Θεατρικά δρώμενα

Και τους μήνες Απρίλιο και Μάιο συνεχίζονται στην όμορφη πόλη μας ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θεατρικά δρώμενα. Προτείνουμε:

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) παρουσιάζει για το νεανικό-εφηβικό κοινό του –και όχι μόνο- στη Μονή Λαζαριστών στη σκηνήΡωμαιος «Σωκράτης Καραντινός» την παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road, μια μοντέρνα εκδοχή του κλασικού αριστουργήματος του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή-σκηνοθεσία του πολυτάλαντου Στέλιου Χατζηαδαμίδη και μετάφραση Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το έργο θέτοντας πανανθρώπινα ερωτήματα επιχειρεί να φωτίσει τις πιο μύχιες σκέψεις και τους προβληματισμούς μιας γενιάς ανθρ
ώπων που καλέιται να ζήσει σε πολυ-πολιτισμικές κοινωνίες και να επαναπροσδιορίσει τα όρια της αγάπης και του μισούς. Στο επίκεντρο όλων βρίσκεται φυσικά ο έρωτας δυο νέων, του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, ένας έρωτας αγνός ανεπίτρεπτος διαφορετικός… Πολύ δυνατός ο θίασος των ηθοποιών του ΚΘΒΕ. Ξεχωρίζουν οι πάντα εξαιρετικόι Αλέξανδρος Ζαφειριάδης και Στέργιος Τζαφέρης, καθώς και η καταπληκτική Μάρα Τσικάρα. Πολύ καλό το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Η Ηλέκτρα Καρτάνου και ο Τάσος Παπαδόπουλος ερμήνευσαν τους ρόλους τους με ειλικρίνεια και δύναμη.
μπανταρισμενοιΚάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 22:30 το ΚΘΒΕ μας αιφνιδιάζει και παρουσιάζει στο Eightball Club και Live Stage στα
Λαδάδικα την ανατρεπτική παράσταση ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι P.I.G.S. resurrection. Έξι χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση η ομάδα P.I.G.S., μια ομάδα νέων εξαιρετικά ταλαντούχων ηθοποιών του ΚΘΒΕ που παίζουν μουσική, χορεύουν, τραγουδούν και καυστικά σχολιάζουν την επικαιρότητα-και όχι μόνο- επανέρχεται. Μουσική, κέφι, χορό και χαρά προσφέρουν οι PIGS ως αντίδοτο στη θλίψη, τη στενοχωρία, την πίκρα, την κακή διάθεση και τη μιζέρια της εποχής. Τα κείμενα και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χρήστος Παπδημητρίου, τις χορογραφίες ο Θάνος Φερετζέλης, ενώ τη μοσυική διδασκαλία η Χρύσα Τουμανίδου. Όλοι οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά ξεχώρισε όπως πάντα, η Εύη Σαρμή, μια από τις σταθερές δυνάμεις του Κρατικού, καθώς και ο Χρίστος Στυλιανού.
12 ένορκοιΜέχρι τις 24 Απριλίου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ανεβαίνει η παράσταση 12 Ένορκοι του Reginald Rose σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Νέα Υόρκη 1957. Ένα νεαρό αγόρι κατηγορείται για φόνο. Η μοίρα του βρίσκεται στα χέρια 12 ανθρώπων, των 12 ενόρκων, που καλούνται να αποφασίσουν εαν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή ή όχι. Οι θεατές μέσα από μια κλειδαρότρυπα ουσιαστικά κρυφοκοιτούν τους 12 αυτούς ενόρκους να συγκρούονται και να συμφωνούν, να επιχειρηματολογούν, να προβληματίζονται και να διαφωνούν, στην προσπάθειά τους να αποδώσουν δικαιοσύνη καταλήγοντας σε μια ομόφωνη απλοφαση σχετικά με τον κατηγορούμενο. Οι 12 ένορκοι είναι οι Χριστόδουλος Στυλιανού, Τρύφων Καρατζάς, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής και Αυγουστίνος Κούμουλος.
Στις 25 Μαρτίου ξεκίνησε το ΤΟΥΡΝΟΥΑ 5Χ5 που διοργανώνει το ΚΘΒΕ στο Μικρό Θέταρο της Μονής Λαζαριστών. Το 5χ5ΚΘΒΕ δίνοντας βήμα στις νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις που αγωνίζονται να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν με το κοινό, προκειμένου να δείξουν τη δουλειά τους, παρουσιάζει στις 15, 16 και 17 Απριλίου το έργο Καντάν 2 από την ομάδα παραστατικών τεχνών Α4Μ. Πρόκειται για μια πράσταση σωματικού θεάτρου όπου στοιχεία του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Νοh και του σύγχρονου ιαπωνικού χορού Butoh συγκεράζονται ζωντανά με τη σύγχρονη μουσική. Σκηνοθετεί η Αθηνά Δράγκου. Στις 22,23 και 23 Απριλίου παρουσιάζεται το ακατάλληλο για ανηλίκους μέχρι 15 ετών έργο Friday Bloody Friday, σε σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου, όπου επτά ηθοποιοί προσεγγίζουν το τρίπτυχο ζωντανό σώμα-θάνατος-μνήμη.
ανοιχτη σκηνη
Για 5η συνεχή χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει την ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ – ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ στο Θέατρο Άνετον. Στόχος η τόνωση της τοπικής θεατρικής παραγωγής καθώς και η προβολή των ομάδων της πόλης. Στις 15, 16 και 17 Απριλίου παρουσιάζεται η παράσταση ΕΧΙΤ – Παρακαλώ, περιμένετε της Πηνελόπης Χριστοπούλου από το Eclipses Group Theater σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Παπαδόπουλου, ενώ στις 22, 23 και 24 Απριλίου ανεβαίνει το έργο Mall της Στέλλας Παπαδημητρίου από τη Θεατρική Ομάδα Casuali, σε σκηνοθεσία Στεφανίας Παπαμιχαήλ.

 

Ας υποστηρίξουμε όλοι τις πολύ αξιόλογες προσπάθειες των θεατρικών ομάδων της πόλης μας!

Δελίνα Βασιλειάδη