«Διπλή Ταυτότητα» - «Double Indemnity»

«Διπλή Ταυτότητα» – «Double Indemnity»

[sg_popup id=”12″ event=”onload”][/sg_popup]Πολύ πιθανόν το πιο τέλειο παράδειγμα φιλμ νουάρ που έγινε στο Χόλιγουντ σε όλη την παρουσίαση ανάλογων ταινιών. Η «Double indemnity» ήταν ένα ακόμη αριστούργημα του Billy Wilder, σε μία πολύ όμορφη καριέρα, είχε χώρο για ταινίες όπως «Sunset boulevard», «Some like it hot» και «The apartment», ανάμεσα σε άλλες.=

 «Διπλή Ταυτότητα» - «Double Indemnity»Μία βαριεστημένη νοικοκυρά μιλά μ’έναν ερωτύλο πωλητή μίας ασφαλιστικής εταιρίας για να τη βοηθήσει να ξεκάνει το σύζυγο της. Όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο μέχρι η οξυδέρκεια του αφεντικού του πωλητή αρχίζει να του δείχνει ότι εδώ μυρίζει απάτη.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του James M. ΒαCain (με σεναριακή επεξεργασία του Wilder και του Raymond Chandler), αυτή η γνήσια, κλασική ταινία είναι κομψή, σέξι, έχει σασπένς, με απίστευτους διάλογους που θα μπορούσε κάποιος να τους κρατήσει για πάντα.     Οι MacMurray και Stanwyck ποτέ δεν ήταν καλύτεροι, αν και ο Robinson είναι αυτός που κλέβει την παράσταση ως ένας χαρακτήρας που αναδεικνύεται σταδιακά, αφού ποτέ δεν υποψιάζεται ότι ο αγαπημένος υπάλληλος του θα μπορούσε να μεταμορφωθεί και να γίνει ένας απατεώνας.

Θα διακρίναμε ότι έχει επηρεάσει τις αμέτρητες ταινίες θρίλερ που θα ακολουθήσουν (η «Body heat», του Lawrence Kasdan, είναι ένας γνήσιος απόγονός της), κέρδισε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για καλύτερη φωτογραφία, σκηνοθεσία, σενάριο και γυναικείου ρόλου ενώ οι δύο άντρες ηθοποιοί χαντακώθηκαν.

 

«Διπλή Ταυτότητα» – «Double Indemnity»

Σκηνοθεσία: Billy Wilder

Σενάριο: Billy Wilder, Raymond Chandler, James Cain (νουβέλα)

Παίζουν: Fred MacMurray, Barbara Stanwyck, Edward Robinson, Byron Barr.

Γιάννης Φραγκούλης