Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΕΠΕΣΕ

Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΕΠΕΣΕ / (OLYMPUS HAS FALLEN)
Σκηνοθεσία: Αντουάν Φουκουά
Παίζουν: Τζέραρντ Μπάτλερ, Άαρον Έκχαρτ, Μόργκαν Φρίμαν, Ρικ Γιουν, Ντίλαν ΜακΝτέρμοτ, Άντζελα Μπάσετ, Άσλεϊ Τζαντ, Μελίσα Λίο, Κόουλ Χάουζερ, Ράντα Μίτσελ
Διάρκεια: 120′
ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ 1, STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3&11, VILLAGE COSMOS 6 (2η εβδομάδα)

OLYMPUS HAS FALLEN

Κορεάτες τρομοκράτες κρατούν όμηρο τον πρόεδρο των ΗΠΑ μέσα στον Λευκό Οίκο και απειλούν τον πλανήτη με πυρηνικό όλεθρο σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους. Ω, του θαύματος ο Τζέραρντ Μπάτλερ έχει κατορθώσει να μπει μέσα στο κτίριο και προσπαθεί να σώσει τον πρόεδρο. Ναι, καλά διαβάσατε, τα ψυχροπολεμικά θέματα δεν τελείωσαν μαζί με τη Σοβιετική Ένωση. Ο καθένας γνωρίζει την περίληψη της ταινίας που σκοπεύει να παρακολουθήσει, οπότε θα ήταν εντελώς ανούσιο και κοινότοπο να καταδικάσουμε συλλήβδην το «Ο Όλυμπος έπεσε» ως αμερικανιά, για να ξεμπερδεύουμε. Όποιος μπαίνει στην αίθουσα πρέπει να είναι συμβιβασμένος με την ιδέα ότι θα δει ένα τσαμπουκαλή πράκτορα να τα βάζει με σαράντα κομάντος για χάρη της αστερόεσσας, δραματικά διαγγέλματα, έμπλεα πατριωτισμού και υπερβολικές ερμηνείες με ένα μελοδραματικό score ως υπόκρουση. Το ζήτημα είναι κατά πόσο το φιλμ πετυχαίνει το στόχο του, να προσφέρει δηλαδή κινηματογραφικό χαβαλέ. Σίγουρα η δράση θα μπορούσε να είναι πιο καλοσκηνοθετημένη, ωστόσο οι σφαίρες που πέφτουν σαν χαλάζι, τα κτίρια που καταρρέουν εκκωφαντικά και οι συνεχείς διαπραγματεύσεις τρομοκρατών – Αμερικανών αρκούν για να μας κρατήσουν απασχολημένους ένα δίωρο, δίχως να βαρεθούμε ιδιαίτερα. Επιπλέον οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ο Φουκουά χειρίζεται αξιοπρεπώς το γεμάτο ανακολουθίες σενάριο που έχει στα χέρια του για να διατηρήσει το όποιο σασπένς και την ένταση σε όλη τη διάρκεια του φιλμ. Η ταινία είναι ένα καλό συνοδευτικό για τα ποπκόρν και τίποτε παραπάνω.

Υ.Γ. Τείνω να πιστέψω πως ο Μόργκαν Φρίμαν θα εξακολουθούσε να είναι τόσο συμπαθής ακόμα και αν τον έβαζαν να υποδυθεί ένα κατεψυγμένο καλαμάρι.

 

Αξιολόγηση: ** (2)
Θοδωρής Τσομίδης