Βραβεία

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα δεν είναι διαγωνιστικό. Απονέμονται Βραβεία Κοινού, καθώς και βραβεία σε συνεργασία με την ΕΡΤ, την ΕΡΤ3, τη Διεθνή Αμνηστία και το WWF. Επιπλέον, απονέμονται τα Βραβεία FIPRESCI στο Καλύτερο Ελληνικό και στο Καλύτερο Ξένο Ντοκιμαντέρ από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Βραβεία Κοινού
i. Δύο Βραβεία Κοινού που αφορούν σε ταινίες άνω των 45’ (μία ελληνική και μία ξένη).
ii. Δύο Βραβεία Κοινού που αφορούν σε ταινίες κάτω των 45’ (μία ελληνική και μία ξένη).
Για τα Βραβεία Κοινού ελληνικής ταινίας έχουν το δικαίωμα να διαγωνιστούν όλες οι ελληνικές ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είτε παρουσιάζονται στο Διεθνές Πρόγραμμα είτε στο Πανόραμα. Για τα αντίστοιχα Βραβεία Κοινού ξένης ταινίας διαγωνίζονται όλες οι ξένες ταινίες, εκτός από αυτές που παρουσιάζονται στο πλαίσιο των αφιερωμάτων.

Βραβείο ΕΡΤ «Doc on Air»
Το Βραβείο «Doc on Air», το οποίο έχει καθιερώσει η ΕΡΤ, απονέμεται στο καλύτερο σχέδιο ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο Pitching Forum του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN) του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και αντιστοιχεί στο ποσό των 7.000 ευρώ. Το βραβείο απονέμεται έπειτα από απόφαση κριτικής επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από τους ειδικούς που παρακολουθούν τις προτάσεις ντοκιμαντέρ στο Pitching Forum του Docs in Thessaloniki του EDN.

Βραβείο Τηλεοπτικής Προβολής της ΕΡΤ3 σε ταινία του τμήματος «Κοινωνία και Περιβάλλον»
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 3.000 ευρώ, ενώ η βραβευμένη ταινία θα προβληθεί μία φορά από την ΕΡΤ3. Η επιλογή της προς βράβευση ταινίας γίνεται από πενταμελή επιτροπή.

Βραβεία FIPRESCI
Όπως είναι καθιερωμένο, θα απονεμηθούν και φέτος τα βραβεία FIPRESCI στο Καλύτερο Ελληνικό και στο Καλύτερο Ξένο Ντοκιμαντέρ από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Η επιτροπή, η οποία αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες στο χώρο της κινηματογραφικής κριτικής, παρακολουθεί αποκλειστικά ταινίες πρώτης προβολής. Μέλος της κριτικής επιτροπής είναι και ο «δικός μας» Στράτος Κερσανίδης ο οποίος δεν δηλώνει απλά κριτικός κινηματογράφου, είναι κριτικός κινηματογράφου.

Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας σε ταινία του τμήματος «Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Στο πλαίσιο του 14ου ΦΝΘ, η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για έκτη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος «Ανθρώπινα Δικαιώματα». Η επιτροπή που αναλαμβάνει φέτος αυτό το έργο απαρτίζεται από τους εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας Μάρω Σαββοπούλου, Ειρήνη Τσολάκη, Κατερίνα Καλογερά και Ηλία Αναγνωστόπουλο, καθώς και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Δανέζη.

Βραβείο της WWF Ελλάς σε ταινία του τμήματος «Κοινωνία και Περιβάλλον»
Όπως τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, η οποία απονέμει και φέτος βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος «Κοινωνία και Περιβάλλον»: «Οι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ της ενότητας ”Κοινωνία και Περιβάλλον” συνδυάζουν το ρεαλισμό και την τέχνη και δημιουργούν έργα που ξεπερνούν το πλαίσιο του οικολογικού ντοκιμαντέρ. Πάνω από όλα, όμως, η θεματολογία των ταινιών της ενότητας ”Κοινωνία και Περιβάλλον”, που με τιμή στηρίζει το WWF Ελλάς, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την άρρηκτη σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και την ανάγκη διατήρησης του κόσμου που κληρονομήσαμε και για τις επόμενες γενεές». Την επιτροπή αποτελούν οι εκπρόσωποι του WWF: Γιώργος Βελλίδης, Μαρία Λιβανού και Παναγιώτης Φραντζής.

φ.ν.