21ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών

4 με 7 Απριλίου/ Λάρισα

LARISA

Με το ΥΠΠΟΤ να μη δείχνει διάθεση να εκταμιεύσει τις ήδη εγκεκριμένες επιχορηγήσεις για τα δύο προηγούμενα Φεστιβάλ συνολικού ποσού 10.100 ευρώ ανοίγει τις πύλες του το 21ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα από 4 έως τις 7 Απριλίου. Οι προβολές θα γίνουν όπως κάθε χρόνο στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο (Ρούζβελτ 59).

Ο τιμητικός Χρυσός Ίππος θα απονεμηθεί φέτος στην Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ). Ο πρόεδρος της ΠΕΚΚ, διακεκριμένος κριτικός κινηματογράφου Ανδρέας Τύρος θα παρευρεθεί στη Λάρισα για να τον παραλάβει. Η  βράβευση της ΠΕΚΚ θα πραγματοποιηθεί στο Χατζηγιάννειο την Κυριακή 7 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

Το 21ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών θα ανοίξει  την Πέμπτη 4 Απριλίου με την προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Ρήγα «Τι μέσα, τι έξω» και θέμα τις ζωές μιας ομάδας βαρυποινιτών μετά την αποφυλάκισή τους. Θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Σ’ ένα ονειρικό μονοπάτι» του Λαρισαίου Σίμου Τσεκούρα.

Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την ΕΡΤ. Το Φεστιβάλ ευχαριστεί ιδιαίτερα την ΔΕΥΑΛ.

18 ταινίες μικρού μήκους συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα  και 33 ταινίες στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό Τμήμα του 21ου Φεστιβάλ. Γνωστοί ηθοποιοί όπως η Γαλλίδα Αν Παριγιό και οι Έλληνες Γιώργος Κιμούλης και Αλέξανδρος Λογοθέτης πρωταγωνιστούν σε κάποιες από αυτές. Την Ελλάδα εκπροσωπούν στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό τμήμα οι ταινίες «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία και «Διαβόλου κάλτσα» του Αντρέα Μαριανού. Στο διεθνές τμήμα «Πανόραμα» διαγωνίζονται οι ταινίες «Τίτλοι τέλους» του Γιώργου Ζώη, «Half-board heaven» του Γιώργου Κτιστάκη και η ελληνογαλλική «Απαγορεύεται η αφισοκόλληση, Αθήνα – Πλιπς» του Δημήτρη Πεταλά.  Το Φεστιβάλ θα κλείσει το βράδυ της Κυριακής 7 Απριλίου με την προβολή της μεγάλου μήκους ταινίας «Η φόνισσα» της Στέλλας Αρκέντη, βασισμένη στη ομώνυμη νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.  Θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας μικρού μήκους του  Λαρισαίου Αποστόλη Σδράλλη «Το πέρασμα της Αχερουσίας». Δύο Χρυσοί Ίπποι  απονέμονται σε κάθε ένα από τα δύο ισάξια επίσημα τμήματα του Φεστιβάλ. Τα δύο ειδικά βραβεία της επιτροπής συνοδεύονται από Αργυρό Ίππο, ενώ η επιτροπή, κατά την κρίση της, απονέμει μέχρι τρεις τιμητικές διακρίσεις σε κάθε τμήμα. Όπως κάθε χρόνο, η Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «Λυκούργου Σταυράκου» προσφέρει υποτροφία φοίτησης στο τμήμα σκηνοθεσίας για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η υποτροφία απονέμεται στη μνήμη του ιδρυτή της Σχολής, Λυκούργου Σταυράκου. Τα έπαθλα του Φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημήτρης Ψωμοδότης. Οι φωτογραφίες της αφίσας και του καταλόγου του Φεστιβάλ είναι του Φώτη Νατσιούλη.  Ο υποτιτλισμός των ταινιών μικρού μήκους στην ελληνική γλώσσα έγινε από την Ντίνα Σδράλλη.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει στο Χατζηγιάννειο  έκθεση φωτογραφίας του Φώτη Νατσιούλη από τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας με φωτογραφίες του γνωστού Λαρισαίου Μπαρμπή Βοζαλή.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις.