Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ
(PROMISED LAND)
Σκηνοθεσία: Γκας Βαν Σαντ
Παίζουν: Ματ Ντέιμον, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ,  Χαλ Χόλμπρουκ, Τζον Κραζίνσκι, Ρόζμαρι ΝτεΓουίτ
Διάρκεια: 106’
ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ 7, STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2, VILLAGE COSMOS 7&9
PROMISED LAND
Ο Στιβ κι η Σου, υπάλληλοι πολυεθνικής εταιρίας εξόρυξης φυσικού αερίου, φτάνουν σε μία μικρή αγροτική πόλη της Πενσιλβάνιας με σκοπό να πείσουν τους κατοίκους να τους παραχωρήσουν δικαιώματα γεώτρησης της γης τους. Παρόλο που η πόλη έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση, οι αγρότες δεν φαίνεται να τους καλωσορίζουν ή να αποδέχονται τις προτάσεις τους. Το έργο του Στιβ και της Σου δυσκολεύει, όταν στην πόλη εμφανίζεται ένας περιβαλλοντολόγος…
Η «Γη της επαγγελίας» σημαδεύει την τρίτη συνεργασία των Γκας Βαν Σαντ και Ματ Ντέιμον (μετά το «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ» και «Gerry»). Η ταινία θα αποτελούσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ντέιμον, αλλά τελικά αποφάσισε να συν-υπογράψει το σενάριο και να κρατήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Βαν Σαντ καταφέρνει φυσικά να προσφέρει μία ακόμα δουλειά υποδειγματικής σκηνοθεσίας με δυνατές ερμηνείες και εξαιρετικό σάουντρακ από το βετεράνο μουσικοσυνθέτη Ντάνι Έλφμαν.
Μία ταινία που εξερευνά με πρωτοτυπία τις τριβές που αναπτύσσονται μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές πτυχές της κοινωνίας. Κάποιες σκηνές είναι αξιομνημόνευτες (όπως αυτή με το συμβούλιο στο σχολικό γυμναστήριο ή αυτή με την τελική σύγκρουση των πρωταγωνιστών), εν τούτοις η ταινία αποτυγχάνει να κάνει την υπέρβαση. Οι χαρακτήρες παρουσιάζονται ανολοκλήρωτοι κι η ταινία είναι υπερβολικά συναισθηματική για το πραγματολογικό της θέμα. Επιπλέον, διαθέτει το αρνητικό στοιχείο να παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να κατηγορηθεί ως προπαγανδιστική και ηθικολογική.
Αν και «Η γη της επαγγελίας» δεν φτάνει σε ποιότητα προηγούμενες δουλειές του Γκας Βαν Σαντ, αξίζει μία θέαση καθώς καταπιάνεται με ένα θέμα που μας αφορά στους δύσκολους καιρούς που διαβαίνουμε.

Αξιολόγηση: *** (3)
Λένα Βρούσια