ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ HYDE PARK

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ HYDE PARK / (HYDE PARK ON HUDSON)
Σκηνοθεσία: Ρότζερ Μισέλ
Παίζουν: Μπιλ Μάρεϊ, Λόρα Λίνεϊ, Ολίβια Γουίλιαμς, Σάμιουελ Γουέστ, Ολίβια Κόλμαν
Διάρκεια: 94’
ΦΑΡΓΚΑΝΗ (2η εβδομάδα)

HYDE PARK ON HUDSON 1

Ο Φράνκλιν Ντέλανο Ρούζβελτ ήταν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που διαμόρφωσε και εφάρμοσε το πρόγραμμα New Deal. Επιπλέον, ήταν ένας λαϊκός θρύλος που συμβόλισε την κατίσχυση απέναντι στην αρρώστια (την πολιομυελίτιδα) και υιοθέτησε την αρρενωπότητα και την πολιτική πυγμή ως στάση ζωής. Παρόλα αυτά, εξακολουθούσε να ζει στο σπίτι της μητέρας του, λαμβάνοντας υπόψη τις νουθεσίες και τις παραξενιές της. Εν ολίγοις, ήταν ερωτύλος, μαμμόθρεφτος και σπουδαίος πολιτικός.

Το «Σαββατοκύριακο στο Hyde Park» είναι μια καλογυρισμένη ταινία εποχής με χαρακτήρα ημερολογίου, όπως αυτές που συναντώνται συχνότερα στη βρετανική τηλεόραση παρά στο σινεμά. Πρόκειται για την ερωτική ιστορία της Ντέιζι και του Ρούζβελτ, λίγα χρόνια πριν την εμπλοκή των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή η ταινία παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για ένα λόγο. Παρότι στο σενάριο πρωταγωνιστεί ο Πρόεδρος Ρούζβελτ, παρότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με ένα αμερικανικό σενάριο, η ταινία έχει απολύτως βρετανικό βλέμμα για τα πράγματα. Δηλαδή, ο σκηνοθέτης δεν ενδιαφέρεται τόσο για τις ερωτικές περιπτύξεις του Προέδρου όσο για την επίσκεψη του Βασιλικού Ζεύγους της Αγγλίας στις ΗΠΑ που επισυμβαίνει την ίδια περίοδο. Έτσι, η ταινία αποκτά νέο χαρακτήρα, καθώς δεν περιγράφει πια ένα ή δύο πρόσωπα, αλλά δύο έθνη που ακόμα δεν έχουν «ανακαλύψει» τη συγγένειά τους.

Είναι πικάντικα ενδιαφέρον να δει κανείς πόσο δυσκοίλιοι υπήρξαν οι Ευγενείς απέναντι στην προεδρική δημοκρατία και πόσο ευτράπελοι φάνηκαν ξαφνικά στο νέο συγκείμενο. Και ακόμη, να δει πως στην πολιτική ένα χοτ ντογκ μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Αξιολόγηση: ** (2)
Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης