split

Split – Διχασμένος της Ευτυχίας Χ. Κοκκίνη

splitΟ σκηνοθέτης της εξαιρετικής Έκτης Αίσθησης M.Night Shyamalan καταπιάνεται – μετά από μία σειρά αδιάφορων έως μέτριων ταινιών – με ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο θέμα, αυτό της ανάλυσης  της ανθρώπινης ψυχής. Και εξειδικεύεται δραματουργικά, στις περιπτώσεις όπου μέσα από παιδικά τραύματα επιφορτίζονται με επιπλέον στοιχεία λανθάνουσας συμπεριφοράς, τα οποία εξελίσσουν παραπάνω της μίας προσωπικότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ήρωας της ταινίας προσπαθεί μέσα από την πολλαπλή του προσωπικότητα να «δαμάσει» τρία νεαρά κορίτσια, εκ των οποίων το ένα ανήκει στα προβληματικά άτομα, τα οποία απομονώνονται από τα υπόλοιπα παιδιά και των οποίων το μελαγχολικό βλέμμα κρύβει κάποιο μυστικό, το οποίο αναλύεται μέσα από μικρές αναδρομές στο παρελθόν  του καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Παράλληλα η ψυχολόγος, η οποία τον παρακολουθεί αρκετά χρόνια προσπαθεί να κατανοήσει – περισσότερο με την έκκληση του για βοήθεια-συνεδρία – την αλλαγή στη συμπεριφορά της προσωπικότητας του. Και όλα αυτά με το φόβο της αποκάλυψης της 24ης προσωπικότητας του να πλησιάζει.

Πέραν της αναμφισβήτητα αψεγάδιαστης ερμηνείας του James Mc Avoy, ο οποίος καταφέρνει να μεταμορφώνεται σταδιακά σε 24 προσωπικότητες, η ταινία αποτελεί πεδίο παράθεσης εξαιρετικών ερμηνειών και από το υπόλοιπο καστ. Το γεγονός ότι η πλειάδα του συνόλου των υπολοίπων ηθοποιών δεν είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη κάνει περισσότερο αληθοφανή και ίσως τρομακτικότερη την ιστορία, καθώς νιώθεις ότι παρακολουθείς μία τραγωδία με άγνωστα πρόσωπα πίσω από μία κλειστή πόρτα, χωρίς να έχεις τη δυναμική να επέμβεις. Επιπλέον, σε αντίθεση με την πλειοψηφία παρόμοιων ταινιών του είδους, το γεγονός ότι η ταινία επικεντρώνεται στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κοριτσιών με το δεσμοφύλακα τους και στις συναντήσεις του με την ψυχολόγο, χωρίς την παρουσία της αστυνομίας σε κανένα πλάνο εντοπισμού των κοριτσιών, προσδίδει περισσότερη αγωνία για την τύχη του δράστη και των θυμάτων καθώς δεν αχνοφαίνεται πουθενά η ελπίδα διάσωσης τους. Παράλληλα, σαν περαιτέρω μελέτη – και χωρίς καμία διάθεση να προδώσουμε κάτι από την εξέλιξη της ταινίας – τίθεται συχνά η αμφισβήτηση του κατά πόσο μπορεί η ψυχολογία και η συνεπικουρούμενη αυτής «ψυχιατρική» βοήθεια να συντελέσει στην ίαση ή στην καταστολή των παραμέτρων ψυχοπάθειας του ατόμου. Κατά πόσο κάποιες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν εκτός ορίων εγκλεισμού για την ασφάλεια των υπολοίπων μελών της κοινωνίας. Τέλος, για να ελαφρύνουμε το κλίμα των μηνυμάτων της ταινίας, ο σκηνοθέτης συνεχίζει τις “cameo” εμφανίσεις του στις ταινίες και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη δεν είναι … ο μοναδικός.

ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ

 

splitSplit

Διχασμένος

Θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2016

Σκηνοθεσία- σενάριο: M. Night Shyamalan

Πρωταγωνιστούν: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson κ.α.

Υπόθεση: Ένας σχιζοφρενής με 23 παράλληλες προσωπικότητες  απαγάγει τρία νεαρά κορίτσια , τα οποία προσπαθούν να ξεφύγουν πριν την ολοκλήρωση της 24ης προσωπικότητας του. Την ίδια στιγμή μία ψυχολόγος που τον παρακολουθεί προσπαθεί να αναλύσει την πολλαπλή συμπεριφορά του και να καταλάβει τη σημασία των μηνυμάτων – ανάγκης που της στέλνει τις ώρες της κρίσης.