mia-terastia-ekrhxh

Μια τεράστια έκρηξη

Η πραγματικά εξαιρετική παράσταση Μια τεράστια έκρηξη του Βασίλη Μαυρογεωργίου παρουσιάζεται στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» (Μεταμορφώσεως 7-9, τηλ. 2310458591), σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και του Κώστα Γάκη, ο οποίος υπογράφει επίσης τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών του έργου. Πρόκειται για την ιστορία ενός νέου, του Γιώργου, ο οποίος προσπαθεί να βρει τον εαυτό του και το δρόμο του, σε μια δύσκολη πορεία από την παιδική και εφηβική ηλικία στην ενηλικίωση.

mia-terastia-ekrhxh

Ωστόσο, το έργο δεν περιορίζεται στην παρουσίαση των γεγονότων της ζωής του νέου άνδρα, των σκέψεων, των προβληματισμών, αλλά και των διαφόρων σημαντικών ή ασήμαντων σχέσεών του. Ο ταλαντούχος συγγραφέας, με χαρισματικό τρόπο, με χιούμορ και ειλικρίνεια, ξεγυμνώνει μπροστά στο κοινό τον ήρωά του, διεισδύοντας στην ψυχή του και επιτρέποντας στους θεατές να κάνουν το ίδιο, μετατρέποντάς τους από απλούς παρατηρητές σε συν-οδοιπόρους, συν-ενόχους ή συμπάσχοντες. Η διαδρομή του Γιώργου δεν είναι μόνο δράση, εμπειρίες, γνώση και περιπέτεια και δεν οδηγεί αναγκαστικά και άκοπα στην επιτυχία, όπως επιθυμούσε ο μικρός Γιώργος (όπως οποιοδήποτε παιδί άλλωστε), αλλά είναι γεμάτη δυσκολίες, εμπόδια, αποτυχίες και θλίψη.

Όμως, παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος πολλές φορές έρχεται αντιμέτωπος με καταστάσεις και πρόσωπα που τον απογοητεύουν, τον πληγώνουν και τον ωθούν σε υποχώρηση και απομόνωση, δημιουργώντας του την επιθυμία να εγκαταλείψει τα εγκόσμια, μόνο μέσω μιας τέτοιας πορείας ο Γιώργος-ενήλικας θα ωριμάσει και θα αντιληφθεί πως οι παιδικές φαντασιώσεις του Γιώργου-παιδιού, ότι κάποια στιγμή θα γίνει υπέρ-ήρωας που θα σώσει τον κόσμο από την καταστροφή και έπειτα θα απολαμβάνει την αγάπη και το θαυμασμό όλων, δεν είναι τίποτα άλλο από απλές και ανούσιες φαντασιώσεις ενός παιδιού. Η ομορφιά βρίσκεται στα απλά πράγματα, στα καθημερινά, βρίσκεται δίπλα μας, μπροστά μας, παντού. Βρίσκεται στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Στις μικρές μας συνήθειες, στις γλυκές κουβέντες που ανταλλάσσουμε, σε ένα χάδι. Ήρωας δεν είναι –μόνο- αυτός που σώζει τον κόσμο με αυτοθυσία. Ήρωες είναι όλοι αυτοί που κάθε μέρα αγόγγυστα θα βρουν τρόπο να φέρουν φαγητό στο τραπέζι της οικογένειάς τους. Είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη να αγαπήσουν και να επιτρέψουν και στους άλλους να τους αγαπήσουν και να τους πλησιάσουν. Η ουσία βρίσκεται στα απλά πράγματα. Στα μικρά. Και ωριμότητα σημαίνει ακριβώς αυτό. Να αναγνωρίζεις το καλό, το όμορφο, το αγαθό στα πάντα. Να είσαι ειλικρινής και ολιγαρκής. Να είσαι απλά αληθινός. Όπως ο ήρωας του Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Εντυπωσιακή η σκηνοθεσία. Τα συνεχή ευρήματα, οι διαρκώς εναλλασσόμενες σκηνές του έργου και ο γρήγορος ρυθμός του δεν επιτρέπουν στην παράσταση να κάνει «κοιλιά» και να κουράσει τους θεατές. Μαγικός ο πρωταγωνιστής Γιώργος Πυρπασόπουλος στον απαιτητικό και δύσκολο ρόλο του Γιώργου. Ο Πυρπασόπουλος δίχως να διστάζει στιγμή να τσαλακώσει την εικόνα του, μας χαρίζει μια από τις ωραιότερες ερμηνείες αυτής της χρονιάς, προκαλώντας πότε το γέλιο και πότε τη συγκίνηση. Εξαιρετική και η χημεία μεταξύ των ηθοποιών. Πολύ ενδιαφέρουσες οι ερμηνείες των Κατερίνας Μαυρογεώργη και Μαρίας Φιλίνη, οι οποίες ερμηνεύουν όλους τους υπόλοιπους 26 (!) ρόλους της παράστασης με μεγάλη επιτυχία.

Δελίνα Βασιλειάδη