Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών

Κάθε πέρυσι και… καλύτερα

Η προσέλευση του κόσμου στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας κατά το τετραήμερο 4-7 Απριλίου ήταν ικανοποιητική. Ανάμεσα στις 51 ταινίες που προβλήθηκαν υπήρξαν και αρκετές αξιόλογες. Ωστόσο, χωρίς χρήματα, απαραίτητη υποδομή και οργάνωση και κυρίως, χωρίς την “αγκαλιά” της τοπικής κοινωνίας, το Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών της Λάρισας, παρά τα 21 του χρόνια, είναι μάλλον… κάθε πέρυσι και καλύτερα!
Βλέπετε, ένα μόνο πρόσωπο όπως είναι η “ψυχή” του φεστιβάλ, η Στέλλα Μπελέση, δεν αρκεί για να τα κάνει όλα. Όταν μάλιστα τα χρωστούμενα από τις ήδη εγκεκριμένες επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού μετράνε δύο χρόνια πίσω (αγγίζουν τα 10.100 ευρώ) και συνάμα όταν η πλειοψηφία του ντόπιου κοινού με μεγάλη δυσκολία πλησιάζει την αίθουσα προβολής, ε, τα πράγματα δεν κυλάνε εύκολα. Φέτος βέβαια, ως μια προσπάθεια να αγκαλιάσει ο κόσμος το Φεστιβάλ, η Κριτική επιτροπή που επέλεξε τις νικήτριες ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό και στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό Τμήμα, αποτελούνταν από 25 δημότες της Λάρισας διαφόρων ηλικιών. Ένας κούκος όμως δεν φέρνει την Άνοιξη! Ναι, υπάρχει δυσκολοδιάβατος δρόμος μπροστά και η κ. Μπελέση δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τον επόμενο χρόνο.
Μέχρι τότε πάντως, κερδισμένες είναι οι ταινίες που απέσπασαν τα φετινά βραβεία και εν προκειμένω στο Διεθνές Διαγωνιστικό τα “Χαμένα βλέμματα” του Νταμιάν Ντιονίσιο (Χρυσός Ίππος) και το “Χορεύοντας” της Μαργκερίτ Ντιντιεζάν (Αργυρός Ίππος) και στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό, “Το δεξί μου μάτι” του Ζοζέτσο ντε Λινάρες (Χρυσός Ίππος) και ο “Πηλός” του Μάικλ Γκιράζ (Αργυρός Ίππος). Επιπλέον, Χρυσός Ίππος απονεμήθηκε και στην Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), παρουσία του προέδρου και του γ.γ. της Ένωσης, Ανδρέα Τύρου και Νέστορα Πουλάκου αντίστοιχα, ενώ ιδιαίτερη πινελιά του φεστιβάλ αποτέλεσε η έκθεση του Φώτη Νατσιούλη με φωτογραφίες του πρωτεργάτη της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, Μπαρμπή Βοζαλή.

Έλσα Σπυριδοπούλου