ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΛΕΝΑ ΚΙΣΚΗ – Δ. Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΛΕΝΑ ΚΙΣΚΗ - Δ. Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΛΕΝΑ ΚΙΣΚΗ

Λίγες μέρες πριν την παρουσίαση της πρώτης της ποιητικής συλλογής στη Θεσσαλονίκη, στις 21 Σεπτεμβρίου στην γκαλερί Ρεμέτζο, η συγγραφέας Έλενα Κίσκη απάντησε στα ερωτήσεις του φιλμ νουάρ.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για σας.

ΕΛΕΝΑ ΚΙΣΚΗ: Γεννήθηκα στη Λαμία Φθιώτιδας, λόγω της δουλειάς του πατέρα μου, αλλά στα 9 μου μετακομίσαμε στα Γιαννιτσά Ν. Πέλλης, όπου και έγινε η μόνιμη κατοικία, καθότι η μητέρα μου είναι από εκεί. Μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον αυστηρό και ηθικό, αλλά τώρα είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Παντρεύτηκα και απέκτησα το πρώτο μου παιδί ενώ τελείωσα το λύκειο. Έχω δυο αξιολάτρευτα παιδιά που μένουν μαζί μου πλέον, καθότι είμαι χωρισμένη εδώ και 6 χρόνια. Ασχολούμαι με το εμπόριο και φυσικά με τη συγγραφή.

Δ.Β.: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χώρο της τέχνης;

Ε.Κ.: Δεν σηκώθηκα ένα πρωί και να πω: τώρα θα ασχοληθώ με τη τέχνη. Αυτό πηγάζει και το κατάλαβα όταν ξυπνούσα τα βράδια παλεύοντας με τις σκέψεις μου, γιατί να τα βλέπω γύρω μου όλα τόσο διαφορετικά από μένα. Η ψυχοσύνθεση μου δεν άντεχε συμπεριφορές και τις παρωπίδες που ήταν σφηνωμένες. Και έγραφα, όπου έβρισκα χαρτί… Ερχόταν η γαλήνη και μετά μπορούσα να κοιμηθώ. Και κάθε μέρα το αγαπούσα όλο και περισσότερο. Έτσι πλησίασα την τέχνη.

Δ.Β.: Μόλις εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο “Εκούσια αμαρτωλή” και στις 21 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη. Μιλήστε μας για αυτό.

Ε.Κ.: Είναι ερωτική ποίηση. Μιλάει για τον απόλυτο έρωτα που εμπεριέχεται στην αληθινή αγάπη. Στο τόλμημα να μπεις στην ανυπαρξία και να πετύχεις μια νέα ζωή. Γιατί ο γνήσιος έρωτας είναι θεόσταλτο δώρο ,ύψιστο αγαθό ύπαρξης. Γι’ αυτό και δηλώνω ΕΚΟΥΣΙΑ ΑΜΑΡΤΩΛΗ.

Δ.Β.: Τι διαβάσατε τελευταία και σας άρεσε και γιατί;

Ε.Κ.: Τελευταία έπεσε στα χέρια μου η ποίηση της Ρίτας Μπούμη Παπά. Με μάγεψε για την τρυφερότητα και την λεπταίσθητη φύση της γραφής της, για τις αντιθέσεις των συναισθημάτων. Μια για τη χαρά της ζωής, κυρίως για τον έρωτα, και άλλοτε βυθισμένη στη θλίψη.

Δ.Β.: Ποια θεατρική παράσταση είδατε τελευταία που σας άρεσε και γιατί;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΛΕΝΑ ΚΙΣΚΗ - Δ. Βασιλειάδη

Ε.Κ.: Ήμουν τυχερή να δω τη θεατρική παράσταση “Το νυφικό κρεβάτι” σε διασκευή του Μιχάλη Συριόπουλου. Το καλλιτεχνικό εργαστήρι δομημένο από πολύ αξιόλογους ηθοποιούς, κατάφεραν να φουσκώσουν τα πανιά της αγάπης και να γαληνέψουν τη θάλασσα για ένα ταξίδι αυτογνωσίας, ένα ταξίδι χωρίς να φοβάσαι τίποτα όταν ξέρεις ν’ αγαπάς.

Δ.Β.: Η φιλοσοφία σας με λίγα λόγια.

Ε.Κ.: Η φιλοσοφία μου απαρτίζεται από μια λέξη: ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ. Εκεί εναποθέτω την υγεία και το λόγο της ύπαρξης μας.

Δ.Β.: Σας ευχαριστώ θερμά.

Δελίνα Βασιλειάδη