ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟ ΣΤΕΛΙΟ ΒΡΑΧΝΗ -Δ. Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟ ΣΤΕΛΙΟ ΒΡΑΧΝΗ -Δ. Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ  ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟ ΣΤΕΛΙΟ ΒΡΑΧΝΗ -Δ. Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟ ΣΤΕΛΙΟ ΒΡΑΧΝΗ

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για σας. Για τις σπουδές σας και τη μέχρι τώρα πορεία σας.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑΧΝΗΣ: Πολύ καλά το θέσατε (μέχρι τώρα), μιας και δεν έχω ολοκληρώσει ακόμα αυτό που θέλω να κάνω και δεν ξέρω αν τελειώνει ποτέ. Είμαι περήφανος που είμαι απόφοιτος του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, ένα σχολείο – πρότυπο καλλιέργειας και πολιτισμού. Εκεί ήμουν στην κατεύθυνση θεάτρου και κινηματογράφου. Από το 2016 φοιτώ στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Ανδρέα Βουτσινά. Περίεργο, αλλά πάντα πίστευα πως για να καταφέρω να γίνω σκηνοθέτης και μάλιστα καλός, χρειαζόταν να γίνω πρώτα ηθοποιός. Βέβαια πιστεύω, πως αυτό που κάνει τον σκηνοθέτη, είναι η γνώση, η εμπειρία και τα ταξίδια.

Δ.Β.: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τέχνη του θεάτρου;

Σ.Β.: Εγώ ζωγράφος ήθελα να γίνω και κάπου βαθιά μέσα μου, ίσως να είχα και μια κρυφή επιθυμία να γίνω πιανίστας. Ασχολούμουν με τη ζωγραφική πολλά χρόνια. Νόμιζα πως με πληρούσε. Όταν έδωσα όμως εξετάσεις στο Καλλιτεχνικό Σχολείο -πέρασα και στην κατεύθυνση των εικαστικών και του θεάτρου-, τελευταία στιγμή επέλεξα να κάνω θέατρο. Το αστείο είναι, ότι μπήκα σε αυτή την κατεύθυνση για να κάνω φίλους. Στην πορεία όμως με κέρδισε. Αλλά δεν θυμάμαι πότε αποφάσισα να γίνω σκηνοθέτης. Αυτό που ξέρω είναι ότι τώρα που σκηνοθετώ συνδυάζω τα εικαστικά, τη μουσική και την υποκριτική.

Δ.Β.: Μιλήστε μας για την παράσταση Βάκχες, την οποία σκηνοθετείτε.

Σ.Β.: Οι φίλοι μου με λένε παρορμητικό. Μου αρέσει που είμαι έτσι, μου αρέσει που πραγματοποιώ ό,τι μπαίνει στο μυαλό μου. Γενικά δεν αυτολογοκρίνομαι. Και αν ορισμένοι χαρακτηρίζουν προκλητικό και κάπως υπερφίαλο ένας νέος καλλιτέχνης να ανεβάζει Βάκχες του Ευριπίδη, εγώ το κάνω διότι απλά θέλω. Εδώ και δύο χρόνια ήθελα να ανεβάσω αυτή την τραγωδία. Παρακολούθησα σεμινάρια και διάβασα βιβλία για να καταφέρω να αποκρυπτογραφήσω μέσα μου αυτό το περίεργο έργο. Τελικά τα ερωτήματά μου απαντήθηκαν όταν πρώτη φορά έγινα μάρτυρας των αναστενάρηδων στις Σέρρες. Οι Βάκχες είναι το τρίτο μυθολογικό έργο που ανεβάζω. Αυτό που ήθελα ήταν απλό: να ακουστεί ο θείος λόγος του Ευριπίδη μέσα από την ομάδα.

Δ.Β.: Σκηνοθεσία, χορός, ζωγραφική, μουσική, υποκριτική… Πού βρίσκεται τελικά η καρδιά σας;

Σ.Β.: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, λέω στη σκηνοθεσία. Για αύριο δεν γνωρίζω. Μου αρέσει που μου αρέσουν πολλά.

Δ.Β.: Η τέχνη σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης.

Σ.Β.: Ο σκοπός της τέχνης μέσα στην κρίση δεν έχει αλλάξει. Είναι ο ίδιος πάντα. Πιστεύω πως η δουλειά του καλλιτέχνη είναι να μεταφέρει μια εμπειρία στον άνθρωπο – θεατή και ενίοτε να του υπενθυμίζει την ανθρώπινη φύση του.

Δ.Β.: Ποια φράση σας εκφράζει;

Σ.Β.: Να επιτρέπουμε καμιά φορά στα ένστικτά μας να αναπνεύσουν. Αυτό ίσως και να αποτελεί ένα προσωπικό μότο μετά την εμπειρία μου με τις Βάκχες.

Δ.Β.: Η φιλοσοφία σας.

Σ.Β.: Η φιλοσοφία μου; Πολύ βαρύγδουπη κουβέντα μου ακούγεται. Αυτό που μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά είναι ότι μου αρέσει να δίνω ελευθερίες στον ηθοποιό, να μου προτείνει, να διαφωνεί μαζί μου. Δεν μου αρέσουν τα εκτελεστικά όργανα. Οι ηθοποιοί είναι καλλιτέχνες, είναι το θέατρο το ίδιο. Ο σκηνοθέτης απλά βάζει τους άξονες, την αισθητική και τους τρόπους.

Δ.Β.: Μιλήστε μας για το Σύγχρονο Θέατρο Πρόταση, της οποίας είστε ιδρυτικό μέλος.

Σ.Β.: Το Σύγχρονο Θέατρο Πρόταση δημιουργήθηκε το 2017 και σκοπό έχει την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών της πόλης. Κύριος άξονας μελέτης και αναζήτησης της ομάδας είναι ο αρχαιοελληνικός μύθος. Φέτος κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας έχοντας παρουσιάσει δύο θεατρικές παραγωγές. Υπέρ Κλυταιμνήστρας της Δήμητρας Μήττα το 2017 και Εγώ, η Ελένη βασισμένο στην Ελένη του Γ. Ρίτσου τον Ιούνιο του 2018, και οι δύο στο Θέατρο Αυλαία. Σύντομα το Σύγχρονο Θέατρο Πρόταση θα παρουσιάσει τις Βάκχες στο Θέατρο Τ.

Δ.Β.: Μελλοντικά σχέδια και όνειρα.

Σ.Β.: Θέλω να παραμείνω δραστήριος, περίεργος και παρορμητικός. Όσο για τα όνειρα και τα σχέδιά μου, είναι πολλά! Θα ήθελα να κατεβάσω στην Αθήνα τις τρεις παραγωγές που ανεβάσαμε με την ομάδα μου μέσα στον χρόνο στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τις Βάκχες, φυσικά.

Δ.Β.: Σας το ευχόμαστε ολόψυχα. Καλή επιτυχία σε όλα και σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη.

Σ.Β.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δελίνα Βασιλειάδη

www.delinavasiliadi.gr