Ιάκωβος Μυλωνάς

Συνέντευξη του Ιάκωβου Μυλωνά με την Δελίνα Βασιλειάδη

Ιάκωβος ΜυλωνάςΑπό την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου το Θέατρο Αθήναιον παρουσιάζει το μονόλογο, τη μαύρη κωμωδία, Η τέλεια γυναίκα σε κείμενο, ερμηνεία και σκηνοθεσία του χαρισματικού Ιάκωβου Μυλωνά, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις του φιλμ νουάρ και της Δελίνας Βασιλειάδη.

Δελίνα Βασιλειάδη: Καλησπέρα κ. Μυλωνά. Μιλήστε μας για την παράσταση Η τέλεια γυναίκα που ανεβάζετε αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον.

Ιάκωβος Μυλωνάς: Η τέλεια γυναίκα είναι μια κωμωδία που πήρε τις καλύτερες κριτικές στην Αθήνα και εντυπωσίασε όπου κι αν παίχτηκε σε όλη τη χώρα.

Είναι ένα έργο που οι αλλαγές των συναισθημάτων είναι αστραπιαίες. Είναι το έργο με το πιο ανατρεπτικό τέλος που έχετε δει. Όταν τα όνειρα δε γίνονται πραγματικότητα την κατάλληλη στιγμή μπορεί να γίνουν εφιάλτες. Εμείς τα κάναμε κωμωδία.

Δ.Β.: Ποια η γνώμη σας για το θέατρο σήμερα.

Ιάκωβος ΜυλωνάςΙ.Μ.: Το θέατρο είναι ένας τεράστιος οίκος αντοχής. Χρειάζεται θρησκευτική προσήλωση και πρέπει να είσαι αθεράπευτα ερωτευμένος μαζί του για να μπορέσεις να υπάρξεις στο πέρασμα των χρόνων. Όταν γίνεται από ανθρώπους που το ξέρουν, που το έχουν σπουδάσει, που έχουν δουλέψει, κλάψει, γελάσει, ζήσει μέσα απ’ αυτό τότε είναι κάτι μαγικό. Κάτι υπέροχο. Ανοίγει καινούρια μονοπάτια σκέψης και αισθημάτων. Είναι φανταστικό. Όταν όμως γίνεται από ανθρώπους που είναι περιστασιακοί στον χώρο και το κάνουν από ματαιοδοξία απλά δεν είναι θέατρο. Ακόμα και σήμερα πιστεύω ότι το κοινό ξέρει να ξεχωρίζει και να χειροκροτεί αυτούς που πραγματικά αξίζουν.

Δ.Β.: Αλήθεια είναι αυτό. Μιλήστε μας λίγο για εσάς, για τις σπουδές σας, τις συνεργασίες σας, τη φιλοσοφία σας.

Μικρή Σκηνή θέατρο «Αθήναιον» Πρεμιέρα 3 Φεβρουαρίου
16

Ι.Μ.: Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη όπου έκανα και τα πρώτα μου θεατρικά βήματα. Σπούδασα στη δραματική σχολή του θεάτρου τέχνης Κάρολος Κουν με υποτροφία. Έχω συμμετέχει σε αρκετά σήριαλ και ταινίες, έχω παίξει σε πολλά θεατρικά έργα και έχω συνεργαστεί με αξιόλογους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Έχω γράψει 8 θεατρικά έργα τα δύο εκ των οποίων έχουν εκδοθεί (Χωρίς ανάσα και Η Τέλεια γυναίκα). Όλα έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία. Μ’ αρέσει να διαβάζω και να μαθαίνω. Πιστεύω ότι μέρα που δεν έχεις μάθει κάτι είναι χαμένη μέρα. Δε μ’ αρέσουν οι φωνές ιδίως στη δουλειά. Αγαπάω πάρα πολύ τη δουλειά μου γι αυτό και νομίζω έχω αντέξει μέσα στο χρόνο. Μ’ αρέσει η συγγραφή πολύ γιατί μ’ αρέσει να δημιουργώ πρόσωπα και καταστάσεις. Μόλις τελειώσω ένα έργο δε θυμάμαι ποτέ πως το έκανα. Λες και είναι κάτι μαγικό.

Δ.Β.: Κάτι τελευταίο. Σκέψεις και σχέδια για το μέλλον.

Ι.Μ.: Μόλις γύρισα απ’ την Ελβετία. Σκηνοθετώ ένα έργο μιας Ελληνοελβετίδας της Kathrine Schweter Giamalidis που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) με σκοπό όλα τα χρήματα που θα μαζευτούν να δοθούν στα παιδικά χωριά sos. Παίρνουν μέρος ηθοποιοί από τρεις χώρες. Συγχρόνως ετοιμάζω και το καινούριο μου έργο. Είναι μια επαναστατική κωμωδία και λέγεται 2047. Θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα στην Αθήνα. Κλείνοντας να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που παρουσιάζω την κωμωδία μου Η Τέλεια γυναίκα στη Θεσσαλονίκη την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα.

Δ.Β.: Σας εύχομαι καλή επιτυχία και σας ευχαριστώ.

Ι.Μ.: Κι εγώ ευχαριστώ.

Δελίνα Βασιλειάδη