10 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ – Ε. ΠΑΛΙΟΤΖΗΚΑ

Venom (4 Οκτώβρη)

Σκηνοθεσία: Ruben Fleischer

Πρωταγωνιστούν: Tom Hardy, Michelle Williams, Woody Harrelson

7 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ  ΔΕΙΤΕ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ - Ε. ΠΑΛΙΟΤΖΗΚΑ

Στην ερώτηση «πόσες ακόμα ταινίες marvel και dc θα κυκλοφορήσουν» η απάντηση είναι «όσες αντέξουμε» η ίδια ακριβώς απάντηση που αντιστοιχεί στην ερώτηση «σε πόσες ακόμα ταινίες θα πρωταγωνιστήσει ο Tom Hardy». Στην περίπτωση που εξετάζουμε, ο Tom Hardy θα υποδυθεί τον Venom, ή με πιο απλά λόγια «τον κακό απ’ το Spiderman», μόνο που εδώ πρωταγωνιστής της ταινίας δεν είναι ο άνθρωπος αράχνη αλλά ο «κακός με τα πλοκάμια», ή μάλλον πρόκειται για μια ιστορία η οποία εξηγεί το πώς ο δημοσιογράφος Eddie Brock μολύνθηκε από έναν μεταλλαγμένο ιό ο οποίος έφερε στην επιφάνεια τον σατανικό του  εαυτό, τον Venom. Δράση, μάχες, έρωτας και μίσος σε μια ακόμα ταινία της Marvel, η οποία πέρα από το φανατικό της “nerd” κοινό προσελκύει μεγάλο κοινό στις αίθουσες τόσο λόγω των καστ που επιλέγει, στα οποία φιγουράρουν μόνο μεγάλα ονόματα, όσο και του ότι –και ας το παραδεχτούμε αυτό– γνωρίζει πολύ καλά πλέον τη συνταγή μιας επιτυχημένης ταινίας φαντασίας και δράσης.

The Little Stranger (4 Οκτώβρη)

Σκηνοθεσία: Lenny Abrahamson

Πρωταγωνιστούν: Domhnall Gleeson, Ruth Wilson, Charlotte Rampling

7 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ  ΔΕΙΤΕ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ - Ε. ΠΑΛΙΟΤΖΗΚΑ

Βασισμένο στο ομώνυμο best seller της συγγραφέως Sarah Waters, μια ταινία τρόμου με κεντρικό της θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις και τις εκτροπές τους η οποία θυμίζει περισσότερο ψυχολογικό δράμα. Ο νεαρός ψυχίατρος Faraday καλείται να κουράρει τον γιό μιας από τις οικογένειες στης οποίας το υπηρετικό προσωπικό εργάστηκε κάποτε η μητέρα του. Η ένταση που επικρατεί στο σπίτι και οδηγεί τους ενοίκους του σε αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές αρχίζει να τον προβληματίζει μέρα με τη μέρα, μέχρις ότου αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπος με το πραγματικό πρόβλημα που βρίσκεται κάτω από τη στέγη του παλιού αρχοντικού, το οποίο φέρνει στην επιφάνεια τις αναμνήσεις του ίδιου από την παραμονή του στο σπίτι. Όμορφες ερμηνείες, σκηνικό μεταπολεμικής εποχής και κλιμακούμενη ένταση σε ένα αρκετά προβλέψιμο σενάριο, το οποίο όμως δεν ακυρώνει την αισθητική αξία του συνόλου.

Disobedience (4 Οκτώβρη)

Σκηνοθεσία: Sebastián Lelio

Πρωταγωνιστούν: Rachel Weisz, Rachel McAdams, Alessandro Nivola

7 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ  ΔΕΙΤΕ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ - Ε. ΠΑΛΙΟΤΖΗΚΑ

Μία ταινία του 2017 που άργησε να φτάσει στις ελληνικές αίθουσες, το πρώτο αγγλόφωνο έργο του χιλιανού σκηνοθέτη Sebastián Lelio. Η Ρόνι είναι μια επιτυχημένη φωτογράφος, κόρη ενός πάστορα, η οποία κατοικεί μακριά από το σπίτι της για χρόνια. Με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα της, αποφασίζει να επιστρέψει στην κλειστή εβραϊκή γειτονιά στην οποία κατοικούσε προκειμένου να ρυθμίσει τα διαδικαστικά γύρω από την κηδεία και την περιουσία. Ωστόσο, η κατάσταση με την οποία θα έρθει αντιμέτωπη θα γεννήσει μικρές και μεγάλες εντάσεις με κορυφαίο το μεγάλο μυστικό της Ρόνι το οποίο την εξόρισε: τον σεξουαλικό της προσανατολισμό. Η ταινία πραγματεύεται με έναν αρκετά ρεαλιστικό τρόπο ζητήματα θρησκείας, φύλου και γενικότερα στερεοτυπικών αντιλήψεων οι οποίες αναγκάζουν έναν άνθρωπο να τραπεί σε φυγή από το «οικείο» του περιβάλλον, θέματα που βλέπουμε να επανέρχονται διαρκώς στο σύγχρονο κινηματογραφικό τοπίο. Στα συν της ταινίας συγκαταλέγονται οι δυνατές πρωταγωνιστικές ερμηνείες.

The House That Jack Built (11 Οκτώβρη)

Σκηνοθεσία: Lars von Trier

Πρωταγωνιστούν: Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman

7 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ  ΔΕΙΤΕ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ - Ε. ΠΑΛΙΟΤΖΗΚΑ

Η πρώτη ταινία του Trier μετά το Nymphomaniac του 2013, αλλά και μετά τις πρόσφατες κατηγορίες που δέχτηκε από την πρώην μούσα του Bjork στα πλαίσια του κινήματος #metoo που ξεσήκωσε το Holywood. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος δεν ανήκει αυτή τη φορά σε γυναίκα, αλλά στον πολυμήχανο Jack, έναν κατά συρροή δολοφόνο, τη δράση του οποίου παρακολουθούμε σε φάσμα δώδεκα ετών. Όταν καλείται να έρθει αντιμέτωπος με τις πράξεις του, όπως είθισται να κάνουν οι «τριερικοί» ήρωες, σαν άλλες παπαδιαμαντικές φιγούρες, μεταξύ θεού και ανθρώπων, ο Jack βλέποντας τον κλοιό της αστυνομίας γύρω του να στενέυει, προσπαθεί να επιτύχει με κάθε μέσο τον τέλειο φόνο, τον φόνο που θα προσεγγίσει ένα άρτιο έργο τέχνης. Μέσω της υποκειμενικής οπτικής που ακολουθεί η κινηματογραφική αφήγηση, το πρόσωπο του εμμονικού δολοφόνου ταυτίζεται με αυτό του δημιουργού που στην προσπάθειά του να «κάνει Τέχνη» θυσιάζει αυτοκαταστροφικά στον βωμό της ό,τι βρεθεί στον δρόμο του. Το αλληγορικό και αρκετά σκοτεινό πλαίσιο της ταινίας έχει παραλληλιστεί με αυτό του Mother! (2017) και μάλλον όχι άδικα. Μια σκοτεινή και βίαιη ταινία, με μηδενιστική και καθ’ όλα απαισιόδοξη οπτική, κάτι που έχει οδηγήσει και στην αρνητική της πρόσληψη ήδη από τις Κάνες.

Suspiria (1 Νοέμβρη)

Σκηνοθεσία:  Luca Guadagnino

Πρωταγωνιστούν: Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth

7 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ  ΔΕΙΤΕ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ - Ε. ΠΑΛΙΟΤΖΗΚΑ

Μία από τις ταινίες που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναμονή στο κινηματογραφόφιλο κοινό. Η Susie, μια νεαρή μπαλαρίνα, καταφέρνει να εισαχθεί σε μία από τις γνωστότερες σχολές μπαλέτου στο Βερολίνο την οποία διευθύνει η Madame Blanc. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, μικρά και μεγάλα περιστατικά σε συνδυασμό με τις φήμες γύρω από την ιδρυτή της σχολής αρχίζουν να της γεννούν αμφιβολίες για το πόσο τυχερή υπήρξε στην εισαγωγή της. Το κλασικό πλέον Suspiria (1977) του  Dario Argento σε remake από τον Luca Guadagnino του Call me by your name (2017) με ένα χρυσό καστ. Δεν πρόκειται φυσικά για μια «πιστή» μεταφορά, καθώς η στοιχειωμένη σχολή χορού έχει για φόντο το σύγχρονό μας παρόν. Πρόκειται για μια πιο επικαιροποιημένη στο σύνολό της σκηνοθετική οπτική, η οποία δίνει μεγάλη βάση στη λεπτομέρεια, κάτι που μπορεί κανείς να ανιχνεύσει και μόνο απ’ το ότι το «καινούριο» Suspiria διαρκεί μια ώρα περισσότερο από το παλιό. Μπορούμε να πούμε πως η κινηματογραφική προσέγγιση έχει  μετατοπιστεί από το προηγούμενο horror είδος στο thriller, με το soundtrack να έχει ανατεθεί στον Thom Yorke των Radiohead, κάτι που έχει οδηγήσει σε μια «άνιση σύγκριση» με την ατμοσφαιρική μουσική επένδυση του πρώτου από τον Goblin και ενισχύει τη γενικότερη φημολογία ότι το φιλμ αυτό στερείται συναισθηματικών κορυφώσεων.

The Nutcracker and the Four Realms (1 Νοέμβρη)

Σκηνοθεσία: Lasse Hallström, Joe Johnston

Πρωταγωνιστούν: Mackenzie Foy, Keira Knightley, Morgan Freeman

7 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ  ΔΕΙΤΕ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ - Ε. ΠΑΛΙΟΤΖΗΚΑ

Το μαγικό μουσικό παραμύθι που όλοι γνωρίζουν είτε από το κλασικό μπαλέτο είτε από την πολύ επιτυχημένη μεταφορά του στο σινεμά το 1993 με πρωταγωνιστή τον Macaulay Culkin έρχεται διασκευασμένο και φανερά εμπλουτισμένο στο σινεμά αυτόν τον χειμώνα. Η νεαρή Κλάρα, στη χριστουγεννιάτικη γιορτή, μετά από παρότρυνση του Νονού της, καταλήγει να αναζητά τα όρια της φαντασίας της σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τίποτα δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο γλυκό και αθώο όσο φαίνεται. Έτσι, με τη βοήθεια του πιστού της Καρυοθραύστη η πριγκίπισσα Κλάρα ξεκινά να αναζητά τον δρόμο για την διαδοχή στον θρόνο ενός βασιλείου το οποίο δεν ήξερε καν ότι υπάρχει. Στο γενικότερο πρόταγμα του Holywood που θέλει να αποκαταστήσει τόσο τις γυναίκες σε πρωταγωνιστικούς ρόλους όσο και την διάκριση βάση χρώματος στην επιλογή των ηθοποιών, ένα σενάριο γεμάτο δυναμική, με την Κλάρα να αναλαμβάνει τα ηνία σε έναν κόσμο όπου οι ηγετικές φιγούρες είναι γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι μια οπτική πανδαισία, που ίσως παραπέμπει αισθητικά αρκετά σε εμπορικές επιτυχίες όπως τα sequel της Νάρνια, το Αστέρι του Βορρά και την «μπαρτονική» Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (15 Νοέμβρη)

Σκηνοθεσία: David Yates

Πρωταγωνιστούν: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler

7 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ  ΔΕΙΤΕ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ - Ε. ΠΑΛΙΟΤΖΗΚΑ

Για τους Harry Potter fans ή και απλά για τους φίλους του fantasy αλλά και για τον κάθε σινεφίλ, μια πολυαναμενόμενη ταινία από τη Warner Bros. Το sequel στην ευχάριστη έκπληξη του Fantastic Beasts and Where to find them πρόκειται να εξελίξει ακόμα περισσότερο το νήμα της αφήγησης γύρω από το παρελθόν του κόσμου της μαγείας πριν εμφανιστεί σ’ αυτόν ο λόρδος Voldemord. Το νέο παράθυρο που άνοιξε στον μαγικό κόσμο της J.K. Rowling υπογράφεται σεναριακά από την ίδια. Κεντρικός χαρακτήρας ο Newt Scamander, ένας πολλά υποσχόμενος μάγος, ωστόσο η εστίαση μετατοπίζεται ελαφρώς και έτσι στην μεγάλη οθόνη θα παρακολουθήσουμε τα χρόνια διάπλασης του Albus Percieval Dumbledore και του Gellert Grindelwald, καθώς και την μεταξύ τους έχθρα. Ο Griendelwald έχει διαφύγει της σύλληψής του και στρατολογεί μάγους προκειμένου να εξουσιάσει τον κόσμο με τη δύναμή του. Καθώς το σκοτάδι και το φως θα μάχονται πάνω από τον κόσμο των μάγων, η μεγάλη οθόνη θα πλημμυρίσει special effects που αναμένεται να είναι το ίδιο –αν όχι περισσότερο– εντυπωσιακά με το πρώτο Fantastic Beasts του 2016.

Ralph Breaks the Internet (22 Νοέμβρη)

Σκηνοθεσία: Phil Johnston, Rich Moore

Πρωταγωνιστούν: Gal Gadot, Kristen Bell, Mandy Moore

7 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ  ΔΕΙΤΕ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ - Ε. ΠΑΛΙΟΤΖΗΚΑ

Έξι χρόνια μετά το Wreck-It Ralph, έρχεται το sequel του από τους παραγωγούς του Frozen και του Zootopia. Ο Ralph αφού νίκησε τις παιχνιδομηχανές έρχεται αντιμέτωπος με το διαδίκτυο και τα δικά του παιχνίδια. Μαζί με την φίλη του Vanellope αποφασίζουν να ταξιδέψουν σε νέους τόπους μέσω ενός WiFi router προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη στο χάος και να βρουν έναν τρόπο να φτιάξουν την λειτουργία Save του παιχνιδιού τους. Το animation πολλές φορές μπορεί να ασκήσει σάτιρα μέσω της υψηλής αυτοαναφορικότητας του σεναρίου του. Το Ralph Breaks the Internet αποτελεί μια τέτοια περίπτωση, καθώς οι ήρωες περιδιαβαίνουν με συντροφιά διάφορους ήρωες της pop culture ανάμεσα στις διάφορες πλατφόρμες gaming και social media, αναδεικνύοντας το πόσο οργανικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας έχει γίνει το να συνδεόμαστε on-line για να ξοδέψουμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

The Grinch (6 Δεκέμβρη)

Σκηνοθεσία: Yarrow Cheney, Scott Mosier

Πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch

7 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ  ΔΕΙΤΕ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ - Ε. ΠΑΛΙΟΤΖΗΚΑ

Από τους παραγωγούς του Despicable me και του The secret life of pets, ο αγαπημένος όλων εφιάλτης των Χριστουγέννων ξαναχτυπά. Ο Γκριντς, το πράσινο πλάσμα που κατοικεί λίγο πιο έξω από την πόλη Whoville έχει βάλει για ακόμη μια φορά στόχο να καταστρέψει τα μισητά του Χριστούγεννα ώστε όλος ο κόσμος να καταλάβει πόσο άθλια είναι. Στόχος του; Να αντικαταστήσει κρυφά τον Άγιο Βασίλη στο μεγάλο εμπορικό σπέρνοντας τον πανικό. Συνεργός του; Ο πιστός του σκύλος Mt. Crumpet. Εμπόδια; Φαινομενικά κανένα, μέχρι να εμπλακεί στην ιστορία η μικρή Cindy-Lou. Ένα απίστευτο remake σε animation του αγαπημένου μικρού και μεγάλων Γκριντς, εμπλουτισμένο με νέα παράδοξα περιστατικά και «καταδικασμένο» να προκαλέσει πολύ γέλιο στους θεατές.

Mary Poppins returns (27 Δεκέμβρη)

Σκηνοθεσία: Rob Marshall

Πρωταγωνιστούν: Emily Blunt, Meryl Streep, Colin Firth

7 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ  ΔΕΙΤΕ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ - Ε. ΠΑΛΙΟΤΖΗΚΑ

Κάπου στο Λονδίνο του 1930, τα ενήλικα πλέον αδέρφια Banks, προσπαθούν να ξεπεράσουν τον αντίκτυπο της τραγωδίας που τα χτύπησε. Η αγαπημένη τους νταντά Mary Poppins θα επιστρέψει ως «μάννα εξ’ ουρανού» εικοσιπέντε χρόνια μετά από την τελευταία της επίσκεψη. Αυτή τη φορά, πέρα από τους αγαπημένους της φίλους όπως τον Jack τον καπνοδοχοκαθαριστή, στο πλευρό της θα βρίσκονται νέοι χαρακτήρες, όπως η ιδιόρρυθμη ξαδέρφη της, την οποία θα ενσαρκώσει η πολυαγαπημένη όλων Meryl Streep. Ένα αρκετά αυτόνομο sequel, βασισμένο τόσο στα πασίγνωστα βιβλία όσο και στην ταινία του 1964,για ακόμα μια φορά από τα στούντιο της Disney. Ο προσανατολισμός του κεντρικού χαρακτήρα προβλέπεται να είναι πολύ πιο κοντά στην Mary Poppins των βιβλιών: ειρωνική, τελειομανής και αποστασιοποιημένη από τις συναισθηματικές καταστάσεις, δηλαδή μια αρκετά διαφορετική εκδοχή από αυτή που ερμήνευσε η Julie Andrews στην πρώτη μεταφορά. Ο τίτλος βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του 1935 Mary Poppins Comes Back¨. Μια ταινία φαντασίας, γεμάτη παραμυθικά στοιχεία και μουσική, η οποία προβλέπεται να καθηλώσει τόσο τους παλιούς φαν της μαγικής νταντάς όσο και τους μικρότερους που πρόκειται πρώτη φορά να τη γνωρίσουν μέσω της μεγάλης οθόνης.