτια, τα χιονισμένα έλατα, με τους χιονάνθρωπους. Δεν ήταν εύκολο. Το σκηνικό έπρεπε να είναι ευέλικτο, για να μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες της μεγάλης περιοδείας, χωρίς όμως να χάνει καθόλου την αισθητική του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συγγραφέα Μαρί Κυριακού, το Θέατρο του Βορρά και τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Δαλλέ για την άψογη συνεργασία και εμπιστοσύνη που μου έδειξαν!». Τη διασκευή υπογράφει η Μπίλιω Κωνσταντοπούλου. Ιδιαίτερα καλός ο Άρης Πλασκασοβίτης στο ρόλο του Μάικ, εξαιρετική στο ρόλο της Αγάπης η Ελπίδα Παπακοσμά με την υπέροχη μελωδική φωνή. Την παράσταση κλέβει όμως ο Κυριάκος Δανιηλίδης (Γλάρος).

Στη Θεσσαλονίκη η παράσταση Μάικ ο Φασολάκης: Τα Χριστούγεννα του Μάικ θα παίζεται στο Θέατρο Κολοσσαίον στις 25 και 26 Δεκεμβρίου 2016, την 1η Ιανουαρίου 2017 καθώς και στις 2, 6, 8 και 15 Ιανουαρίου 2017.

Δελίνα Βασιλειάδη