Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης Αφιέρωμα «Χρόνος και άνθρωποι στα λιμάνια του κόσμου»

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
Αφιέρωμα «Χρόνος και άνθρωποι στα λιμάνια του κόσμου»
3 – 5 Δεκεμβρίου 2017, αίθουσα Σταύρος Τορνές

Λιμάνι: αφετηρία, προορισμός, αναζήτηση, καταφύγιο. Πάντα το σινεμά αγαπούσε τα λιμάνια και τα έκανε πρωταγωνιστές σε μερικές από τις ωραιότερες ταινίες που έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη.

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τρία τέτοια φιλμ, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Χρόνος και άνθρωποι στα λιμάνια του κόσμου», το οποίο πραγματοποιείται από την Κυριακή 3 έως την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές, με τη χορηγία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Τρεις αξέχαστες στιγμές του παγκόσμιου κινηματογράφου θα προβληθούν στο αφιέρωμα: Το λιμάνι των αποκλήρων του Μαρσέλ Καρνέ, Το λιμάνι της αγωνίας του Ελία Καζάν και Το λιμάνι της Χάβρης του Άκι Καουρισμάκι. Κοινός παρονομαστής τους, το λιμάνι ως σύμβολο ελευθερίας αλλά και περιορισμού, απόγνωσης αλλά και ελπίδας.

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τους κατόχους CineΚάρταF).

 [wp_ad_camp_1]

* Σημειώνεται ότι στο χώρο του φουαγιέ της Αποθήκης 1 λειτουργεί πωλητήριο με παλιότερες εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ταινίες σε DVD, σε ειδική τιμή για τους θεατές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα προβολών


Κυριακή 3/12

18:30 Το λιμάνι της Χάβρης
21:00 Το λιμάνι της αγωνίας

 

Δευτέρα 4/12
18:30 Το λιμάνι των αποκλήρων

21:00 Το λιμάνι της Χάβρης

Τρίτη 5/12

18:30 Το λιμάνι της αγωνίας

21:00 Το λιμάνι των αποκλήρων

[wp_ad_camp_1]


Οι ταινίες

 

 

Το λιμάνι των αποκλήρων / Le quai des brumes / Port of Shadows
 

Το λιμάνι των αποκλήρων / Le quai des brumes / Port of Shadows
(Γαλλία, 1938)
Σκηνοθεσία: Μαρσέλ Καρνέ / Marcel Carné. Σενάριο: Jacques Prévert. Με τους: Jean Gabin, Michel Simon, Michèle Morgan. Ασπρόμαυρη, 91′.

Ένας λιποτάκτης του γαλλικού αποικιακού στρατού προσπαθεί να φύγει από την Γαλλία, για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Όταν όμως φτάνει στο λιμάνι της Χάβρης, ερωτεύεται μία 17χρονη που είναι το αντικείμενο του πόθου των ανδρών του λιμανιού. Η γνωριμία τους θα πυροδοτήσει πρωτόγνωρες εξελίξεις σε όλο τον μικρόκοσμο εκεί.

 

 

 


 Το λιμάνι της αγωνίας / On the Waterfront Το λιμάνι της αγωνίας / On the Waterfront

(ΗΠΑ, 1954)

Σκηνοθεσία: Ελία Καζάν / Elia Kazan. Σενάριο: Budd Schulberg. Με τους: Marlon Brando, Karl Malden, Lee J. Cobb. Ασπρόμαυρη, 108΄

Μια ομάδα γκάνγκστερ έχει πάρει με τη βία την αρχηγεία του συνδικάτου των εργατών του λιμανιού. Οι εγκληματίες αυτοί βγάζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι την εργασία των εργατών, στους οποίους σπέρνουν τον τρόμο. Όσοι επαναστατούν τιμωρούνται, ακόμα και με θάνατο…


Το λιμάνι της Χάβρης / Le HavreΤο λιμάνι της Χάβρης /
Le Havre

(Φινλανδία, 2011)

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Άκι Καουρισμάκι / Aki Kaurismaki. Με τους: André Wilms, Kati Outinen, Blondin Miguel, Jean-Pierre Darroussin. Έγχρωμη, 93΄

Ένα γλυκόπικρο παραμύθι για ενήλικες, που καταπιάνεται με χιούμορ και σπάνια ευαισθησία με το θέμα των προσφύγων. Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών και Βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την Κάτι Ούτινεν στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.