Παράλληλα με το φεστιβάλ

Οι παράλληλες εκδηλώσεις-δράσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχουν γίνει θεσμός. Φέτος, οι φαν του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο εκθέσεις και μία…βιντεο-εγκατάσταση! Πάμε να δούμε πιο συγκεκριμένα τι ακριβώς να περιμένουμε απ’ αυτές τις παράλληλες δράσεις.
Όπως μας ενημερώνει το φεστιβάλ :«{…}θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι) η τρικάναλη βιντεο-εγκατάσταση «Occupy, Resist, Produce» των Dario Azzelini και Oliver Ressler. Η δράση αποτελεί διοργάνωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.»
Πιο συγκεκριμένα, η τρικάναλη αυτή βιντεο εγκατάσταση δεν είναι τίποτα άλλο από τρία φιλμ συνολικής διάρκειας 97 λεπτών που εστιάζουν στις «σπάνιες και καλά οργανωμένες περιπτώσεις» τριών υπό κατάληξη εργοστασίων. Σε Ρώμη, Μιλάνο, Θεσσαλονίκη. Επίκαιρο όσο ποτέ λοιπόν, μιας που η ανεργία και η εργασιακή επισφάλεια τροφοδοτεί τους εργαζόμενους με την απαραίτητη εμπειρία για να πάρουν την παραγωγή στα χέρια τους. Αρκετά σοσιαλιστικό! Μας αρέσει!
Η διάρκεια του δρώμενου θα είναι από 12 μέχρι 26 Μαρτίου, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10:00 – 18:00, Παρασκευή 10:00 – 22:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Την επιμέλεια του δρώμενου έχει αναλάβει ο Θοδωρής Μάρκογλου, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελητής ΚΜΣΤ – ΚΣΤΘ.
Συνεχίζοντας, θα αναφερθούμε στις δύο εκθέσεις που θα «τρέχουν» παράλληλα με το κυρίως πρόγραμμα του φεστιβάλ. Ας δούμε πρώτα την έκθεση «Μίλτος Σκούρας. Black & White Stories». Πρόκειται για μία ενότητα 44 ασπρόμαυρων ζωγραφικών συνθέσεων που κοινό τους χαρακτηριστικό είναι «η αφηγηματική τους δομή και το θεματικό χώρο της σκοτεινής πλευράς των σχέσεων και του αδιέξοδου κοινωνικού περίγυρου.» Τις εικόνες θα «συνοδεύουν» κείμενα γνωστών λογοτεχνών δίνοντας έτσι μία αφηγηματική οπτική.
Διάρκεια: 19 Μαρτίου – 9 Ιουλίου 2016
Εγκαίνια: Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, ώρα 13:00
Εκθεσιακός Χώρος: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να έχει και η έτερη έκθεση «Εικόνες του άλλου μας εαυτού». Πρόκειται για μία καταγραφή της Ελλάδας της κρίσης και πιο συγκεκριμένα της Αθήνας, μέσα από μάτια των ανθρώπων που διανέμουν το περιοδικό «σχεδία».
Διάρκεια: 12-26 Μαρτίου 2016
Εγκαίνια: Σάββατο 12 Μαρτίου, ώρα 12:00
Εκθεσιακός Χώρος: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10:00 – 18:00, Παρασκευή 10:00 – 22:00