iason

Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας έρχεται επιτέλους και στη Θεσσαλονίκη

iasonΟ Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας έρχεται επιτέλους και στη Θεσσαλονίκη

Το μαθαίνετε πρώτοι από εδώ, από το filmnoir.gr, ότι η παράσταση-σταθμός που θριάμβευσε στην Αθήνα στο Θέατρο Badminton τη σεζόν 2015-2016, η υπερπαραγωγή που αγαπήθηκε από 100.000 θεατές κάθε ηλικίας και τιμήθηκε με τρία βραβεία της Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας έρχεται στη Θεσσαλονίκη από τις 17 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, τηλέφωνο 2310231431) για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας αναπλάθει το συναρπαστικότερο ταξίδι της ελληνικής μυθολογίας, την iasonΑργοναυτική εκστρατεία, σε ένα θέαμα που συνδυάζει τη φαντασμαγορική ψυχαγωγία με τον παιδευτικό χαρακτήρα των μύθων. Η παράσταση είναι μια επική περιπέτεια που εξιστορεί την πορεία του Ιάσονα από το Πήλιο ως τις ακτές της Κολχίδας. Η αφήγηση αρχίζει με την πτήση του Φρίξου και της Έλλης καβάλα στο μυθικό κριάρι, διατρέχει τους άθλους των Αργοναυτών στο πέλαγος και στους αφιλόξενους τόπους της Ασίας και καταλήγει στις φοβερές μάχες του Ιάσονα με τον δράκο, στην προσπάθειά του να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας. Σύμμαχοι του Ιάσονα είναι η γοητευτική μάγισσα Μήδεια, ο πιστός του σύντροφος Ορφέας και οι ηρωικοί Αργοναύτες, που αντιμάχονται παράξενα μυθικά τέρατα, πελώρια κύματα, αλλά και τις συνομωσίες των Θεών, που άγρυπνοι παρακολουθούν το ταξίδι των Ελλήνων στην Ανατολή.

iasonΗ Αργοναυτική Εκστρατεία, ένας από τους εμβληματικότερους ελληνικούς μύθους, κατέχει θέση ισάξια με την Οδύσσεια, την Ιλιάδα και τους άθλους του Ηρακλή. Τοποθετημένη χρονικά μια γενιά πριν απ’ τον Τρωικό Πόλεμο, συνιστά, στην ουσία, μια «Οδύσσεια πριν από την Οδύσσεια». Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ο μύθος του Ιάσονα και της Αργοναυτικής Εκστρατείας αποτελεί μια αλληγορία που αποτυπώνει ποιητικά και αλληγορικά το επινοητικό, ανοιχτό και φιλομαθές πνεύμα των Ελλήνων, που επί χιλιετίες τολμούν, εξερευνούν και υπερβαίνουν εμπόδια με σκοπό την κατάκτηση της γνώσης. Αυτό ακριβώς το γνήσια ελληνικό πνεύμα έρχεται να υπογραμμίσει η παράσταση, αναδεικνύοντας τον εφευρετικό και προοδευτικό χαρακτήρα των Αργοναυτών, δίνοντας έμφαση στην ποιητική διάσταση του λόγου και προτείνοντας ένα πλούσιο και γοητευτικό για τις αισθήσεις υπερθέαμα, που όμως σέβεται την ουσία και τις διδαχές του μύθου.

Την σκηνοθεσία και τις χορογραφίες αναλαμβάνει η πολυβραβευμένη, ιδιαίτερα ταλαντούχα και ευρηματική Σοφία Σπυράτου, τα κείμενα και τους στίχους των τραγουδιών υπογράφει ο Παρασκευάς Καρασούλος αξιοποιώντας τις αρχαίες πηγές (τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου καθώς και τις αναφορές του Απολλόδωρου), ενώ την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Νίκος Κυπουργός, ο δημιουργός της Λιλλιπούπολης και των Μυστικών του Κήπου. Οι συνθέσεις του, άλλοτε ανάλαφρες και παιγνιώδεις κι άλλοτε δυναμικές και υποβλητικές, συνοδεύουν την επική εξερεύνηση των Ελλήνων Αργοναυτών στην άγνωστη Ανατολή. Ένας νεανικός θίασος πολυτάλαντων ηθοποιών και τραγουδιστών, χορευτών και ακροβατών – Ναταλία Λαμπαδάκη, Γιάννης Διονυσίου, Στράτος Ανούδης, Απόλλωνας Δρικούδης, Ευτυχία Σπυριδάκη, Νίκος Βαλτικιώτης, Δημήτρης Χατζηθεοδοσίου, Μελίνα Ατρείδου, Ηλίας Τσάκωνας, Άννα Μανούδη, Ιωάννα Δημητριάδου, Daniel Arrando, Βαγγέλης Γωργιάδης, Λάζαρος Βρουλάκος– ζωντανεύουν την περιπέτεια των Αργοναυτών, πλαισιωμένοι από τα φαντασμαγορικά σκηνικά που εμπνεύστηκε ο Μανόλης Παντελιδάκης.

Μην τη χάσετε!

Δελίνα Βασιλειάδη

iason