ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΆΝΤΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ – EDWARDS - Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΆΝΤΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ – EDWARDS – Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ  ΆΝΤΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ – EDWARDS - Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την Τέχνη; Μιλήστε μας για τις σπουδές σας και τη μέχρι σήμερα πορεία σας.

ΆΝΤΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ-EDWARDS: Από τα μικράτα μου αγαπούσα το Θέατρο και την Μουσική. Αποφάσισα στα σαράντα μου να ασχοληθώ δημιουργικά με το Θέατρο. Σημαντική καμπή στη ζωή του ανθρώπου τα σαράντα. Είσαι πια ηνίοχος. Είσαι στο ζενίθ της δημιουργίας και υπάρχει μια αδιάπτωτη επεξεργασία πληροφοριών και έμπνευσης. Τώρα πια στα πενήντα αναδιφώ πολλές καλλιτεχνικές αποφάσεις μου που πάρθηκαν μέσα σε αυτή τη δεκαετία και αντιλαμβάνομαι πως είχαν ένα τεράστιο κόστος. Υπερφαλαγγίζω πια τοξικές καταστάσεις και ανθρώπους με άνεση. Με την Τέχνη λοιπόν ασχολήθηκα αρχικά από την αγάπη μου για αυτήν, αλλά μέσα από την διαδρομή μου έμαθα όχι μόνο να την αγαπώ, αλλά και να την σέβομαι. Στο θέατρο οφείλω την συναισθηματική μου ενηλικίωση. Σπουδαίο ταξίδι, τώρα πια στα πενήντα δύσκολα επιτρέπω την ευτέλεια τόσο στις σχέσεις όσο και στις επαγγελματικές επιλογές.

Σπούδασα Βιοχημεία στο Λονδίνο στο King’s University. Ασχολήθηκα με το θέατρο στο Λονδίνο το 1990 στο Haymarket Theatre στο West End και εμπνευστής μου υπήρξε ο Ed Harris. Το 2013 στο ICAT στο Λονδίνο ολοκλήρωσα το Acting method Sanford Meisner και το 2016 ολοκλήρωσα στο Kevin Spacey Foundation UK την μέθοδο Monologue Acting | Carving out the words. Φέτος θα ολοκληρώσω το μεταπτυχιακό μου, αυτό το διάστημα ασχολούμαι με την διπλωματική μου «Πως επηρεάζεται ο εγκέφαλος βιοχημικά σε σχέση με τη Γλώσσα, την Τέχνη και την Φαντασία» (αντικείμενο έρευνας ο Ερωτόκριτος, λιμπρέτο του Β. Κορνάρου και μουσική Δ. Μαραμής).

Δ.Β.: Σε λίγες ημέρες ανεβαίνει ξανά η παράσταση Καθρέφτες όπου υπογράφετε κείμενο και σκηνοθεσία. Επίσης πρωταγωνιστείτε. Μιλήστε μας για αυτό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ  ΆΝΤΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ – EDWARDS - Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Α. Τ.-Ε.: Η πορεία των Καθρεφτών με έχει προβληματίσει ευχάριστα διότι το πόνημα αυτό ξεκίνησε με επιφυλακτικότητα, επειδή πραγματεύεται σκληρά κοινωνικά φαινόμενα όπως την κακοποίηση, κατάθλιψη και διπολικότητα. Η ανταπόκριση του κοινού τόσο χρόνια είναι μεγάλη και το έργο κατάφερε να λειτουργήσει καταλυτικά σε πολλές γυναίκες. Η Τέχνη αρωγός. Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια με αφορμή το έργο αυτό είναι σημαντικός ο αριθμός των γυναικών που πήραν την απόφαση να «σπάσουν» τη σιωπή τους προκειμένου να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της βίας μέσα στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 στις 21:00 στον πολυχώρο εκδηλώσεων Κτήμα Χρηστίδη στην Άνω Περαία Θεσσαλονίκης ο θεατρικός σύλλογος ΟmΑ θα ανεβάσει το βραβευμένο θεατρικό έργο μου Καθρέφτες με χορηγό την INTERLIFE Ασφαλιστική στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “προσφέρω… αλλιώς” που υλοποιεί. Η INTERLIFE με αίσθημα ευθύνης στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε διαχρονικά, κοινωνικά προβλήματα υποστηρίζοντας παράλληλα ενεργά ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας. Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη. Έχουν προγραμματιστεί άλλες δυο παραστάσεις μέσα στο 2019 εκτός Ελλάδος. Το έργο θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο στα αγγλικά με βρετανική διανομή στους ρόλους της κυρίας Μπαλαούρα και της κυρίας Γωνιάδου στις 25 Νοεμβρίου 2019, την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, στον χώρο RADA London (Royal Academy of Dramatic Art) και στις Βρυξέλλες στις 9 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας) με αγγλικούς υπέρτιτλους στο θέατρο Clique Art Brussels. Τον ρόλο της κυρίας Μπαλαούρα θα ερμηνεύει η κυρία Τατιάνα Οικονόμου.

Δ.Β.: Μελλοντικά σχέδια και όνειρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ  ΆΝΤΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ – EDWARDS - Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Α.Τ.-Ε.: Φέτος τον χειμώνα έχω περιορίσει τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες διότι τα δίδυμα αγόρια μου είναι τρίτη λυκείου και υπολήπτομαι τα θέλω τους. Μαζί με τον δικό τους αγώνα αποφάσισα να εξελιχθώ ακαδημαϊκά και ξεκίνησα ένα ενδιαφέρον μεταπτυχιακό. Είμαστε φιλαπόδημη οικογένεια και το χρονοδιάγραμμα μας φέτος συνδυάζει Γνώση και Ταξίδια. Θα πάμε αρκετές φορές Αγγλία μέσα στο χειμώνα για ακαδημαϊκούς λόγους και επίσης τον Μάιο θα ταξιδέψει ένα πόνημα μου στο Λονδίνο. Το Victoria & Albert Museum σε συνεργασία με το Royal Albert Hall πήρε την παραγωγή του πρότζεκτ ῾Η τραγωδία του Έρωτα῾. Χαίρομαι που όλα δρομολογήθηκαν με ηρεμία και αμοιβαίο σεβασμό δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από χολερικές συνεργασίες.

Μέσα στο 2019 ετοιμάζω με την χαρισματική συγγραφέα και αγαπητή φίλη Έφη Γεωργάκη ένα θεατρικό έργο που πραγματεύεται την νόσο Ἀλτζχαιμερ, το έργο λέγεται Derek & Myra. Θα έχω την τιμή να σταθώ δίπλα στον εξαιρετικό καλλιτέχνη και άνθρωπο Τάσο Χαλκιά και βάλαμε ένα προσωπικό στοίχημα πως θα καταφέρουμε να ανεβάσουμε το έργο αυτό στην Αγγλική γλώσσα. Η επίσημη πρεμιέρα του έργου θα γίνει στο εξωτερικό αλλά ακόμα δεν θα αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες.

Με ρωτήσατε για μελλοντικά όνειρα. Ονειρεύομαι και στηλιτεύω όσους δεν το τολμούν. Όνειρο μου είναι να καμαρώνω τα υπέροχα μυαλά των παιδιών μου και όλων των νέων στην Ελλάδα. Να τους βλέπω να γίνονται πολίτες του κόσμου και με θυμοσοφία να απολαμβάνουν την διαδρομή προς την Ιθάκη τους. Όνειρο μου επίσης είναι να καμαρώνω την πόλη μου. Η Γνώση δεν έχει ηλικία, όσο οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα καλλιεργούν το πνεύμα τους τόσο θα δυναμώνει το όνειρο μου να βρίσκω συνοδοιπόρους σε αυτό το μαγικό δώρο που λέγεται ΖΩΗ.

Δ.Β.: Η φιλοσοφία σας με λίγα λόγια.

Α.Τ.-Ε.: Προσωπικό μου μότο. Όμορφοι άνθρωποι, κάνουν όμορφα πράγματα. Δεν αναφέρομαι στην εξωτερική εμφάνιση, η όμορφη ψυχή είναι αυτή που λειτουργεί σαν λίμα και στρογγυλεύει όλες τις ασχήμιες που συναντάμε καθημερινά. Ναι, κατηγορήσατε με ότι είμαι επιφανειακή επειδή επιζητώ την ομορφιά, αλλά ενδόμυχα και τα πιο σκοτεινά συναισθήματα και μυαλά λαχταράνε να απολαύσουν την ζεστασιά της ομορφιάς. Φαντάζετσε έναν κόσμο όπου οι κουβέντες μας θα μοσχοβολούν γιασεμί; Ομορφιά…

Δ.Β.: Ποια φράση σας εκφράζει;

Α.Τ.-Ε.: Οι ρεαλιστές πιστεύουν στα θαύματα.

Δ.Β.: Αγαπημένος συγγραφέας, αγαπημένο βιβλίο, αγαπημένος σκηνοθέτης και αγαπημένη ταινία.

Α.Τ.-Ε.: Αγαπημένος σύγχρονος συγγραφέας είναι ο Στέλιος Χαλκίτης, σε µια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιµαλάια, Άγ. Όρος κ.λ.π και μέσα από την περιπλάνηση σου αυτή έγραψε ένα πραγματικό ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ το ΜΑΡΓΚΙΝΟΥΣ ΜΟΡΙΟΥΣ. Θα μπορούσα να γράψω σελίδες για αυτό το βιβλίο αλλά θα περιοριστώ να πω το εξής. Σε μια περίοδο της ζωής μου που είχαν ισοπεδωθεί πολλές αξίες, έπεσε στα χέρια μου αυτό το βιβλίο και η εσωτερική μου πυξίδα με προσανατόλισε στην επίλυση πολλών προσωπικών θεμάτων. Έκλεισα το βιβλίο στην τελευταία σελίδα και βγήκα στο μπαλκόνι και χαμογέλασα στον Θεό που κρύβεται πίσω από καθετί που έβλεπα στον ορίζοντα. Σήκωσα το τηλέφωνο και πήρα τον πατέρα μου. Όταν το σήκωσε, του είπα απλά σε αγαπώ, μου λείπεις. Δεν έμαθε ποτέ γιατί το έκλεισα τόσο σύντομα. Ήξερα όμως εγώ… Πως είχα φτάσει στην Ιθάκη μου.

Αγαπημένος σκηνοθέτης ο Martin Scorsese, αγαπημένη ταινία THE MATRIX. Μόνο το πρώτο για αναρίθμητους λόγους.

Δ.Β.: Σας ευχαριστώ θερμά.

Δελίνα Βασιλειάδη