«Ανάμεσα σε δύο πατρίδες»

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την ΚΟΥΙΝΤΑ Production και τον Φινλανδικό Σύλλογο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Ανάμεσα σε δύο πατρίδες του Χρήστου Ν. Καρακάση. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’) την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 19.00.

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ιστορία του Ηλία Μισύρη, ενός Έλληνα που βρέθηκε στη Φινλανδία, για να ανακαλύψει σε ξένο τόπο την ίδια του την πατρίδα. Η οικογένειά του, εγκατεστημένη στο Ξυλόκαστρο, εκδιώχθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας, εξόριστη επί επτά χρόνια στα βουνά της Τρίπολης. Τα χρόνια αυτά τον καθόρισαν σημαντικά. Εγκατέλειψε τις σπουδές του και ταξίδεψε εκτός Ελλάδας, βρίσκοντας στη Φινλανδία, μια δεύτερη πατρίδα. Εκεί βίωσε έντονα τα φιλελληνικά αισθήματα του φινλανδικού λαού, ενώ ταυτόχρονα ανακάλυψε τον πολιτισμό της χώρας που τον «υιοθέτησε». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο Ηλίας Μισύρης, «από ένα σημείο και μετά επήλθε η ανοστιά. Όχι ανοσία, αλλά ανοστιά. Δεν υπήρχε ο νόστος. Ο νόστος που έχεις ως ξένος σε ξένη χώρα. Υπήρχε κάτι το οποίο σε έκανε να σου λείπει η Ελλάδα όταν είσαι στη Φινλανδία και να σου λείπει η Φινλανδία όταν είσαι στην Ελλάδα».

Όποιοι ενδιαφέρονται μπορούν να κλείσουν θέση τηλεφωνικά: Επίτιμο Προξενείο της Φινλανδίας Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 511191.

φιλμ νουάρ