Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Η Τέχνη σε όλο της το μεγαλείο

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016

 

Φέτος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καθώς και το Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2016», έχουν προγραμματίσει πληθώρα εκδηλώσεων που η κάθε μια από αυτές, έχει το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να δημοσιευτούν όλες αναλυτικά. Στο πλαίσιο αυτό, το Φιλμ Νουάρ, σας δίνει μια μικρή «γεύση» όλων όσων πρόκειται να συμβούν φέτος το καλοκαίρι. Περισσότερες πληροφορίες και τα αναλυτικά προγράμματα των φεστιβάλ, μπορείτε να τα βρείτε στις επίσημες ιστοσελίδες http://greekfestival.gr/gr/events και http://aisxylia.gr αντίστοιχα.

 

Στο Φεστιβάλ Αθηνών φέτος, θα έχουμε θεματικές με ποικίλες παραγωγές. Ανάμεσά τους: το «Μανιφέστο» από ένα μουσικοθεατρικό σχήμα (μέλη των πρώην Drog atek και Erasers) σε συνεργασία με τον Γιώργο Βαλαή, ο Αργύρης Πανταζάρας σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θεατρικό στοίχημα, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου με τα «Πράγματα που άφησα πίσω», η Αργυρώ Χιώτη με τους Vasistas και τις «Απολογίες 4 και 5» και φυσικά εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν κάθε μορφή Τέχνης: μουσική, θέατρο, κινηματογράφο, χορό, εικαστικά…

 

Ωστόσο, ξεχωρίζουν οι παραστάσεις χορού, όπερας, σύγχρονου και αρχαίου θεάτρου, που θα μοιραστούν σε όλους τους καθιερωμένους χώρους που χρησιμοποιεί κάθε χρόνο το φεστιβάλ.

 

Επίδαυρος

Όσον αφορά στο αρχαίο θέατρο, όπου δοκιμάζονται συνήθως οι θεατρικές ομάδες, θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, η «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο και τον Στάθη Λιβαθινό, η παράσταση «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, από το Κρατικό Βορείου Ελλάδος, ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο και Θέατρο Βαχτάνγκοφ και η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού από το Εθνικό Θέατρο.

 

Μικρή Επίδαυρος

Στο φετινό Athens Open Air Film Festival 2016, στο οποίο το Φεστιβάλ Αθηνών συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, το θέμα είναι, τι άλλο; Shakespeare in the city! – Ο Σέξπιρ στην πόλη.

Φιλοξενεί τρεις προβολές αφιερωμένες στον Shakespeare, με τρεις ιστορικές ταινίες που ερμηνεύουν με το δικό τους τρόπο τα κλασικά έργα και από τρεις ιδιαίτερες κινηματογραφικές ματιές. Οι προβολές θα γίνουν 7, 13 και 20 Ιουλίου στον Κήπο της Πειραιώς 260, που μετατρέπεται σε ένα μεγάλο θερινό σινεμά και με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου.

 

Οι ταινίες που θα παρακολουθήσουμε, είναι: «Macbeth / Μάκβεθ» (1971) του Πολάνσκι, «King Lear / Βασιλιάς Ληρ» (1970) του Πίτερ Μπρουκ και «The Tempest / Η τρικυμία» (1979) του Ντέρεκ Τζάρμαν.

 Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016

Αισχύλεια 2016

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Ελευσίνας

Το 2016 θεωρείται μία από τις σημαντικότερες χρονιές της νεότερης ιστορίας της πόλης. Το στερεότυπο της υποβαθμισμένης πόλης παραμερίζεται με τη δυναμική παρουσία της Ελευσίνας, μίας πόλης που ξέρει, θέλει και μπορεί να μεταμορφωθεί σε βιώσιμη και δημιουργική οντότητα, πρότυπο προς μίμηση, με τον πολιτισμό να γίνεται τρόπος ζωής.

 

Στο όραμα αυτό εντάσσονται περισσότερες από 65 εκδηλώσεις που θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της περιοχής. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, έναν ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, μία διάλεξη και μία διεθνή ημερίδα.