ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΟΓΛΟΥ - Δ.Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΟΓΛΟΥ – Δ.Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΟΓΛΟΥ - Δ.Βασιλειάδη

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Είστε σκηνοθέτης και ηθοποιός στο θέατρο, ενεργό και ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας theatrAction, αλλά και εκπαιδευτικός πολλά χρόνια. Διδάσκετε σε θεατρικά εργαστήρια. Μιλήστε μας για αυτή σας την ιδιότητα.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΟΓΛΟΥ: Από τα πρώτα μου χρόνια στη δραματική σχολή ονειρευόμουν να διδάσκω κάποια στιγμή στη ζωή μου Θέατρο, να συμπορεύομαι με άλλους ανθρώπους, κυρίως παιδιά, να τους ταξιδεύω στον ανεξάντλητο κόσμο του Θεάτρου, να τους μιλώ για τους ποιητές, για τη μουσική και για όλα αυτά τα μαγικά που συνθέτουν αυτή την Τέχνη. Πίστευα πάντα πως η ενασχόληση με τον χώρο αυτόν μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή, να ανοίξει το οπτικό σου πεδίο και να σε κάνει ανθρωπιστή, αναζητητή κι ονειροπόλο. Πολύ σύντομα λοιπόν μου δόθηκε η ευκαιρία, καθώς το ήθελα τόσο πολύ, να μπω στα θεατρικά εργαστήρια σαν βοηθός του Αχιλλέα Ψαλτόπουλου και να υλοποιήσω το όνειρό μου. Το εργαστήρι μου, λοιπόν, ξεκίνησε με λίγους συνταξιδιώτες και έφτασε 19 χρόνια μετά να αριθμεί 130 ανθρώπους όλων των ηλικιών, διαφορετικούς και ετερόκλητους, με τους οποίους φτιάχνουμε κάθε χρόνο πολύ όμορφες ιστορίες. Και παρέες που γράφουν ιστορία. Τα θεατρικά εργαστήρια που στεγάζονται στη ΧΑΝΘ είναι για μένα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, πέρα απ΄ τη δημιουργία, σχετίζομαι προσωπικά με κάθε μαθητή μου, δημιουργώντας έτσι ένα πεδίο γνώσης και συναναστροφής, που μου δίνει κίνητρο και γνώση και επιβεβαιώνει την επιλογή μου να κάνω αυτή τη δουλειά.

Σχετικά με την εταιρεία θεάτρου theatraction, αυτή ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στη Θεσσαλονίκη από εμένα και τους Γιάννη Τσιακμάκη, ηθοποιό – σκηνοθέτη, Μάρι Χεκιμιάν, ηθοποιό – συγγραφέα και Ανέστη Ατακτίδη, φωτιστή –ηχολήπτη. Θελήσαμε να συμπορευτούμε στον καλλιτεχνικό χώρο, υπερασπιζόμενοι το κοινό μας όραμα: την διάδοση της ιδέας της τέχνης. Μέσα απ’ την τέχνη του θεάτρου, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τη γνώση επιζητούμε να δημιουργήσουμε παραστάσεις με σκοπό την ανάπτυξη και προβολή της Τέχνης και του Πολιτισμού, αναζητώντας συνεχώς νέους τρόπους έκφρασης και δημιουργίας. Πρόκειται για μια εκτός των τειχών ομάδα, που έχει σκοπό με παραστάσεις σε θεατρικούς ή εναλλακτικούς χώρους, με δράσεις, σεμινάρια, performances και εργαστήρια, να ανοίξει στους θεατές ένα παράθυρο στον κόσμο, πιστεύοντας πως αν γίνει εφικτή η ευαισθητοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου μέσα από τη θεατρική εμπειρία, αν ερεθιστεί ο ψυχισμός και το πνεύμα του, τότε θα διαμορφωθούν άτομα που θα αναζητήσουν μια διαφορετική κοινωνία, πολιτική και νοοτροπία για τον κόσμο. Μια κοινωνία που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΟΓΛΟΥ - Δ.Βασιλειάδη

Δ.Β.: Τι ετοιμάζετε για φέτος, δηλαδή για τη θεατρική σεζόν 2018 – 2019, θεατρικά;

Δ.Σ.: Με την επαγγελματική μου ομάδα, την theatrAction, ανεβάζουμε αυτή τη σεζόν πολλές και ποικίλες παραγωγές. Η παιδική μας σκηνή ανεβάζει ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΡΙΔΑΣ… ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ JAZZ ΙΣΤΟΡΙΕΣ στο Θέατρο Σοφούλη κάθε Σάββατο στις 18:30 και καθημερινές για Δημοτικά και Γυμνάσια. Πρόκειται για μια χιουμοριστική εκδοχή του Τρωικού κύκλου επενδύοντας όπως πάντα στη δια βιώματος και όχι στη δια βίας μάθησης. Πιστεύουμε ότι το θέατρο μπορεί να ενδυναμώσει τη γνώση βιωματικά. Μέσα από τη jazz μουσική και τα hip hop τραγούδια, τις σύγχρονες χορογραφίες και το ανατρεπτικό χιούμορ της παράστασης, τα Ομηρικά Έπη αποχτούν ενδιαφέρον στα μάτια των παιδιών και των εφήβων, αφού εξιστορούνται πια στη δική τους γλώσσα, χωρίς φυσικά να αλλοιώνουμε τη υπέροχη γλώσσα του Ομήρου. Έχουμε μια φιλοσοφία, η οποία βέβαια έχει για την ομάδα μας εμπορικό κόστος. Το παιδικό Θέατρο πρέπει να μιλάει στα παιδιά σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν .Πρέπει να οξύνει τη φαντασία τους και να τους δίνει φτερά. Να τους ανοίγει παράθυρα στον κόσμο διαφορετικά από κείνα της τηλεόρασης ή του υπολογιστή. Να τα ταξιδεύει σε μέρη που με κανέναν άλλο τρόπο δε θα μπορούσανε να πάνε. Να τους δίνει ελπίδα και φως για τη ζωή. Να τους εξάπτει το συναίσθημα και να ενεργοποιεί το πολύτιμο χάρισμα της ενσυναίσθησης. Να λειτουργεί βιωματικά και να τους προσφέρει τη γνώση εκείνη που στην ηλικία τους δεν θα μπορούσαν να έχουν. Να ελευθερώνει το νου και να ανοίγει μονοπάτια και δρόμους και λεωφόρους. Πρέπει να ζωντανεύει στα παιδιά τις μεγαλύτερες αλήθειες για τη ζωή μέσα απ΄ το ψέμα του και την επίφαση. Να τα παιδεύει σε ένα σχολειό μαγικό όπου όλες οι γνώσεις του κόσμου είναι εκεί απλόχερα διαθέσιμες για κείνα ώστε να αποχτούν ελπίδα και αγάπη για το όλον. Για όλα αυτά δεν χρειάζεται να δαπανώνται άπειρα χρήματα και υπερφίαλες εικόνες, παρά μόνο αξιόλογα κείμενα και συντελεστές με γνώση, αγάπη και όραμα.

Παράλληλα λοιπόν θα ανέβουν μέσα στη διάρκεια της χρονιάς, τρία εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στη χρονιά Μότσαρντ, στο Περιβάλλον και στα αδέσποτα ζώα, παραγωγή που θα τρέξει για δεύτερη χρονιά.

Η μουσική μας σκηνή ετοιμάζει ένα αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη και η βραδινή μας σκηνή την πρώτη της παραγωγή τον Μάρτη στο Θέατρο Αυλαία, μια ανατρεπτική παράσταση για τον Έρωτα. Τέλος, ξεχωριστά απ’ όλα αυτά σκηνοθετώ έναν μονόλογο σε κείμενο της Λίας Μεταξά όπου θα παιχτεί τον Νοέμβρη στη Δράμα και έχει να κάνει με την ιστορία μιας γυναίκας στα χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής και μετά.

Δ.Β.: Με την παράστασή-μουσικό αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, θα ταξιδέψετε μέχρι το Στρασβούργο. Μιλήστε μας για αυτό σας το εγχείρημα.

Δ.Σ.: H μουσική σκηνή της thetrAction με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τη νέα της παραγωγή Μelina, une femme flamme που πρόκειται να ταξιδέψει στο Στρασβούργο στο δεκαπενθήμερο Ελληνικού πολιτισμού PROJET DE QUINZAINE CULTURELLE HELLENIQUE μετά από πρόσκληση της Ελληνικής κοινότητας Αλσατίας και να παρουσιαστεί στις 18 Οκτώβρη. Πρόκειται για μια σύνθεση αυτοβιογραφικών κειμένων, επιστολών, αποσπασμάτων, συνεντεύξεων της Μελίνας Μερκούρη, πλαισιωμένη από τραγούδια, μουσικές και προβολή βίντεο, καθώς και κινηματογραφικών και θεατρικών στιγμιότυπων της καριέρας της, που ζωντανεύουν θεατρικά από πέντε ηθοποιούς–μουσικούς ,ταξιδεύοντας το κοινό στο χρόνο και στις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας της ίδιας, αλλά παράλληλα και ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας. Η δυναμική παρουσία της, το ατίθασο πνεύμα και η ελεύθερη σκέψη της στα δύσκολα χρόνια της Ελλάδας, δεν θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο παρά στη χώρα των μεγάλων επαναστατικών και εξισωτικών κινημάτων, στη Γαλλία. Για αυτό και το ταξίδι μας ξεκινάει από εκει, με σκοπό να περιδιαβεί και άλλες ελληνικές κοινότητες της Γαλλίας και όχι μόνο.

Δ.Β.: Είστε πολυπράγμων. Τελικά, πού βρίσκεται η καρδιά σας;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΟΓΛΟΥ - Δ.Βασιλειάδη

Δ.Σ.: Το θέατρο είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωή μου. Είναι αντικείμενο συνεχούς και βασανιστικής αναζήτησης της αλήθειας. Με ποικίλους τρόπους καθώς κινούμε σε διάφορα πεδία. Παρ’ όλ’ αυτά μπορώ να πω πως μου αρέσει ιδιαιτέρως η σκηνοθεσία. Η ελευθερία να δημιουργήσεις μια ιστορία, να συνθέσεις εικόνες, να μεταφράσεις σκέψεις να μιλήσεις γι’ αυτό που σε καίει, να οραματιστείς έναν κόσμο και να τον πλάσεις μετά, είναι πολύ γοητευτικό, ενδιαφέρον και ζωτικό.

Δ.Β.: Τι διαβάσατε φέτος το καλοκαίρι που σας άρεσε ιδιαίτερα;

Δ.Σ.: Φέτος το καλοκαίρι διάβασα αρκετά ποίηση, ελληνική και ξένη, αφενός γιατί είναι κάτι που μου αρέσει πολύ, αφετέρου γιατί πάντα συνδυάζω καλώς ή κακώς την επιλογή μου για μελέτη με κάτι που με ενδιαφέρει και σκηνοθετικά.

Δ.Β.: Μια φράση που σας εκφράζει.

Δ.Σ.: Ζήτα το αδύνατο…

Δ.Β.: Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα.

Δελίνα Βασιλειάδη