ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ

ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ
Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας
Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Κατερίνα Λέχου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Βασιλική Ανδρίτσου, Τζένη Θεωνά, Θανάσης Βισκαδουράκης, Αντώνης Λουδάρος
Διάρκεια: 90′
ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ, ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ 7, STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1&3&4, VILLAGE COSMOS 1&4&9 (2η εβδομάδα)

AKALYPTOS

Κάποιος πολύ γνωστός είπε: «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο». Φανταστείτε, ούτε κατά διάνοια δεν είχε στο νου του την κινηματογραφική μεταφορά της μέτριας τηλεοπτικής σειράς (που με τη σειρά της ήταν μεταφορά βιβλίου) του Λευτέρη Καπώνη «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή».
Πίστευα ότι η κατρακύλα του εγχώριου κινηματογράφου στιγματίστηκε από τη δεκαετία του ’80 με τις βιντεοταινίες των Στάθη Ψάλτη, Μιχάλη Μόσιου και Κώστα Τσάκωνα. Ήρθε όμως το 2013 για να μου διατυμπανίσει πως πιο κάτω από τον πάτο, απλά υπάρχει ένας άλλος, βαθύτερος. Ειλικρινά, δεν μπορώ να δικαιολογήσω ούτε ένα δευτερόλεπτο αυτής της αρπαχτής ούτε μια σελίδα του σεναρίου ούτε ένα ευρώ της παραγωγής ούτε μια νότα της άθλιας μουσικής. Μαθητές των ΙΕΚ (μη τελειόφοιτοι) θα παρουσίαζαν πολύ αρτιότερο αποτέλεσμα. Με ηθοποιούς, ούτε καν σπουδαστές του Κρατικού, αλλά μόνο από συμμαθητές του τμήματος!
Αδυνατώ να σκεφτώ το Δήμα των ταινιών «Ακροβάτες του κήπου», «Νήσος» και «Poker Face» ως σκηνοθέτη αυτού του φιλμικού τερατουργήματος. Αμνησία; Παλιμπαιδισμός; Εγκεφαλική παραπληγία; Χρήστο, άλλο σάτιρα ή κωμωδία και άλλο καρναβάλι. Το αποτέλεσμα είναι ελαφρώς καλύτερο από το «Πόντιοι-new generation» του Όμηρου Ευστρατιάδη. Κρίμα σε όλους τους ηθοποιούς (κατανοώ ότι συμμετείχαν λόγω των τεράστιων οφειλών τους από τις εταιρείες παραγωγής των τηλεοπτικών σειρών), αλλά ντροπή στον Φιλιππίδη. Το γκροτέσκο συναντά το κακόγουστο και μαζί μετουσιώνονται σε τραγελαφική παραμόρφωση. Ο ακάλυπτος αποκαλύπτει το ακατάληπτο!
Ο πολύ γνωστός που ανέφερα στην αρχή είπε κάτι ακόμη: «Η διάφορα ανάμεσα στην ηλιθιότητα και στην ευφυΐα είναι ότι η δεύτερη έχει όρια».

Αξιολόγηση: κακό (0)
Γιάννης Τοτονίδης