ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της νέας γενιάς του ελληνικού θεάτρου, ο Βασίλης Βασιλείου, που αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστεί στην παράσταση ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΕΜΦΗΛΙΟΣ που παρουσιάζεται στο εμβληματικό Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ σε σκηνοθεσία του εξαιρετικά χαρισματικού σκηνοθέτη Νίκου Βουδούρη, μας μίλησε για την παράσταση και το πώς προσέγγισε τον απαιτητικό του ρόλο, για το κίνημα Metoo, για την πανδημία και το πώς ο ίδιος βίωσε όλη αυτήν την τραγική κατάσταση, ενώ παράλληλα μας εκμυστηρεύτηκε και τα μελλοντικά του σχέδια.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για εσάς, ώστε να σας γνωρίσει λίγο καλύτερα το κοινό του φιλμ νουάρ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Κατάγομαι από την Κύπρο, σπούδασα στη «ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ» στην όμορφη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία τρία χρόνια εργάζομαι στο θέατρο κάνοντας παράλληλα και άλλες δουλειές για βιοποριστικούς λόγους. Δυστυχώς η φύση του επαγγέλματος που έχουμε επιλέξει θέλει τρέξιμο και κυνήγι για να μπορείς να υπάρχεις μέσα στον χώρο.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τέχνη και ειδικότερα με την υποκριτική;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Η αλήθεια είναι πως δε δυσκολεύτηκα να επιλέξω την υποκριτική- από πάντα απολάμβανα την σκηνή και την αδρεναλίνη που σου προκαλεί. Μου αρέσει το κομμάτι της αναζήτησης, ποιος είμαι, τι είμαι. Τώρα για την τέχνη νομίζω πως δε θα μπορούσα να κάνω κάτι που δεν είναι καλλιτεχνικό. Αν δεν ήμουν ηθοποιός θα ήθελα να ήμουν μουσικός και αν δεν ήμουν μουσικός θα ήθελα να ήμουν ζωγράφος.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Τι σημαίνει τέχνη για εσάς και πόσο σπουδαία είναι η ύπαρξή της στη ζωή και την καθημερινότητα του ανθρώπου;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Η τέχνη για εμένα είναι πολύ σημαντική στη ζωή μου. Δεν περνάει κάποια μέρα που δε θα ασχοληθώ με την τέχνη. Θεωρώ πολύ σημαντικό να υπάρχει στην καθημερινότητα μας, είναι μια διαφυγή, όπως όταν μας προβληματίζει κάτι, ο μόνος τρόπος για να το ξεπεράσουμε είναι όταν το επικοινωνούμε. Η τέχνη αυτό κάνει, επικοινωνεί τα πράγματα που δεν μπορεί πολλές φορές να πει η γλώσσα.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστείτε στην παράσταση ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΕΜΦΗΛΙΟΣ σε σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ. Οι επόμενες παραστάσεις σας είναι το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 21:00. Μιλήστε μας για το έργο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Το έργο κάνει μια διαδρομή μέσα από τον Ελληνικό Εμφύλιο και την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Διαπραγματεύεται αυτό το μεγάλο θέμα που θα μας απασχολεί για πάντα, την ανάγκη μας να επιλέξουμε με ποιους είμαστε, αν είμαστε οι καλοί ή αν είμαστε οι κακοί. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε στην παράσταση αυτή, όπως λέει και ο Σκηνοθέτης μας Νίκος Βουδούρης, ήταν να μπολιάσουμε το μίσος με αγάπη. Μέσα από το μίσος και τον διαχωρισμό να βγει κάτι ελπιδοφόρο.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πώς προσεγγίσατε τον ρόλο-τους ρόλους σας στο έργο;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Στην παράσταση περνάμε μέσα από διάφορους ρόλους. Εγώ έχω την τύχη να ερμηνεύω διαφορετικούς χαρακτήρες, δυο από αυτούς είναι Ετεοκλής και ο Αίμωνας. Διαμέτρου αντίθετοι, ο ένας σκληρός και ικανός να κάνει τα πάντα, αρκεί να έχει την εξουσία στα χέρια του και ο άλλος τόσο εύθραυστος και χτυπημένος από τη ζωή και από τον έρωτα. Η προσέγγισή μου ήταν βήμα βήμα, να τους κατανοήσω να τους αγαπήσω για να μπορέσω να τους επικοινωνήσω.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μέχρι τώρα οι κριτικές που έχετε λάβει για τους ρόλους σας είναι από πολύ καλές έως εξαιρετικές. Πόσο σας επηρεάζει μια κριτική είτε αυτή είναι καλή είτε κακή;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Μια κριτική για έναν ηθοποιό είναι πολύ σημαντική. Εμένα με βοηθά να συνεχίσω και να εξελιχθώ σε αυτό που κάνω. Όταν μια κριτική είναι καλοπροαίρετη και είναι εκεί για να βοηθήσει το θέατρο. Όταν μια κριτική είναι απλά κακόβουλη νομίζω δεν έχει να πει τίποτα σε κανέναν. Αν σκοπός είναι η εξέλιξη, μόνο μέσα από την αγάπη θα έρθει.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μοιραστείτε μαζί μας μια φράση ή έναν στίχο που σας εκφράζει.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Ο έρωτας… τι να είναι άραγε ο έρωτας; Ολόκληρος ο κόσμος μέσα σε ένα πλάσμα αυτό είναι έρωτας. (Βίκτωρ Ουγκώ)

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Κίνημα Metoo. Σκέψεις.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Μόνο καλά μπορεί να φέρει το κίνημα me too, όποιος λέει το αντίθετο πρέπει να αναθεωρήσει. Ζούμε σε μια κοινωνία που πρέπει να είμαστε χαρούμενοι όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας για να πάμε στην δουλειά μας, να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε. Η κάθαρση που γίνεται είναι ευνοϊκή για τον χώρο του θεάτρου. Μάθαμε ότι για να κάνεις αυτή την δουλειά πρέπει να υποφέρεις. Αλλάζουν τα πράγματα και νέες γενιές μπαίνουν με άλλες σκέψεις στον χώρο.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Η πανδημία του κορονοϊού πόσο σας επηρέασε ως άνθρωπο, αλλά και ως δημιουργό;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Ως άνθρωπος εξελίχθηκα μέσα στην πανδημία και έκανα ένα διάλειμμα από το άγχος της καθημερινότητας, είχα χρόνο να σκεφτώ τι πραγματικά θέλω να κάνω. Υπήρξαν και στιγμές στασιμότητας που οι ώρες δεν περνούσαν. Διάβασα πολύ, είδα πολλές ταινίες. Μου έλειψε πολύ η δουλειά μου, όταν μπήκαμε ξανά στο θέατρο κατάλαβα ότι εκεί μέσα είμαι ευτυχισμένος.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μελλοντικά σχέδια.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Τον Ιανουάριο θα έχω την τιμή να είμαι ξανά στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ με το υπέροχο θεατρικό έργο «ΠΕΡΑΣΜΑ» στον ρόλο του Πέτρου σε μια ακόμη συνεργασία με τον Νίκο Βουδούρη. Ένα έργο που έχει πολλά να πει για αυτό που ζούμε, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ένα έργο με χιούμορ, με κλάματα, με έρωτες. Χαίρομαι πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεται να μοιραστώ το έργο αυτό με το κοινό.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Σας ευχαριστώ θερμά κι εύχομαι καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Ευχαριστώ και εγώ για την όμορφη συζήτηση και τα ξαναλέμε σύντομα στην σκηνή.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ