Βασιλιάς Αρθούρος : Ο θρύλος του σπαθιού – ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ

KING ARTHUR LEGEND OF THE SWORD2Η ταινία αυτή του Guy Richie αποτελεί παραδειγματική μεταφορά του μύθου του βασιλιά Αρθούρου και  όλων των γεγονότων που προηγήθηκαν από τη δολοφονία του πατέρα του μέχρι τη στέψη του ίδιου ως βασιλιά , για όσους δεν στέκονται κατά γράμμα στην ιστορία και προτιμούν  την πρωτοτυπία στη σκηνοθεσία με έμφαση στις εμβληματικές και τρισδιάστατες σκηνές δράσης με γοτθικές πινελιές που μετατρέπουν τους ιστορικούς τόπους της ιστορίας σε μνημειώδεις τοποθεσίες ασύλληπτης ομορφιάς.

Με πρωτοκλασάτους ηθοποιούς στο καστ, όπως ο Jude Law που προβάλλει με την πλέον αξεπέραστη ερμηνεία τον κακό βασιλιά που πατάει επί πτωμάτων προκειμένου να επιβληθεί στην εξουσία (χαρακτηριστική η σκηνή που θυσιάζει το πιο αγαπημένο του πρόσωπο στη λίμνη να ενισχύσει τη συμμαχία με τις δυνάμεις του σκότους). Με τη μικρή μα χαρακτηριστική εμφάνιση του Eric Bana, αποποιείται τον κακό του Έκτορα της Τροίας και  αντιπροσωπεύει εμφανισιακά το καλό έναντι του κακού αδερφού του Law. Και καταλήγουμε στον βασικό ήρωα και πρωταγωνιστή τον Charlie Hunnam, γνωστό κυρίως από τη σειρά Sons of Anarchy, ο οποίος μοιάζει ιδανικός τόσο ερμηνευτικά, όσο και με τη συνολική παρουσία του στο ρόλο του βασιλιά Αρθούρου και δένει στιλιστικά με τα γοτθικά τοπία στα οποία περιφέρεται. Ο σκηνοθέτης Guy Ritchie κάνει μία cameo εμφάνιση για λίγα δευτερόλεπτα στο μέσο της ταινίας.

Τέλος, η όλη ατμόσφαιρα αυτής της γοτθικής εποχής, όπου η ιστορία εκτοξεύεται και ίσως παραλλάσσεται,  ενισχύεται σε ντεσιμπέλ από την υπέροχη κέλτικη μουσική.

Κλείνοντας και χωρίς διάθεση να μπούμε σε διαδικασία σύγκρισης με όσες ταινίες έχουν προηγηθεί για τον Βασιλιά Αρθούρο κ το Εξκάλιμπερ, θεωρώ ότι μέσω της ταινίας αυτής η ίδια η ιστορία εξελίσσεται όσο η τεχνολογία μας επιτρέπει να βλέπουμε το αδύνατο στην πραγματική ζωή να υλοποιείται κινηματογραφικά σαν παραμύθι στα παιδικά μας όνειρα.

ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ

KING ARTHUR LEGEND OF THE SWORDΒασιλιάς Αρθούρος : Ο θρύλος του σπαθιού

“King Arthur : Legend of the sword”

Περιπέτεια, αγγλικής παραγωγής 2017

Σκηνοθεσία: Guy Ritchie

Σενάριο: Guy Ritchie,  Joby Harold, Lionel Wigram, David Dobkin

Πρωταγωνιστούν: Charlie Hunnam, Astrid Bergès-Frisbey, Jude Law, Eric Bana κ.α.

Υπόθεση: Ο θρύλος του μυθικού σπαθιού Εξκάλιμπερ, το οποίο προσπαθεί να επανακτήσει μετά τον θάνατο του πατέρα του ο Αρθούρος. Στην προσπάθεια του αυτή διώκεται από τον θείο του Βορτιγκεν, ο οποίος έχει καταλάβει τον θρόνο, σκοτώνοντας με τη βοήθεια μυστικών δυνάμεων τον πατέρα του πρώτου.