Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ

(EN KONGELIG AFFAERE/ A ROYAL AFFAIR)
Σκηνοθεσία: Νικολάι Αρσέλ
Παίζουν: Μαντς Μίκελσεν, Αλίσια Βικάντερ, Μίκελ Μπόε Φόλσγκαρντ, Τρίνε Ντίρχολμ, Ντέιβιντ Ντένσικ
Διάρκεια: 137′
ΒΑΚΟΥΡΑ 2 (4η εβδομάδα)

A ROYAL AFFAIR 1

«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Το δανέζικο «Ο έρωτας της βασίλισσας» αφηγείται πραγματικά ιστορικά γεγονότα που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί. Μια αληθινή ιστορία της Βόρειας Ευρώπης, την περίοδο που η Δανία του 18ου αιώνα υπέκυπτε στη θρησκοληψία συντηρώντας τα προνόμια των ευγενών που κρατούσαν έναν ολόκληρο λαό στην εξαθλίωση. Καμία σχέση δηλαδή με τη Δανία του σήμερα.

Η ταινία παρατηρεί τον έρωτα ανάμεσα στην αγγλικής καταγωγής βασίλισσα Καρολίνα Ματίλντε με τον Γιόχαν Στρούνζε, γιατρό του τρελού βασιλιά – συζύγου της Κρίστιαν. Τότε που ο προαναφερθείς ριζοσπάστης γιατρός έγινε ο σκιώδης κυβερνήτης της χώρας προωθώντας τις αρχές του Διαφωτισμού, τις θεωρίες και τη φιλοσοφία του Ρουσό και του Βολταίρου αλλά και πολλές μεταρρυθμίσεις, που άνοιξαν ουσιαστικά το δρόμο για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.
Ο Νικολάι Αρσέλ δημιουργεί ένα όμορφο σύνολο και θίγει με εξαιρετική κομψότητα ένα σημαντικό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας. Αποσπά πολύ καλές ερμηνείες από τον Μίκελσεν και τον Φόλσγκαρντ με τον τελευταίο να κλέβει την παράσταση (και να κερδίζει το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου) στο ρόλο του βασιλιά. Παρά τη μεγάλη της διάρκεια η ταινία καταφέρνει και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Ιδανική επιλογή για τους λάτρεις των ταινιών εποχής και τους φαν του Μίκελσεν.

Αξιολόγηση: **** (4)
Λένα Χασιώτη