ΘΕΑΤΡΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ: «Χαστούκι» στη σεμνοτυφία…

Όταν το 1910 έκανε πρεμιέρα η κωμωδία Το βρακί του Γερμανού δραματουργού Καρλ Στέρνχαϊμ (1878-1942), το έργο τέθηκε αμέσως σε απαγόρευση, καθώς οι αντιδράσεις από τη λογοκρισία, το κοινό και τον αστικό τύπο ήταν μεγάλες. Ο ίδιος ο συγγραφέας όμως είχε πετύχει το στόχο του. Και αυτός δεν ήταν άλλος από το να “χτυπήσει” με κοφτερή γλώσσα και χιούμορ την πλαστή ευπρέπεια και σεμνοτυφία των αστών της εποχής του, οι οποίοι κάτω από το μανδύα της κοσμιότητας και του ιδεαλισμού έκρυβαν ανομολόγητες ορέξεις και ιδιοτελή συμφέροντα.
Αυτό το έργο επέλεξε να παρουσιάσει και το Θέατρο ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου. Μια σατιρική κωμωδία με στοιχεία φάρσας που αγγίζει την παρωδία.

to vraki

Ασφαλώς σήμερα η φαεινή ιδέα του συγγραφέα, το κωμικό εύρημα του πεσμένου… βρακιού, δεν προκαλεί κανέναν και δεν μπορεί να έχει ισοδύναμη αξία με το πρώτο ανέβασμα. Αυτό όμως που έχει αξία και επικαιρότητα είναι η ύπαρξη της σάτιρας του μικροαστού, που -μέσα από τη χρήση της μάσκας της αθωότητας- αδιαφορεί για τα πάντα και ζει φαύλα προκειμένου να επιβιώσει.
Ο Στέρνχαϊμ μπόρεσε να δει μέσα σε αυτή τη μικροαστική φύση, το ζοφερό μέλλον της ανθρωπότητας: την έλευση της βαρβαρότητας, της θηριωδίας του ναζισμού και των ολοκληρωτικών καθεστώτων που ακολούθησαν.
Η μετάφραση είναι του Σπύρου Γαρούνα, τα σκηνικά και κοστούμια της Χρύσας Μάντακα, οι φωτισμοί του Στράτου Κουτράκη, η μουσική επιμέλεια του κ. Οικονόμου και επί σκηνής εμφανίζονται οι Γιάννης Περδίκης, Νανά Μπολέτη, Λίζα Μιμιλίδου, Μπάμπης Τίγκας, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης, Γιάννης Μουρούζης, Δημήτρης Σιδηρόπουλος.

Θέατρο Έξω από τα Τείχη, Πανεπιστημίου 2 -Ευαγγελίστρια. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9 το βράδυ.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 2310 210308.

Έλσα Σπυριδοπούλου