ΟΜΟΡΦΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

ΟΜΟΡΦΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ
(BEAUTIFUL CREATURES)
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ ΛαΓκραβενές
Παίζουν: Άλις Ένγκλερτ, Όλντεν Έρενραϊχ, Τζέρεμι Άιρονς, Έμα Τόμσον, Έμι Ρόσουμ, Βαϊόλα Ντέβις
Διάρκεια: 124′
ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ 5, STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 9, VILLAGE COSMOS 2&6&10
BEAUTIFUL CREATURES
«Όμορφα Πλάσματα», «Όμορφο Σκοτάδι», «Όμορφο Χάος», «Όμορφη Λύτρωση». Ξέρω τι σκέφτεστε: ή πολύ αισιόδοξος είμαι ή κάτι άλλο συμβαίνει! Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος που τα τέσσερα αυτά, διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα, πλαισιώνονται από τον ίδιο προσδιορισμό: τα «Χρονικά των Κάρτερ».
Ποιος είπε ότι υπάρχουν μόνο τα «Twilight» και «Hunger Games»; Η μπεστ σέλερ τετραλογία των Κάμι Γκαρσία και Μάργκαρετ Στολ (που έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον 30 γλώσσες) βρίσκει το δρόμο προς την μεγάλη οθόνη. Ξεκινώντας από το ομότιτλο πρώτο βιβλίο μας παρουσιάζεται μια ιστορία φαινομενικά κοινότυπη, με στεγανά «Twilight», όπως μας έχουν συνηθίσει οι περισσότερες teen drama movies. Κι όμως. Ο Ρίτσαρντ ΛαΓκραβενές μας δίνει ένα κάθε άλλο παρά συνηθισμένο αποτέλεσμα μιας τετριμμένης ιστορίας ενός ρομαντικού έρωτα.
Yin & Yang! Το Φως και το Σκοτάδι. Δυο έννοιες διαφορετικές παρόλα αυτά αλληλένδετες αφού η μια ζει μέσα στην άλλη. Με φόντο τον αμερικάνικο Νότο, παρακολουθούμε πώς οι ζωές δυο νέων ανθρώπων επηρεάζονται από τις αποφάσεις που παίρνουν και τι αντίκτυπο έχουν αυτές μέσα σε μια κοινωνία θρησκόληπτη, πράγμα που δημιουργεί μια υπέροχη αντίθεση με το εξωπραγματικό στοιχείο, της μαγείας. Οι Τζέρεμι Άιρονς και Έμα Τόμσον προσδίδουν την απαραίτητη θεατρικότητα στο όλο εγχείρημα ενώ η Έμι Ρόσουμ κάνει την έκπληξη με τη σαγηνευτική και άρτια ερμηνεία της. Ο Όλντεν Έρενραϊχ ξεφεύγει από την ατσαλάκωτη εικόνα του «ωραίου» και κάνει αίσθηση για την υποκριτική του ικανότητα.
Ένα έργο με στρωτή αφήγηση, ρυθμό, και σταδιακή κορύφωση, ευδιάκριτους χαρακτήρες ανάμεσα στο καλό και το κακό, μα και συμβολισμούς που μας δίνουν την ευκαιρία να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε. Ίσως μία από της καλύτερες ταινίες του είδους.

Αξιολόγηση: *** (3)
Νίκος Χασάπης