ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΖΟΥΛΙΑ του Γκιγιέμ Μοράλες

(LOS OJOS DE JULIA/ JULIA’S EYES)
Σκηνοθεσία;: Γκιγιέμ Μοράλες
Παίζουν: Μπελέν Ρουέδα, Λουίς Ομάρ, Κλάρα Σεγούρα
Διάρκεια: 112’

Αξιολόγηση: ***

Κάθε μορφής απώλεια επηρεάζει τη ζωή μας. Οι ανεπανόρθωτες δε, την καθορίζουν. Άβολο πράγμα να μεταπίπτεις από μιαν εγνωσμένη, σε μιαν άλλη, άγνωστη κατάσταση. Κυρίως όταν αυτό απορρέει από την απώλεια μιας αίσθησης. Το ερώτημα, ποιος τυφλός δεν θέλει το φως του, ρητορικό. Και φυσικά από το σκοτάδι στο φως, όλα είναι επιθυμητά και ευκτέα. Το αντίστροφο είναι αναντίρρητα επώδυνο και οδυνηρό. Αυτή την επώδυνη διαδρομή προς την τυφλότητα παρακολουθούμε, με τα μάτια της Τζούλια.

Κι αν μη τι άλλο ο φόβος κυριαρχεί στη διαδικασία αυτής της μεταλλαγής. Ήδη την εμπειρία αυτή την έχει βιώσει η δίδυμη αδελφή της, Σάρα, με τελικό επακόλουθο την αυτοκτονία μέσα από μια διαδικασία παραλογισμού. Η Τζούλια όμως θέλει να μάθει το μυστικό της αυτοκτονίας της Σάρα. Ο δρόμος πλέον είναι γεμάτος φόβο, τρόμο, αγωνία, αβεβαιότητα, σασπένς για την Τζούλια και τους θεατές. Αμφότεροι σέρνονται από το εκτυλισσόμενο κουβάρι της πλοκής, αναζητώντας εναγωνίως την άλλη άκρη, τη διαφωτιστική. Ενδιαφέρον θρίλερ τρόμου που ποντάρει στον τρομακτικό για τους βλέποντες, σκοτεινό κόσμο των τυφλών ο οποίος, βέβαια γι’ εκείνους δεν είναι έτσι. Επίσης, ποντάρει στο συναίσθημα κλειστοφοβίας το οποίο κυριεύει έναν άνθρωπο που χάνει μια από τις γνωστές αισθήσεις του και σε ένα βαθμό περνά και στους θεατές.

Αν εξαιρέσει κανείς το δεύτερο τρίτο της ταινίας, η υπόλοιπη πλοκή σε κρατά σε αγωνία και ενδιαφέρον για την διαλεύκανση του μυστηρίου με αξιόλογες ανατροπές. Ο νεαρός Ισπανός Γκιγιέμ Μοράλες, στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, δίνει υποσχέσεις για το μέλλον στο χώρο του θρίλερ.

Γιάννης Ν. Γκακίδης