ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ / (SIDE EFFECTS)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σόντερμπεργκ
Παίζουν: Τζουντ Λο, Ρούνι Μάρα, Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Μάμι Γκάμερ
Διάρκεια: 106′
STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1, VILLAGE COSMOS 2 (3η εβδομάδα)

SIDE EFFECTS

Έχοντας αποφασίσει να εγκαταλείψει το στοιχείο του για αόριστο χρονικό διάστημα, ο Στίβεν Σόντερμπεργκ κλείνει την κινηματογραφική αυλαία του με τις «Παρενέργειες». Μια ταινία, που πραγματεύεται ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο στις σύγχρονες Δυτικές κοινωνίες και το οποίο συχνά εγείρει ερωτήματα και σφοδρά κύματα αμφισβήτησης: τα ψυχοφάρμακα. Έτσι, έρχεται να ρίξει λίγο παραπάνω φως σε μια φαρμακευτική συνήθεια με την οποία οι φαρμακοβιομηχανίες διατείνονται πως διαχειριζόμαστε καλύτερα καταστάσεις που κυμαίνονται από το απλό στρες μέχρι και την ικανοποίηση των πιο παράλογων νευρώσεων και ιδιοψυχαναγκασμών μας.
Η Έμιλι πέφτει σε βαριά κατάθλιψη μετά τη φυλάκιση του άνδρα της Μάρτιν για τέσσερα χρόνια με την κατηγορία της διαρροής πληροφοριών σχετικών με την εταιρεία του. Η καθημερινότητά της καταστρέφεται και σύντομα οδηγείται σε τραγικές επιλογές όπως η αυτοκτονία. Η αποτυχημένη της απόπειρα, τη φέρνει στο ντιβάνι του ψυχιάτρου Τζόναθαν Μπανκς, ο οποίος βλέποντας πως η συμβατική αγωγή δε βοηθάει, της χορηγεί το πειραματικό φάρμακο Αμπλίξα. Τα θετικά αποτελέσματα είναι άμεσα, οι παρενέργειές όμως γίνονται επίσης αισθητές. Η υπνοβασία, αρχικά ακίνδυνη, σύντομα θα οδηγήσει την Έμιλι στη φυλακή, κατηγορούμενη για φόνο, και τον Τζόναθαν στην καταστροφή. Οι δίκες και οι αποκαλύψεις σύντομα θα δείξουν πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως φαίνονται και έτσι θα ξετυλιχτεί ένα τρομακτικό κουβάρι συνωμοσίας.
Όλα μέχρι εδώ καλά και η νοσηρή ατμόσφαιρα της ταινίας εξαιρετικά σκηνοθετημένη. Αν όμως η πλοκή είχε και μεγαλύτερη συνοχή – από ένα σημείο και μετά μένει η αίσθηση πως παρακολουθείς δυο διαφορετικές ταινίες – και μεγαλύτερη ομοιομορφία στο ρυθμό των εξελίξεων, τότε θα είχαμε και μια από τις πιο καλές δουλειές που έχει να μας παρουσιάσει ο Σόντερμπεργκ τα τελευταία χρόνια. Όπως και να’ χει, αξίζει να τη δεις.

Αξιολόγηση: *** (3)
Πέτρος Θεοδωρίδης