ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΣ?

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΣ?     
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Βούλγαρη
Παίζουν: Μαρία Γεωργιάδου, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Πιατάς, Κώστας Γανωτής, Αλέξης Χαρίσης
Διάρκεια: 83’
ΒΑΚΟΥΡΑ 1 (2η εβδομάδα)

SYGXARHTHRIA STOUS AISIODOXOUS

Μια ταινία επίκαιρη και ταυτόχρονα πολύ προσωπική. Μια ταινία που αναφέρεται στην κρίση από τον τίτλο της ακόμη. Που αναρωτιέται αν πρέπει να χαζοχαρεί μαζί μας, αν πρέπει να ειρωνευτεί το κλίμα ηττοπάθειας που πλασάρουν τα μίντια, αν πρέπει να προβληματιστεί και να τονώσει την ψυχική μας ανθεκτικότητα. Που αναρωτιέται για τη γενιά του Πολυτεχνείου, η οποία σήμερα οδηγεί τη χώρα. Για όσους τότε αντιστάθηκαν και σήμερα, βολεμένοι μάλλον, έπεσαν σε λήθαργο και δηλώσεις συμπόνιας για όσα θα αντιμετωπίσουμε, εμείς οι νεότεροι και οι νεότατοι.
Κι απ’ την άλλη μια ταινία προσωπικής αναζήτησης, με γκονταρικές παρεμβολές – παραβολές, με αναφορές στον ιταλικό νεορεαλισμό. Με κεντρικό πρόσωπο την Ηλέκτρα (έξοχη ηθοποιός και φωνή η Μαρία Γεωργιάδου) που ακουμπά ταυτόχρονα στην τραγική ηρωίδα και στο άλλο εγώ της σκηνοθέτισσας. Που ανατρέπει παιχνιδιάρικα τον αγγλικό τίτλο της ταινίας, οδηγώντας τον σκύλο της, Ντουρούτι, σε μια «τυχαία» συνάντηση με την Αρχόντισσα του αναρχικού και μια ανερμάτιστη συνομιλία που διυλίζει και ανατινάζει τις συμβάσεις.
Κι ένα αστικό τοπίο γύρω της που μοιάζει απάνθρωπο, ασφυκτικό, επιθετικό, αφιλόξενο, θορυβώδες, σκουπιδοβρόμικο. Αλλά και το εσωτερικό τοπίο είναι προβληματικό. Η «κεχαριτωμένη» σκηνή στο σπίτι με τους γλυκατζήδες γονείς της (Μπαζάκα – Πιατάς) είναι απολαυστική, ψυχαναλυτική, απόλυτα εξομολογητική και –υποπτεύομαι– αυτοβιογραφική. Δείχνει δε, μια δεύτερη συμπληγάδα που πλησιάζει στην πρώτη, την έξωθεν, σε ανύποπτο χρόνο.
Κι όσο η Ηλέκτρα – Κωνσταντίνα ανθίσταται και σφυρά το σκοπό «Δυο πράσινα μάτια με μπλε βλεφαρίδες» άλλο τόσο η πόλη της την αγκαλιάζει απειλητικά, χωρίς αγάπη.

Αξιολόγηση: *** (3)
Κώστας Γ. Καρδερίνης